Κοκκινογούλι, ο βολβός των Θεών του Ολύμπου – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Σύμφωνα με την μυθολογία το κοκκινογούλι ήταν λέει το λαχανικό των θεών του Ολύμπου, το χρησιμοποιούσαν οι Θεοί για να είναι πάντα νέοι και δυνατοί και οι Θεές για να είναι πάντα νέες και όμορφες!

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Κοκκινίζεις σαν παντζάρι λένε για τα κόκκινα μαγουλάκια όταν ντρεπόμαστε ίσως γιατί το κατακόκκινο παντζαράκι κρύβεται κάτω από τη γη, αλλά εκτός της ομοιότητας του κόκκινου  χρώματος με τα κόκκινα μάγουλα είναι λάθος ο συνειρμός της ντροπής γιατί δεν έχει λόγο να ντρέπεται μια είναι ένα εξαιρετικό φυτό με ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά!

Η μυθολογία και η αρχαία ιατρική έχει το παντζάρι στις χρήσεις των φυτών με τις ευεργετικές ιδιότητες, ενώ σήμερα έρχεται επιστημονική έρευνα να το επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα με το μύθο η θεά Αφροδίτη έτρωγε ρίζα παντζαριού για να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ένα παντζάρι άξιζε το βάρος του σε ασήμι αφού προσφέρθηκε στον Απόλλωνα στο ναό του Μαντείου των Δελφών.

Διαβάζουμε πως ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης υιοθέτησε τη χρήση των φύλλων παντζαριού για να επουλώνει γρήγορα και χωρίς να παθαίνουν σήψη και μολύνσεις, τις πληγές των στρατιωτών από τις συνεχείς μονομαχίες και τις μάχες.

Στην παράδοση της Πατρίδας μας εκτός από τις υπέροχες πατζαροσαλάτες που βρίσκουμε στο καθημερινό τραπέζι, το χρησιμοποιούμε και στα ζυμωτά γλυκά όπως το κέικ, στα ζυμαρικά, γίνεται υπέροχο γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, επίσης το συναντάμε σαν υλικό βαφής για τα μάλλινα νήματα αλλά και για τα αυγά το Πάσχα.

Αυτό το φυτό αναπτύσσει το βολβό του και ριζώνει μέσα στη γη, τα φύλα του φωτοσυνθέτουν επάνω από αυτή στον αέρα και το φως, είναι φυτό της οικογένειας Αμαρανθοειδή, η οποία παλιότερα ήταν γνωστή ως Χηνοποδιοειδή και είναι γνωστό ως παντζάρι, ή κοκκινογούλι, ζει ένα ή δύο έτη και εκτός από τα φύλα και η ρίζα του είναι εδώδιμη.

Σήμερα και σύμφωνα με έρευνες, ο βολβός του παντζαριού είναι γνωστός για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση του αλλά και για τη θετική του επίδραση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών αλλά και της αντοχής όσων αθλούνται.

Περιέχει σίδηρο και βιταμίνες που βοηθούν στην ομαλή παραγωγή του αίματος καθώς συστήνεται για κατανάλωση σε Αιμοδότες πριν αλλά και μετά κάθε αιμοδοσίας.

Οι φαινόλες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές ιδιότητες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ο βολβός του παντζαριού και τα φύλλα του είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, καλίου, ιωδίου, και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.

Το Παντζάρι συστήνεται για κατανάλωση σε ανθρώπους που πάσχουν από ΑλτσχάΪμερ αλλά και σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα άνοιας. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Wake Forest ενημερωνόμαστε πως η ημερήσια κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση γνωστικών παθήσεων.

Το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Exeter έκανε έρευνα σχετικά με το παντζάρι και διαπίστωσε πως ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή ενώ αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αλλά και μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στα φύλλα του προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Διατροφικά στοιχεία του παντζαριού

Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 43

Λιπίδιο 0,2 g

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 78 mg

Κάλιο 325 mg

Υδατάνθρακες 10 g

Φυτικές ίνες 2,8 g

Ζάχαρη 7 g

Πρωτεΐνη 1,6 g

Βιταμίνη A      33 IU    Βιταμίνη C      4,9 mg

Ασβέστιο       16 mg Σίδηρος          0,8 mg

Βιταμίνη D      0 IU      Βιταμίνη B6    0,1 mg

Βιταμίνη B12  0 µg    Μαγνήσιο      23 mg

Προηγούμενο άρθροΚατάργηση των Πανελλαδικών και θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου, μεταξύ των αξόνων του νέου σχεδίου του υπ. Παιδείας για την εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο“Τα πλεονάσματα να είναι καλά!…” – Γράφει ο Νίκας Κεραμίδας