ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις» (1η Συνεδρίαση)
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς, ο καθείς το αντιλαμβάνεται ότι το νομοσχέδιο που έρχεται είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό. Έχει να κάνει με τον χαρακτήρα, την παιδεία-εκπαίδευση για τις επόμενες γενεές. Και εκεί είναι ο θεμελιώδης κρίκος, αν θέλετε, αλλά και λίθος για την Ελλάδα και να πορευθεί σε σωστά πρότυπα. Βέβαια, καλό θα ήταν να συζητήσουμε μόνο αυτό. Τα μέτρα για την πρόληψη-καταστολή της βίας, γιατί η πρόληψη είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο, σε πάρα πολλούς τομείς και εκφάνσεις και εκεί, πρέπει να δώσουμε μία προτεραιότητα.
Συνάμα όμως, έρχονται και άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με τον «ηλεκτρονικό» αθλητισμό, τον πνευματικό-ψυχαγωγικό αθλητισμό που είναι πολύ σημαντικό, για να γαλουχήσει χαρακτήρες, να δημιουργήσει κριτική σκέψη και πραγματικά ,να πάρει από αυτήν την τυποποιημένη μορφή προτύπων, που δημιουργεί το διαδίκτυο, τα παιδιά και βέβαια, ο εργασιακός αθλητισμός, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Διότι, σε πολλές επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχει θεσπιστεί, η παραγωγικότητα, η εργατικότητα, αν θέλετε, έχει αυξηθεί εκεί των υπαλλήλων, σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες διαπρέπουν στην εμπορική διακίνηση και δίνουν μια βαρύτητα στον εργασιακό αθλητισμό. Γι’ αυτό λέω, ότι είναι τομείς που θα έπρεπε να τους συζητήσουμε ξεχωριστά, αλλά, για μία ακόμη φορά, έρχονται όλα μαζί. Θεωρούμε, ότι είναι λάθος. Έπρεπε διεξοδικά να πάμε, γιατί χρήζουν μεγάλης συζήτησης, για να βγει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Να πάμε λίγο λοιπόν σε αυτά που τα συζητούσαμε, κύριε Υπουργέ και την προηγούμενη φορά, σε ότι αφορά τη λειτουργία με τις λέσχες φιλάθλων για τις ομάδες. Είναι χαρά, αν θέλετε, εκφράζω την προσωπική μου άποψη, που έχουμε αναπληρώτρια πρόεδρο στην σούπερ λιγκ, γυναίκα. Εάν αναβαθμιστεί το γυναικείο ποδόσφαιρο και έχουμε και περισσότερες γυναίκες διαιτητές, περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των ομάδων, θεωρώ, ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δηλαδή, είναι το θηλυκό μυαλό που θα μπει μέσα για να κατευνάσουμε, αν θέλετε, ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, κυρίως στο ποδόσφαιρο, λιγότερο η καλαθοσφαίριση, τα άλλα αθλήματα λιγότερο, για να έχουμε ένα αποτέλεσμα.
Η βία βέβαια, δεν κρίνει αθλήματα. Έχουμε δει, δυστυχώς, στο βόλεϊ, στο πόλο κατά καιρούς, στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, σοβαρά επεισόδια. Έχουμε μελετήσει όλα τα άρθρα και θα μας δοθεί η ευκαιρία, για να δούμε που εκφράζουμε τις επιφυλάξεις, που δημιουργούνται ερωτηματικά, ποια άρθρα είναι στη θετική κατεύθυνση και ποια όμως είναι τελείως επιδερμικά, ή επιφανειακά και αφήνουν πολλά ερωτηματικά, κυρίως σε κάποιες συνεργασίες με ιδιωτικούς τομείς. Και κάποια άλλα σημεία, που επιτέλους, ο κόσμος τι λέει; Αυτές οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν και στον Ποινικό Κώδικα, όπως είναι το άρθρο 187, για παράδειγμα και το άρθρο 99, να εφαρμοστούν επιτέλους οι ποινές. Δηλαδή, να ξέρει ο θύτης, ο οποίος θα είναι εγκλωβισμένος στη Δικαιοσύνη, με ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο και όχι να είναι επί σειρά ετών έξω, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Βέβαια και εδώ, τώρα, αφήνουμε ένα παραθυράκι. Μπαίνουν περιοριστικά μέτρα, γιατί ενδεχομένως, πολλές υποθέσεις, άκουσα προσεκτικά και τα όσα είπε και Υπουργός Δικαιοσύνης, να μπουν περιοριστικά μέτρα. Το θέμα όμως είναι, ότι δεν χρειάζεται να μπουν περιοριστικά μέτρα, γιατί πρέπει, κατά προτεραιότητα, αυτές οι υποθέσεις οπαδικής βίας να εκδικάζονται αμέσως. Αυτό είναι το οποίο κωλυσιεργεί η Ελληνική Δικαιοσύνη, σε ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σε πολλά εγκλήματα, μεταξύ αυτών και στην οπαδική βία. Θα πρέπει να δοθεί λοιπόν μια προτεραιότητα.
Εμείς θέλουμε, ως Ελληνική Λύση, να συνδράμουμε επ΄ αυτού, να γίνουν και κάποιες προτάσεις, να τις επεξεργαστεί ο Υπουργός, για να μπορέσουμε, επιτέλους, να προσδοκούμε μια καλύτερη μέρα, σε ό τι αφορά τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα δίκαιο που άκουσα και την αντιπρόεδρο να λέει, ότι οι σεκιούριτι στα γήπεδα δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν σωματική έρευνα. Άρα λοιπόν, πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μπουν επικίνδυνα αντικείμενα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Γιατί μην τα περιμένουμε όλα από την αστυνομία. Η αστυνομία τελευταία έκανε ένα πολύ σοβαρό έργο, μετά από αυτήν την άγρια δολοφονία, το ειδεχθές έγκλημα που έγινε στον Άλκη. Δεκαεπτά συλλήψεις, 577 ελέγχους, αν θυμάμαι, πάνω από 60 συλλόγους χούλιγκαν έχουν κλείσει και τα λοιπά. Αλλά όλα η αστυνομία από μόνη της, που πρέπει να βοηθηθεί στο έργο της, γιατί απασχολούνται πάρα πολλοί άνδρες και γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας κάθε Κυριακή στα γήπεδα, θα πρέπει να τη βοηθήσουμε. Θα υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο λοιπόν, για τους σεκιουριτάδες, να το πω έτσι απλά, τα παιδιά που είναι στο μεροκάματο στα γήπεδα, αλλά να μπορούν να κάνουν και έναν σωματικό έλεγχο. Γιατί επί της ουσίας, δεν θα ξέρουμε τι κουβαλάει ο καθένας. Αυτή την αναβάθμιση με τις κάμερες, που έχει ζητήσει ο Υπουργός. Εκεί υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα οικονομικής φύσεως στις ομάδες. Πρέπει να τις βοηθήσουμε για να μπει ένα καλό σύστημα καμερών στα γήπεδα. Υπάρχουν σωματεία και ομάδες γιατί δεν είναι μόνο η σούπερ λιγκ είναι και οι άλλες κατηγορίες. Να το πω έτσι απλά στην καθομιλουμένη, με το ζόρι είναι στο πρωτάθλημα, λόγω οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν. Άρα λοιπόν, πώς μπορούμε να προσδοκούμε σύντομα να μπουν κάμερες στα γήπεδα όπως πρέπει να μπουν.
Αυτό με τα ομαδικά εισιτήρια είναι μία θετική κατεύθυνση για τις οργανωμένες θύρες φιλοξενούμενων. Θέλει λίγο συζήτηση και επ΄ αυτού και να μην πωλούνται μεμονωμένα εισιτήρια, για να υπάρχει καλύτερος και πιο ουσιαστικός έλεγχος. Θα έπρεπε να γίνει μια συζήτηση πιο διεξοδική με τους αρμόδιους φορείς, για να βγει ένα αποτέλεσμα. Νομίζω, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, ο πρώτος βαθμός και ο δεύτερος, θα μπορούσε να συνδράμει πάρα πολύ στο θέμα αντιμετώπισης της βίας, γιατί ξέρει τις γειτονιές πέριξ του γηπέδου, ξέρει λίγο τα επεισόδια που είχαμε και στο παρελθόν εκεί και λίγο πολύ, τουλάχιστον στις μικρές κοινωνίες, σε κάποιους δήμους, λίγο πολύ, όλοι γνώριμοι είναι. Και τα καλά λουλούδια και τα λουλούδια που δεν είναι για μύρισμα, να το πω έτσι.
Αλλά υπάρχουν κάποιες ομάδες γονέων στους δήμους, προκειμένου να ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν στα παιδιά τους που είναι εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες. Το φέρνω ως παράδειγμα. Είναι λοιπόν οι ομάδες γονέων απεξάρτησης ναρκωτικών ουσιών. Θα ήταν πάρα πολύ καλό, φρονώ, να γίνουν αντίστοιχες ομάδες γονέων μέσα από τους ΟΤΑ και μέσα σε συνεργασία και με το Υπουργείο, που θα υπάρχουν οι απαραίτητες συμβουλές προς τους γονείς, πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους όταν θα έχουν τέτοια πρόταση μια παραβατικότητας.