ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ «Όχι στο κλείσιμο του μοναδικού καταστήματος τράπεζας του Δήμου Αμφίπολης»
Κύριε Υπουργέ, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Κι εσείς έχετε μία πολύ μεγάλη επιστημονική κατάρτιση, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, με αρκετές γνώσεις. Μπαίνει όμως ένα ερώτημα σε έναν ιστορικό Δήμο που έχει περγαμηνές και προοπτικές και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής: «Ποιος τελικά κάνει κουμάντο σ’ αυτόν τον τόπο;» που λέει και ο λαός στην καθομιλουμένη. Κάνουν κουμάντο οι τραπεζικοί ή οι πολιτικοί;
Το λέω αυτό, αν και το ξέρετε καλύτερα από εμένα και ως τεχνοκράτης και ως νομικός και επειδή είστε ειδικευμένος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Άλλωστε, συνδράματε πάρα πολύ και στην εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο του δικού μας τραπεζικού συστήματος.
Όμως, κύριε Υπουργέ, θα έχουμε τις τράπεζες που θα αποφασίζουν για τη μοίρα των ανθρώπων; Και το λέω αυτό, διότι ο συγκεκριμένος Δήμος της Αμφίπολης είχε ένα υποκατάστημα και αυτό κλείνει. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την καθημερινότητα. Υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν. Υπάρχουν οι εν δυνάμει τουρίστες στην παλαιοχριστιανική Αμφίπολη, στον τύμβο Καστά, στην παραλία των Κερδυλλίων, διότι ο συγκεκριμένος Δήμος έχει και παραλία. Είναι ένας δήμος στους πρόποδες του Παγγαίου. Είναι και η γενέτειρα του ιδρυτή του κόμματος σας ,του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Υπάρχει ένα υποκατάστημα της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και κλείνει και αυτό. Ερωτώ: Έτσι ευαγγελιζόμαστε την περιφερειακή αποκέντρωση, την περιφερειακή ανάπτυξη; Οι τράπεζες έχουν μέσα στη μετοχική τους σύνθεση και το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 61%. Και ακούγονται πολλά για τον ρόλο του Ταμείου. Άλλωστε, ο ρόλος του –κάτι που ζητήσαμε από τους θεσμούς- θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, διότι δεν θα χρειάζονται τις αντίστοιχες ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες.
Θα πρέπει τουλάχιστον να πιεστούν οι τράπεζες με πολιτική βούληση. Εξάλλου, έχει κάθε δικαίωμα να πιέσει το Δημόσιο με 61% μετοχές και μάλιστα, με δάνειο που έχει πάρει η συγκεκριμένη Τράπεζα της τάξεως των 2,72 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενδεχομένως να έχει και ζημία το Δημόσιο από το 2015, με κάποιες ρήτρες αποπληρωμής και τη μετοχή που έχει πάει έξι φορές επάνω. Τα γνωρίζετε αυτά.
Πρέπει να πειστεί η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» με πολιτική βούληση προκειμένου να μην κλείσει το υποκατάστημα -βασικά, έκλεισε, είναι κλειστό εδώ και μερικές μέρες- για να μπορέσει και ο Δήμος να έχει μελλοντική προοπτική, να μπορέσει να ελπίζει και οι κάτοικοί του εκεί, στον όμορφο Δήμο Αμφίπολης και στην έδρα του Δήμου, στο όμορφο Ροδολίβος, να μπορούν να ελπίζουν ότι θα μεριμνούμε για την περιφέρεια, ότι θα είμαστε κοντά στην περιφέρεια, για να υπάρχει περιφερειακή, πραγματικά, αποκέντρωση. Ήδη έχουμε έναν γερασμένο πληθυσμό που έχει πάρει την κατιούσα και στο θέμα των γεννήσεων και των κατοίκων στην περιοχή. Μην κλείνουμε και ό,τι έχει απομείνει.
Αντιλαμβάνεστε αυτό το ερώτημα που λέει και ο λαός: Ποιος τελικά κάνει κουμάντο στην Ελλάδα; Κάνουν οι πολιτικοί ή οι τραπεζίτες; Πρέπει να το δείτε, σας παρακαλώ, με μεγάλη ευαισθησία. Πρόκειται για έναν Δήμο ιστορικότατο και μόνο με τη λέξη «Αμφίπολη».
Δεν με ικανοποιεί η απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην έννοια του ευρωπαϊκού τραπεζικού δικαίου και όλα αυτά που έχουν ακουστεί για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γνωρίζετε –φαντάζομαι- και όλα όσα έχουν ακουστεί για τον υβριδικό τραπεζικό μηχανισμό, για το δόγμα Πόλσον, για παράδειγμα, και το τι γίνεται εκεί με τους ιδιώτες, με τα funds. Τους βολεύει δηλαδή. Και ενώ έχουν χαμηλότερο επί τοις εκατό ποσοστό, θέλουν να κάνουν κουμάντο και να πάρουν κοψοχρονιά τράπεζες, που λέει και ο λαός.
Άρα, μιλάμε για ένα φαύλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο βάζει πάνω από όλα τους αριθμούς, βάζει πάνω από όλα την προμήθεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε έναν δήμο, ο οποίος έχει τουριστικές περγαμηνές -όλα αυτά που ακούστηκαν- και είναι δύσβατος, είναι ημιορεινός δήμος.
Η απόσταση που λέτε με τη Νέα Ζίχνη δεν βολεύει τους ηλικιωμένους ανθρώπους να πηγαίνουν στη Νέα Ζίχνη. Υποβαθμίζεται γενικότερα η περιοχή, η περιοχή που έχει μεγάλη αύρα, παγκόσμια ακτινοβολία λόγω του Τύμβου Καστά και λόγω της Αμφίπολης.
Άρα, χρειάζεται τουλάχιστον η έδρα του δήμου Ροδολίβου να μπορεί να εξυπηρετεί τους δημότες της ευρύτερης περιοχής. Το να πάνε στον όμορο δήμο μέσα από μια δύσβατη περιοχή και οι δρόμοι να μην είναι στην καλύτερη κατάσταση ηλικιωμένοι άνθρωποι, που προσπαθούν να παραμείνουν στον τόπο τους, για το τραπεζικό προϊόν που πρέπει να τους εξυπηρετεί δεν μπορεί να γίνεται αυτοματοποιημένα και μόνο αυτοματοποιημένα μέσα από ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Εδώ μπαίνει το ερώτημα -αυτό που λέμε- ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι, αλλά τουλάχιστον το πιστοληπτικό σύστημα, που και εσείς το γνωρίζετε πολύ καλά για μια τριακονταετία, πρέπει να πιεστεί πολιτικά. Διότι δεν ξέρω. Φταίνε τα δάνεια που έχουν πάρει τα Κόμματα; Φταίνε κάποιες προεκλογικές καμπάνιες πολιτικών που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και τελικά οι τράπεζες κινούν τα νήματα, προκειμένου αυτές να δημιουργούν θέμα πολιτικής βούλησης;
Όμως, εδώ τώρα θα μου επιτραπεί, κύριε Υπουργέ, να πω ότι άλλα υποσχεθήκατε και εκτίθεστε ως Κυβέρνηση από τους ομοϊδεάτες σας.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά αυτό που έχει πει ο κ. Πέτσας στον ομοϊδεάτη σας Βουλευτή Θεσπρωτίας τον κ. Βασίλη Γιόγιακα και υπάρχει εδώ και το link. Λέει ο κ. Πέτσας: «Βούληση της Κυβέρνησης είναι να λειτουργεί τουλάχιστον ένα υποκατάστημα στην έδρα των μικρότερων δήμων». Πού πήγε αυτή η υπόσχεση; Θα κατατεθεί στα Πρακτικά για να θυμίσω και να φρεσκάρω τη μνήμη των κυβερνώντων ότι έχετε υποσχεθεί ότι με την περιφερειακή αποκέντρωση που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά παλιά τον «Καποδίστρια», μετά τον «Κλεισθένη» και τώρα τον «Καλλικράτη» θέλετε να δημιουργήσετε ένα επιτελικό κράτος.
Αν το επιτελικό κράτος πιέζεται τόσο πολύ από το τραπεζικό πιστοληπτικό σύστημα, δεν μπορεί να έχει πολιτική βούληση, διότι ο κ. Πέτσας εδώ διαψεύδεται ή τον διαψεύδουν οι τράπεζες ή οι τράπεζες τον αγνοούν παντελώς για να μην πω μια άλλη κουβέντα. Τον αγνοούν. Είναι σαν να τα είπε.
Τα υποσχέθηκε ο κ. Πέτσας και έτσι καθησυχάζει αυτό με τον «Καλλικράτη» ότι οι μικροί δήμοι να έχουν τα τραπεζικά τους καταστήματα, ένα στον αριθμό. Εξάλλου, τέσσερις-πέντε τράπεζες έχουν μείνει συστημικές. Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916, έχει κάνει σκούπα όλες τις τράπεζες και καλά έκανε.
Δικό της θέμα είναι το business plan. Μάζεψε τα πάντα. Η τελευταία εξαγορά ήταν το 2015 με την Πανελλήνια Τράπεζα. Έχει πάρει την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικών Επενδύσεων, την ΕΤΒΑ. Τα έχει κάνει σκούπα όλα. Ε, μην της δίνουμε και a priori εξουσία αυτές να έχουν ένα τραπεζικό σύστημα απέναντι στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
Εδώ, κύριε Υπουργέ, με τις γνώσεις που έχετε το ξέρετε πολύ καλά -εδώ είναι ξεκάθαρο- ότι πρώτα μετρούν οι αριθμοί και μετά μετρούν οι άνθρωποι. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Εδώ φαίνεται από την πολιτική βούληση. Με κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή οι τράπεζες, χωρίς να έχουν προσωπικό γιατί θα φύγουν είτε με εθελουσία, αν θέλετε, αλλά θα φύγουν, τρέχουν οι προμήθειες και είναι μεγάλες.
Είναι χιλιάδες οι τραπεζικές πράξεις. Το ξέρετε. Έχει γίνει ολόκληρη συζήτηση επ’ αυτού. Φτάσαμε σε σημείο ο Πρωθυπουργός ο ίδιος να εγκαλεί τις τράπεζες, να κάνει έκκληση στις τράπεζες να χαμηλώσουν την προμήθεια. Και κλείνουν καταστήματα με τις ωραίες καταθέσεις των 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Καταθέσεις των Ελλήνων έχει η Πειραιώς. Στην ευρύτερη περιοχή έχει πάμπολλες καταθέσεις.
Και μιλάμε για έναν ιστορικό δήμο, που, αν θέλετε, είναι και ο δήμος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο δήμος του Θουκυδίδη, του Φιλίππου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο δήμος της Αμφίπολης. Έτσι θα αναβαθμίσουμε τον δήμο; Κλείνοντας τις τράπεζες;
Ξέρω ότι κατά βάθος έχετε αυτήν την ανθρώπινη ευαισθησία και της νομικής υπηρεσίας που έχετε σπουδάσει και υπηρετείτε. Όμως, εδώ είναι ξεκάθαρο. Μετρούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι.