ΚΚΕ, Μακρόνησος και φτηνό ρεύμα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Έβλεπα προσφάτως μερικούς κατοίκους (;;) των περιοχών των Αγράφων να διαδηλώνουν εναντίον των ανεμογεννητριών που μπορούν να δώσουν μεγάλες λύσεις στο ενεργειακό μας πρόβλημα. Το ίδιο και στις Κυκλάδες και όπου αλλού μπορούν να τοποθετηθούν. Η επωδός γνωστή, η υποβάθμιση λέει του περιβάλλοντος.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μα, δεν τους ενοχλούν –αισθητικά και περιβαλλοντολογικά- τα χιλιάδες πάνελ φωτοβολταϊκών που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, σε χωράφια, στέγες ή και σ’ ολόκληρες πλαγιές.

Βλέπετε από τα φωτοβολταϊκά κερδίζουν χρήματα αρκετοί, ίσως και κάποιοι εκ των αρνητών των ανεμογεννητριών.   Είναι συγκριτικά φτηνά και μπορεί όποιος θέλει να τα τοποθετήσει, αρκεί να υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ρεύματος. Ενώ η ανεμογεννήτρια κοστίζει πολύ…

Από την άλλη μεριά, αυτοί οι τύποι, σαφώς και με την καθοδήγηση πολιτικών φορέων ή άλλων οργανώσεων που κρυφά έχουν τη σχέση με πολιτικούς φορείς, φωνάζουν κάθε λίγο και λιγάκι για… φτηνό ρεύμα. Που οι ίδιοι δεν επιτρέπουν να παραχθεί.  Χώρια που με τις ανεμογεννήτριες και τα ενοίκιά τους σε δήμους (3% των ετήσιων μεικτών εσόδων τους), θα μπορούσαν κάποιες περιοχές να έχουν μηδενικά δημοτικά τέλη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με την τεράστια ενεργειακή κρίση, διακινείται ένα σχέδιο παραγωγής ρεύματος σε νησιωτικές –και όχι μόνο- περιοχές.  Δηλαδή, ένα μεγάλο πλέγμα ανεμογεννητριών σε διάφορα νησιά που ο Αίολος έχει συνεχώς ανοικτό τον ασκό του.  Από την Ικαρία, τη Σάμο ως τη Μακρόνησο και το Λαύριο που θα είναι ο τελικός προορισμός, με σύνδεση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, αξίας όχι μεγαλύτερης των 120 -130 εκ. που θα φέρνουν στην Αθήνα περισσότερα από 1500 μεγαβάτ.  Το κόστος μικρό, το όφελος τεράστιο αφού με αυτά τα μεγαβάτ μπορούμε να καλύπτουμε τεράστιο μέρος των αναγκών μας.

Όμως, όχι! Αφενός κάποιοι αντιδρούν σε κάθε περιοχή, σε κάθε νησί και κατά σύμπτωση όλοι Αριστεροί… ευαισθητούληδες με το περιβάλλον. Κι αφετέρου επειδή αντιδρά το ΚΚΕ για τη Μακρόνησο επειδή εκεί υπήρξε τόπος εξορίας όσων επιχείρησαν να εντάξουν βιαίως και μέσω των όπλων, την Ελλάδα στο σοβιετικό στρατόπεδο. Από τη μια ζητάνε φτηνό ρεύμα στον λαό, αλλά όταν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αυτό, λένε «όχι», μη τυχόν και εκλείψει η μνήμη για τον … καπετάν Βάρβαρο.

Θα μπορούσε να πει κάποιος για ποιον λόγο να επιλεγεί η Μακρόνησος ως το νησί που οι ανεμογεννήτριες θα κάνουν πάρτι; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ακατοίκητο, οι αέρηδες δεν σταματούν ποτέ και φυσικά επειδή διαθέτει το κατάλληλο σχήμα και είναι απέναντι στο Λαύριο.

Επιπλέον, αν θέλει το ΚΚΕ να τιμά τα κτίρια που κοιμόταν ο … καπετάν Αλίμονος , θα μπορούσε να ζητήσει να γίνει κάποιο μουσείο και να πηγαίνουν τα μέλη του να υποκλίνονται στα άγιά τους.

Μα… δεν. Προτιμούν ο λαός να πληρώνει ακριβό ρεύμα…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022
Επόμενο άρθροΔημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.