Μια φθινοπωρινή πίτα, τώρα που οι κολοκύθες είναι στα καλύτερά τους. Στον Αρχαίο Φενεό, στην ορεινή Κορινθία σε ένα τοπίο παραμυθένιο, δοκιμάσαμε γεύσεις μοναδικές. Μια περιοχή είχε ένδοξη πορεία στην αρχαιότητα, ήταν μια πόλη που είχε και το δικό της νόμισμα. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Λίμνη Δόξα, είναι ότι καλύτερο για μια εκδρομή με χρώματα φθινοπώρου.
Ο Παναγιώτης Φιλόπουλος, γνωστός βιοκαλλιεργητής, στην ταβέρνα του Καπρής, στο αρχαίο Φενεό δημιουργεί γεύσεις απίθανες, από τις δικές εξαιρετικές πρώτες ύλες. Το κοντοσούβλι είναι καμωμένο από καπνιστό χοιρινό, η φάβα ξακουστή και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) και οι πίτες του ονειρικές. Αξίζει
Κολοκυθοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Από τον Παναγιώτη Φιλόπουλου, Ταβέρνα Καπρής, Αρχαία Φενεός, Ορεινή Κορινθία
Υλικά για 4 – 6 άτομα
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι σκληρού σίτου, κοσκινισμένο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
2 – 3 κ.γ. ξύδι
¼ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο εκλεκτό
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί, τριμμένη στον τρίφτη
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο
1 μικρό αυγό
200 γρ. τυρί φέτα, χοντροσπασμένη με το χέρι
1 κ.σ. τραχανά γλυκό
Μισό κ.γ. αλάτι
Μισό κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο ελαιόλαδο
Σουσάμι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και δημιουργούμε μία λακουβίτσα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και σιγά-σιγά το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα.
Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη 6 λεπτά φύλλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Ραντίζουμε το ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Απλώνουμε τρία φύλλα ραντισμένα με ελαιόλαδο στη βάση του ταψιού.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα τη γέμιση ραντίζοντας το κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
Στο τέλος μαζεύουμε στην άκρη του ταψιού τα φύλλα και χαράζουμε τα κομμάτια της πίτας.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Κατεβάζουμε το ταψί τα τελευταία 10 λεπτά στο κάτω μέρος του φούρνου για να ψηθεί καλά η βάση της πίτας.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.