Οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε γεγονότα και στην ιστορία. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τους ισχυρούς δεσμούς, πάσης φύσεως, ανάμεσα στη χώρα μας και στη Βρετανία.
Παρακάμπτοντας πολλά, κυρίως πέριξ της Οικονομίας, της Ναυτιλίας, των εμπορικών συναλλαγών και άλλων, πρέπει να θυμηθούμε ότι χωρίς τη Βρετανία, ίσως να μην είχε γίνει ποτέ η ναυμαχία στο Ναβαρίνο, που ουσιαστικά απελευθέρωσε την Ελλάδα, σε μια εποχή που η επανάσταση του 1821 είχε εκφυλιστεί, λόγω των τεράστιων έριδων. Πρέπει να θυμηθούμε , επίσης, ότι η Ελλάδα δεν κατέληξε να είναι άλλη μια επαρχία της Σοβιετικής Ένωσης, λόγω των Άγγλων και του Τσόρτσιλ. Ουσιαστικά εκείνοι βοήθησαν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό στρατό ν’ αποκρούσει την κομμουνιστική επανάσταση. Εκείνοι κράτησαν την Ελλάδα στον ελεύθερο κόσμο.
Τα σκεφτόμουν αυτά, μετά την πρωτοφανή απρέπεια κάποιου αλαζόνα δισεκατομμυριούχου (ελέω … προίκας) Σούνακ, που παριστάνει τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο. Η ακύρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο παρά πέντε, δεν έχει ποτέ και πουθενά προηγούμενο.
Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του επί Βρετανικού εδάφους, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Ο Σούνακ ενοχλήθηκε.
Τι είπε επί λέξει ο Μητσοτάκης;
«Τα γλυπτά θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν». Κάλεσε μάλιστα τους Άγγλους να να σκεφτούν πως θα ήταν εάν «κόβαμε τη Μόνα Λίζα.
Ο Σούνακ θύμωσε. Ανιστόρητος! Κι υποστηρικτής των κλεφτών. Κι αγενής! Όχι απέναντι στον Μητσοτάκη, αλλά απέναντι στον πρωθυπουργό των Ελλήνων.
Θυμωμένος επειδή ο Μητσοτάκης συνάντησε τον πρόεδρο των Εργατικών που προηγείται 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, έκαμε πείσματα και ακύρωσε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Ελλήνων.
Μικρός κι ανιστόρητος! Και ψεύτης, αφού για να δικαιολογηθεί μετά τον διεθνή σάλο που ξέσπασε, είπε ότι είχε συμφωνηθεί να μη τεθεί θέμα Γλυπτών στην επίσκεψη Μητσοτάκη. Ψέμα που βγάζει μάτια, αφού ουδείς θα δεχόταν όρους γι το τι θα πει και πού….
Κι όχι μόνο αυτό. Είναι δυνατόν αυτός ο τύπος να είναι επικεφαλής του κόμματος της Μάργκαρετ Θάτσερ; Είναι δυνατόν να μη κατανοεί τι μπορεί να του συμβεί αν οι Έλληνες εφοπλιστές κουνήσουν το χέρι τους στο περίφημο «Σίτυ» του Λονδίνου;
Και πώς γίνεται να είναι μέγας φιλέλληνας και θαυμαστής της Ελλάδας ο βασιλιάς Κάρολος κι από την άλλη ο πρωθυπουργός του να προσβάλλει την Ελλάδα;
Ναι, δεν μπορεί κανένας Σούνακ να ακυρώσει τους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών.
Ούτε είναι λύση το μποϊκοτάζ βρετανικών υπηρεσιών και προϊόντων.
Άφησα για το τέλος τη ρήση του Oscar Wilde που μου θύμισε ο Ηλίας Μόσιαλος: «Η αγένεια είναι το τελευταίο καταφύγιο των αποτυχημένων».
Συμπαθάτε με, μα κάποιος πρέπει να του τονίσει με έμφαση την αγγλική φράση που τελειώνει σε …off!