Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, ως παγκόσμιας μάστιγας των καιρών και με αφορμή την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 25 Νοέμβρη ως Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψή της, αποτέλεσε το θέμα της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Βέροιας,
το μεσημέρι της Δευτέρας, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Ισότητας των δύο Φύλων, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας.
Πιο συγκεκριμένα, η Αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα, με αφορμή την ημέρα, αναφέρθηκε στη συμβολική πορτοκαλί φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου, παραθέτοντας σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία που χαρτογραφούν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στον παγκόσμιο κοινωνικό ιστό και μάλιστα συνδεόμενο με τη στυγνή εγκληματικότητα κάθε μορφής μέχρι και αυτής του φόνου!
Πρόβλημα, όπως είπε, που χρήζει της δράσης ενός εθνικού πλαισίου αντιμετώπισης, ενώ επεσήμανε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης αρμόδιων δομών με δυναμικό έργο, στην τοπική μας κοινωνία, όπως ο «Έρασμος» και το Συμβουλευτικό Κέντρο. Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη σύστασης Επιτροπής Ισότητας των δύο Φύλων με γνώμονα την ενίσχυση του κοινωνικού διάλογου χωρίς ταμπού.
Η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου, από το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Βέροιας, έδωσε τις συντεταγμένες των δράσεων της δομής, αναφορικά με την αντιμετώπιση βίας σε κάθε εκδοχή της, (ενδοοικογενειακής, σεξουαλικής, ψυχολογικής, λεκτικής, οικονομικής κ.α.), με την παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, με τη συνεργασία της κοινωνικής λειτουργού Χαρ. Νατσιοπούλου και της Δικηγόρου Στ. Λυμούση. Ακολούθως μίλησε με στοιχεία και αριθμούς για περιστατικά ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής βίας που εξυπηρετεί το Κέντρο, εντός της Δομής, ενώ συμπλήρωσε ότι παρέχονται και υπηρεσίες υποστήριξης γυναικών στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Αγ. Βαρβάρας, ενημέρωση σε σχολεία κ.ο.κ.
Η ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια του « Έρασμου», Μαρία Ασλανίδου μίλησε εκτενώς για τη δράση του Συλλόγου και την αξία του έργου του με πραγματικό κοινωνικό αντίκρισμα προσφοράς, τόσο μέσα από τη δομή φιλοξενίας, όσο και μέσα από τις δράσεις δικτύωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης που διενεργούνται.
Όπως κατέθεσε η κ. Ασλανίδου αναλυτικότερα, στον Ξενώνα του «Έρασμου» φιλοξενήθηκαν 58 γυναίκες με παιδιά, ενώ άλλα 211 άτομα δέχθηκαν τις υπηρεσίες της δομής συνολικά. Παρατήρησε ότι η βία έχει διαχρονικό και τοπικό χαρακτήρα, καθώς βρίσκεται δίπλα μας και πάντα, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η καταγγελία των περιστατικών είναι υποχρέωση όλων μας και ειδικότερα τη στιγμή που τα παιδιά μάρτυρες της ενδοοικογενειακής της μορφής, υιοθετούν ρόλους θύτη – θύματος στο μέλλον, αναπαράγοντας και συντηρώντας το πρόβλημα.
Αναφερόμενη ειδικότερα στις δράσεις του «Έρασμου», μίλησε για τη συνεργασία του Συλλόγου με τους Δήμους Νάουσας και Αλεξάνδρειας, (Βιωματικά Σεμινάρια – Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης της 3ης Ηλικίας και Σχολή Γονέων), την υιοθεσία 100 οικογενειών στις οποίες παρέχει τρόφιμα και ρουχισμό και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θεματικών αναφορών.
Τέλος η Πρόεδρος του « Εράσμου» Γεωργία Φωστηροπούλου πρόσθεσε: «η σημερινή μέρα δείχνει ότι δίνουμε το παρόν μας όλοι μαζί. Με τη συνεργασία θ’ αλλάξουν πολλά πράγματα.»