Μου έλεγε προχθές ένας εκ των αντιρρησιών βουλευτών της ΝΔ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ότι τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται από το Σύμφωνο συμβίωσης. Μέσω αυτού, ισχυρίζονται οι αντιρρησίες, προστατεύονται δικαιώματα που αφορούν περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα. Άρα, λένε, δεν χρειάζεται να νομοθετηθεί γάμος.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη, με τα μεγάλα ανθρωπιστικά ζητήματα. Ένα ζευγάρι, επί παραδείγματι, που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να έχει παιδιά, εφόσον ο ένας εκ των δυο γονιών δικαιούται να τα αποκτήσει είτε με υιοθεσία (άνδρας ή γυναίκα) είτε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (μόνο γυναίκα). Αυτά τα παιδιά λοιπόν, δεν έχουν δικαιώματα, δεν αναγνωρίζονται αν εκλείψει ο ένας του … Συμφώνου συμβίωσης.
Το αντιφατικό είναι, ότι όσοι υποστηρίζουν ότι αρκεί το Σύμφωνο συμβίωσης αντί της ισότητας με τον γάμο, ΔΕΝ την ψήφισαν το 2015 που τη θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είχαν ψηφίσει ΜΟΝΟ 19 βουλευτές της ΝΔ.
Το δε πιο παράλογο είναι ότι προτείνουν βελτίωση του Συμφώνου συμβίωσης που ΔΕΝ ψήφισαν! Λένε, δηλαδή, ότι για να μη μείνει χωρίς κηδεμόνα ένα παιδί αν αποβιώσει ο αναγνωρισμένος γονέας του, να έρθει τροπολογία που να μπορεί να δίνεται η επιμέλεια στον επιβιώσαντα σύντροφο και να μη καταλήγει σε ίδρυμα.
Γιατί αυτό; Γιατί να μη γίνεται ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο; Πολύ περισσότερο αφού ότι κι αν ψηφίσουν οι διαφωνούντες αντιδικαιωματιστές, θα υπάρχουν ΠΑΝΤΑ οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετων μητέρων επειδή δεν μπορούν να κάνουν παιδιά; Κι αφού ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν παιδιά που εγκαταλείφθηκαν σε ιδρύματα που υιοθετούνται; Γιατί αυτά τα παιδιά να μην έχουν ίσα δικαιώματα με τα άλλα, των ετερόφυλων ζευγαριών;
Η ουσία είναι ότι κι αν ακόμη θα μπορούσε να γίνει τροπολογία του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, θα έχουμε μια οικογένεια η οποία θα έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά που θα είχε αν επιτρεπόταν ο γάμος, μόνο που δεν θα ονομάζεται γάμος. Για ποιον λόγο; Για να στρουθοκαμηλίσουμε;
Είναι βέβαιο ότι η οικογένεια όπως την ξέρουμε, η λεγόμενη παραδοσιακή, δεν μπορεί να κινδυνεύει από την ισότητα στον γάμο. Μπορεί να κινδυνεύει από ένα σωρό άλλα πράγματα, αλλά όχι από την ισότητα. Άλλωστε, καθημερινά βλέπουμε σημεία και τέρατα σ’ αυτές τις… παραδοσιακές οικογένειες. Παραδοσιακοί ήταν κι είναι κι οι γυναικοκτόνοι, κι οι παιδεραστές κι οι μαστροποί που απασχόλησαν και απασχολούν την κοινή γνώμη… Παραδοσιακή είναι και η οικογένεια με την καθημερινή βία, εις βάρος γυναικών και παιδιών…
Να πούμε κι αυτό: Όταν το 1951 νομοθετήθηκε και νομιμοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία, χάλασε ο κόσμος από τις φωνές της Εκκλησίας και του άκρατου συντηρητισμού. Μόνο ότι θα γίνουν όλοι οι Έλληνες ομοφυλόφιλοι δεν έλεγαν… Φυσικά δεν συνέβη αυτό, αλλά ήταν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Τα ίδια έγιναν και με την κατάργηση της διαπόμπευσης για τους μοιχούς, τον πολιτικό γάμο και άλλα που αφορούν την ισότητα ανάμεσα σε ανθρώπους. Καλώς έγιναν. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μια φιλελεύθερη χώρα κι ο ανθρωπισμός με την ισότητα την ξεχωρίζουν από τους μουλάδες του Ιράν και της βαθιάς Ανατολής.
Όπως και νάναι όμως, έχει σηκωθεί μεγαλύτερος αχός για κάτι που αφορά μόνο το 1% της κοινωνίας. Κι οφείλουμε να τελειώνουμε με μια εκκρεμότητα που μας καθιστά θλιβερή εξαίρεση στην Ευρώπη… Η υποκρισία μπορεί να μαζεύει ψηφάκια για κάποιους, αλλά δεν προσφέρει λύσεις.
Σημείωση:
Για την ιστορία, υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης το 2015, είχαν ψηφίσει από τη ΝΔ:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (εκτός του αρ. 7), Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Σίμος Κεδίκογλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος (επί της αρχής), Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας, Γιάννης Βρούτσης (επί της αρχής) Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δήμας Χρίστος Δήμας και Γιάννης Πλακιωτάκης.
Καταψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ, οι: Άννα Καραμανλή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μάνος Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκοδήμος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης.
Από την ψηφοφορία, απουσίασαν και δεν έστειλαν ούτε επιστολική ψήφο 27 βουλευτές της ΝΔ: Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κωνσταντίνος Καραμανλήςτου Αχιλλέα, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Αντωνιάδης.