Κλειδί Ημαθίας: Αναστατωμένοι κάτοικοι καταγγέλλουν τον ιερέα για καταστροφές στο εξωκκλήσι του Αγ. Νικολάου. – βίντεο – φωτό

Βασίλης Σιμόπουλος
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Αναστάτωση επικρατεί από χθες το πρωί στο χωριό Κλειδί του Νομού Ημαθίας. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του χωριού, ο τοπικός ιερέας (που φέρει το αξίωμα του αρχιμανδρίτη) μετέβηκε στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στις εκβολές του Λουδία και δρώντας παραβατικά προέβη σε λεηλάτηση του κτίσματος και του χώρου γύρω από αυτό.

Δείτε δηλώσεις για το περιστατικό στο βίντεο:

Όπως μαρτυρούν κάτοικοι, ο ιερέας με τη βοήθεια ενός εργάτη αφαίρεσε το τέμπλο και επιπλέον αντικείμενα από το εσωτερικό του ναού, εξωτερικά αφαίρεσε τον σταυρό, τις σημαίες, το παρακείμενο υπόστεγο, τη σκεπή ενός κιόσκι και έκοψε περιμετρικά φυτά και δέντρα, προϊόντα δενδροφυτεύσεων σχολείων, τοπικών φορέων και συλλόγων.

P1000187
Το εξωκκλήσι πριν κατεδαφιστεί το στέγαστρο

Το emvolos.gr επισκέφθηκε το εκκλησάκι καταγράφοντας εικόνες από το συμβάν και αποσπώντας απόψεις κατοίκων του Κλειδίου. Δεν κατέστη όμως δυνατό να βρούμε και να συνομιλήσουμε με τον ιερέα, ούτως ώστε να λάβουμε και την άλλη άποψη.

P1010068
Το εξωκλήσι χθες που κατεδαφίστηκε το στέγαστρο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κληρικός για να αιτιολογήσει την πράξη του επικαλείται έγγραφο (εκδ. 16/2/2018) της Μητρόπολης Βεροίας που δίνει την εντολή, (το έγγραφο βρίσκεται στην διάθεση του emvolos.gr),  εφόσον χαρακτηριστούν αυθαίρετες, να αφαιρεθούν οι κατασκευές περιμετρικά του ναού, αφού πρώτα  ενημερωθεί η πολεοδομία του Δήμου Αλεξάνδρειας. Το έγγραφο με παραλήπτη για ενέργεια το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειδίου, έχει παράλληλους αποδέκτες την Πολεοδομία Αλεξάνδρειας και τον Φορέα Δέλτα Αξιού-Λουδία. Κατόπιν επικοινωνίας μας με τα υπεύθυνα τμήματα των δύο τελευταίων υπηρεσιών, πήραμε την απάντηση ότι το έγγραφο αυτό δεν έχει παραληφθεί. Το συγκεκριμένο έχει κοινοποιηθεί από τον ιερέα μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook.

P1000192
Το εσωτερικό του εξωκλησίου πριν την καταστροφή

Εδώ να τονίσουμε ότι εκκρεμεί  δικαστική διαμάχη μεταξύ του ιερέα και τεσσάρων κατοίκων του χωριού, όπου ο μεν πρώτος ισχυρίζεται ότι οι ίδιοι ήταν που έστησαν παράνομα το εκκλησάκι μετά την κατεδάφισή του, ενώ η πλευρά των τεσσάρων αναφέρει ότι εκείνος ήταν που πρωτοστάτησε στην ανέγερσή του. Η προγραμματισμένη δικάσιμος της 23/2/2018 για το θέμα δεν τελέστηκε και μεταφέρθηκε από τριμελές σε μονομελές δικαστήριο.

P1010065
Το εξωκλήσι εχθές 7 Μαρτίου 2018 – ότι απέμεινε…

Επιπλέον συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΤΚ Κλειδίου κ. Χαράλαμπο Τσολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι κατακρίνει κάθετα το γεγονός και πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη δημοτική αρχή για το θέμα.

P1010061P1010070Δυστυχώς από ότι φαίνεται, πρόκειται για μία χρόνια και σοβαρή υπόθεση που προβληματίζει την τοπική κοινωνία του Κλειδίου και όπως όλα δείχνουν θα επιλυθεί μέσω της νομικής οδού, καθώς και μέσω της Ιεράς Συνόδου και της Μητρόπολης.

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2018: Η ενδυνάμωση των Γυναικών μετράει για το μέλλον της Ευρώπης.
Επόμενο άρθροΛάρισα: Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε ποδηλάτισσα σε διασταύρωση με τη παλαιά Εθνική οδό