Οι ερευνητές έχουν μελετήσει το “φαινόμενο κοκτέιλ” των φυτοφαρμάκων χαμηλής δόσης στη διατροφή ποντικών και παρουσιάζουν διαφορά στις διαταραχές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου 2018 από ερευνητές της INRA και Inserm δείχνει τα αποτελέσματα της χρόνιας έκθεσης, σε ένα κοκτέιλ χαμηλής δόσης, φυτοφαρμάκων σε ποντίκια. Τα εκθέματα έχουν μεγαλύτερο βάρος και έχουν μεταβολικές διαταραχές (διαβήτη, λιπώδες ήπαρ), “τυπικές επιπλοκές της παχυσαρκίας”, δήλωσε η INRA σε μια δήλωση.
Ένα “κοκτέιλ” από έξι δείγματα ..
Έξι μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα (boscalid, captan, chlorpyrifos, thiophanate, thiacloprid και ziram) ενσωματώθηκαν, στη σίτιση σε ποντίκια ενός έτους σε δόσεις που αντιστοιχούν σε αποδεκτές ημερήσιες δόσεις σε ανθρώπους. Η δόση αυτή, η οποία εξαρτάται από το βάρος του ατόμου καθορίζεται από τους οργανισμούς ασφάλειας των τροφίμων με τη δόση που μπορούν να καταναλωθούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μέσω της τροφής ή του πόσιμου νερού, χωρίς βλαβερές συνέπειες για την υγεία.
Επιλέχθηκαν τα έξι προϊόντα, «επειδή χρησιμοποιούνται ευρέως στα μήλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση του EFSA », λέει η INRA.
Διαβήτης ,υπερβολικό βάρος , υπατικές διαταραχές..
Για πρώτη φορά, οι ερευνητές δείχνουν ότι η έκθεση σε αυτά τα φυτοφάρμακα προκαλεί διαφορετικές διαταραχές ανάλογα με το φύλο. “Τα αρσενικά έχουν διαβήτη, συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (στεάτωση) και σημαντικό υπερβολικό βάρος. Τα θηλυκά εμφανίζουν ηπατικές διαταραχές (οξειδωτικό στρες) και μια αλλαγή στη δραστηριότητα μικροβίων στο έντερο », λέει η INRA. Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τις διαφορετικές δυνατότητες αποτοξίνωσης κάθε φύλου.
« Η επίδραση των φυτοφαρμάκων στην υγεία επιβεβαιώνονται στα αποτελέσματα που προκύπτουν από επιδημιολογικές μελέτες και υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και τη συχνότητα των μεταβολικών νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή ηπατική στεάτωση », καταλήγει η INRA στη δήλωσή της.