Σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η γενική γραμματεία Δασών του ΥΠΕΝ, προκειμένου να ενισχύσει την πρόληψη, την προστασία των δασών, αλλά και την αναγέννηση των καμένων εκτάσεων.
Όπως εξηγεί ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, κομβικής σημασίας ήταν η μεταρρύθμιση της δημιουργίας μιας ενιαίας καθετοποιημένης οργανωτικής δομής όλων των δασικών υπηρεσιών της Ελλάδας με τη δημιουργία της εν λόγω γενικής γραμματείας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η λειτουργία των δασικών υπαλλήλων ως ένα ενιαίο σώμα που θα έχει ανακριτικά καθήκοντα, η μόχλευση κονδυλίων για σημαντικά περιβαλλοντικά προγράμματα, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και ο αποτελεσματικός έλεγχος της δομής και της λειτουργίας, πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά τους τομείς της πρόληψης και της προστασίας των δασών της Ελλάδας.
«Αυτή η σημαντική διοικητική και οργανωτική αλλαγή βοηθάει καθοριστικά στην αντιπυρική περίοδο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», όπως εξηγεί ο κ. Αραβώσης, καθώς, αναφέρει: «Δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης σημαντικών προγραμμάτων προστασίας και διατήρησης, αλλά και μόχλευσης των αντίστοιχων κονδυλίων».
Για παράδειγμα, όπως εξηγεί, με το «Antinero» «καταφέραμε να κάνουμε πολλούς καθαρισμούς δασών δίνοντας πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση». Όπως λέει: «Με τα συγκεκριμένα κονδύλια που έφθασαν στα 70 εκατομμύρια πέρυσι και 78 εκατομμύρια φέτος, αφορούν σε καθαρισμούς από βιομάζα, σε διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, σε σύνολο 140.000 στρεμμάτων».
Επιπλέον, όπως κάνει γνωστό, άμεσα, με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ξεκινάει και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης στο οποίο συνδράμει καθοριστικά το ΤΑΙΠΕΝ ως ενδιάμεσος φορέας. Πρόκειται για ένα έργο αποκατάστασης 180.000 στρεμμάτων, που θα γίνει με την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών.
«Επιπλέον, δώσαμε χρήματα στις επί μέρους δασικές υπηρεσίες, αλλά και κεντρικά έργα. Έχουμε καλύτερο έλεγχο ενώ δε θα μπορούσαμε να μοχλεύσουμε τα κονδύλια για αυτά τα έργα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση: «Στόχος από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας γενικής γραμματείας δασών ήταν να ενοποιηθούν όλες οι δασικές υπηρεσίες που ήταν διάσπαρτες σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς δεν υπήρχε μία ενιαία διοίκηση. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος αν και το ΥΠΕΝ νομοθετούσε. Από το 2022 το ΥΠΕΝ συμπεριέλαβε όλες αυτές τις υπηρεσίες υπό την γενική γραμματεία δασών και πλέον λειτουργούν σε μία δομή καθετοποιημένη».
Όπως επισημαίνει: «Πλέον το δυναμικό των δασικών υπαλλήλων φθάνει στους 3000 ενώ αναμένεται να γίνουν άλλες 500 προσλήψεις. Μαζί με το έκτακτο προσωπικό, το δυναμικό των δασικών υπηρεσιών θα φθάσει τα 4000 άτομα, που θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Ενώ εκεί υπάγονται και οι αγροφύλακες οι οποίοι αποτελούν κομμάτι των δασικών υπηρεσιών».
Στόχος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα είναι οι δασικοί υπάλληλοι να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σώμα. Όπως εξηγεί: «Πλέον, απέκτησαν όλοι ταυτότητες και θα λειτουργούν ως ένα σώμα όπως είναι η αστυνομία ή η πυροσβεστική, ενώ οι δασικοί υπάλληλοι αποκτούν και ανακριτικά καθήκοντα, κάτι που θα ενισχύσει πολύ τον ρόλο τους στην προστασία και την πρόληψη των δασών».
Οι δασικοί υπάλληλοι εφοδιάζονται με 3.300 στολές διεθνών προδιαγραφών
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Αραβώση, οι δασικοί υπάλληλοι όλων των δασικών υπηρεσιών της χώρας εφοδιάζονται πλέον, με τις κατάλληλες στολές διεθνών προδιαγραφών, τις οποίες θα φέρουν υποχρεωτικά κατά την εκτέλεση ελέγχων και εν γένει των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
Όπως εξηγεί, με μέριμνα της γενικής γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο σχετικός διαγωνισμός, με αντικείμενο την προμήθεια και τον εφοδιασμό όλων των δασικών υπαλλήλων της επικράτειας με 3.300 χειμερινές και θερινές στολές, κατακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, οι υπάλληλοι έχουν ήδη εφοδιαστεί με υπηρεσιακή ταυτότητα, την οποία επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνου Αραβώση, η στολή θα είναι πλήρης, θα φέρει το σήμα της δασικής υπηρεσίας και θα είναι διαφορετική χειμώνα – καλοκαίρι, έτσι ώστε οι δασικοί υπάλληλοι να αποτελούν ένα ελεγκτικό σώμα με ενιαία και διακριτή εμφάνιση, που θα συμβάλει στην περαιτέρω προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
Ηλίας Παλιαλέξης / ΑΠΕ-ΜΠΕ