Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να χορηγείται η τρίμηνη άδεια με αποδοχές στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 

Θέμα: Να χορηγείται η τρίμηνη άδεια με αποδοχές στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποκτούν 3ο, 4ο ή και επιπλέον τέκνο .

 Με βάση το νόμο 3528/2007, άρθρο 53, παράγραφο 1, όπως τροποποιήθηκε με τον 5043/2023, άρθρο 29 προβλέπεται η χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές σε υπαλλήλους του δημοσίου που αποκτούν 3ο, 4ο ή και επιπλέον τέκνο. Η άδεια αυτή βάση του νόμου προβλέπεται για κάθε παιδί μετά το 3ο και μπορεί να δίνεται ολόκληρη ή τμηματικά, σε τμήματα όχι μικρότερα του ενός μήνα.

Με βάση αυτό το νόμο και προηγούμενες εγκυκλίους πολλοί εκπαιδευτικοί τα προηγούμενα χρόνια αιτούνταν και έπαιρναν την άδεια αυτή είτε μετά την 9μηνη άδεια ανατροφής, είτε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ολόκληρη και όχι τμηματικά, για να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Από το 2022 όμως οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα αρνούνται να χορηγήσουν την άδεια αυτή, επικαλούμενες την εγκύκλιο με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.69/2013/οικ.13594/26-8-2022 και τη διευκρινιστική εγκύκλιο με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.69/2015/οικ.14695/20-9-2022, καθώς και την άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Με βάση τα παραπάνω απαντούν στους εκπαιδευτικούς ότι η τρίμηνη αυτή άδεια συμπεριλαμβάνεται μέσα στην ετήσια άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνων, η οποία θα πρέπει να λήγει στις 31 Αυγούστου. Ως εκ τούτου λένε στους εκπαιδευτικούς ότι για να πάρουν την τρίμηνη άδεια ανατροφής με αποδοχές, πρέπει να πάρουν ένα χρόνο άδεια άνευ αποδοχών.

Επειδή η άδεια αυτή θεσπίστηκε για να διευκολύνει τους γονείς που έχουν 3 ή περισσότερα παιδιά στην ανατροφή τους, επειδή δεν μπορεί μια εγκύκλιος να είναι πάνω από το νόμο, επειδή δεν μπορεί στο υπόλοιπο δημόσιο η ίδια άδεια να δίνεται και να περικόπτεται στους εκπαιδευτικούς, επειδή στην ουσία καταργείται μια νομοθετημένη άδεια, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • – Να σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις ΔΔΕ και ΔΠΕ για την απρόσκοπτη χορήγηση της άδειας αυτής στους εκπαιδευτικούς που τη δικαιούνται, είτε μετά την άδεια ανατροφής, είτε στην αρχή της χρονιάς.

– Να επεκταθεί η άδεια αυτή, καθώς και η 9μηνη άδεια ανατροφής,  και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Οι Βουλευτές

   Δελής Γιάννης

Αμπατιέλος Νίκος

 Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Κτενά Αφροδίτη

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

Προηγούμενο άρθροΆννα Στρατινάκη: Έως το τέλος του έτους, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθεί στην εστίαση και στον τουρισμό
Επόμενο άρθροΟ Α. Τζιτζικώστας παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ στις Σέρρες