Η κίνηση σώζει ζωές από επικίνδυνες παθήσεις – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ξέρατε πως οι άνθρωποι που είναι λιγότερο δραστήριοι σωματικά, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες παθήσεις, σε σχέση με αυτούς που είναι καθημερινά σωματικά δραστήριοι;

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Η κίνηση του σώματος υπό την μορφή αθλητισμού, εργασίας, ή τρόπου ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για συχνές χρόνιες παθήσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον οργανισμό σας, και μιλάμε για παχυσαρκία, τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου, τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Ο οργανισμός σας έχει ανάγκη και την παραμικρή σωματική δραστηριότητα για την υγεία του και όχι μόνο τη γυμναστική που είναι όπως φαίνεται το «κλειδί», σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε. Πέρα από το γυμναστήριο και γενικά τα σπορ που κάνει κάποιος πρέπει να εμπλέκεται σε καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, όπως οι δουλειές του νοικοκυριού, η κηπουρική, οι μετακινήσεις στη δουλειά με τα πόδια, το ποδήλατο, το ανεβοκατέβασμα με σκάλες και όχι με το ασανσέρ κ.α.

Για παράδειγμα, μπορεί σε καθημερινή βάση να αφιερώνει δέκα λεπτά για να ανεβαίνει σκάλες, 15 λεπτά για να καθαρίζει το σπίτι του, 20 λεπτά για να περιποιείται τον κήπο του, 20 λεπτά για να τρέχει σε ανοιχτό χώρο ή σε γυμναστήριο, 25 λεπτά για να περπατά ή να κάνει ποδήλατο κ.α. έτσι μπορεί να κάνει διάφορους συνδυασμούς σωματικής δραστηριότητας, που τελικά θα έχουν εξίσου ευεργετικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, με 600΄ λεπτά συνολική εβδομαδιαία δραστηριότητα ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται κατά 2%, με 3.600 λεπτά συνολική εβδομαδιαία δραστηριότητα η μείωση του κινδύνου φθάνει το 21%.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ως το βασικό μέσο για τις μετακινήσεις τους, είναι κατά μέσο όρο τέσσερα κιλά βαρύτεροι σε σχέση με όσους προτιμούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους, για ψώνια ή όπου αλλού, έτσι σύμφωνα με τις έρευνες, οι διαφορετικές μορφές μετακινήσεων σχετίζονται με το βάρος και την υγεία των ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα, σε επτά πόλεις της Ευρώπης, Λονδίνο, Ρώμη, Βιέννη, Ζυρίχη, Βαρκελώνη, Αμβέρσα, Ορέμπρο Σουηδίας, έχουν αναλυθεί στοιχεία για περίπου 11.000 εθελοντές, σχετικά με το πώς οι κάτοικοι κινούνται μέσα στην πόλη τους και πόσο χρόνο χρησιμοποιούν κάθε μέσο μεταφοράς.

Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο δραστήριοι σωματικά, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες παθήσεις, όπως παχυσαρκία, καρκίνο, έμφραγμα, εγκεφαλικό, άνοια κ.α. Ο τρόπος που επιλέγει κανείς να κινηθεί μέσα στην πόλη του, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το πόσο ασκείται σωματικά.

Δυστυχώς η καθιστική εργασία, η έλλειψη κίνησης στην καθημερινότητα σας, αλλά και το γεγονός της έλλειψης εκγύμνασης του σώματος, είναι η αιτία πολλών κακών ασθενειών που αποβαίνουν μοιραίες, γι αυτό πρέπει να βάλετε την άσκηση στην ζωή σας, αυτή είναι πραγματικά η ιδανική λύση για να αντιμετωπίσετε την επιδημία της καταστροφικής σωματικής αδράνειας.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Η κλιματική αλλαγή «απειλεί» την σταφιδοκαλλιέργεια, η τιμή της οποίας αναμένεται φέτος στην Ελλάδα σε πάνω από 1 ευρώ
Επόμενο άρθροΚαβάσιλα Ημαθίας: Από αστυνομικούς του Τ.Α. Αλεξάνδρειας συνελήφθησαν άνδρας και γυναίκα για κλοπή από καφετέρια