Η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει στοιχεία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Προφανώς γιατί αν δώσει τα στοιχεία θα αποδειχθεί η πλήρης ανεπάρκεια του μέτρου, για το οποίο η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι αποτελεί σωτηρία.
4,5 μήνες μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεν έχει κατατεθεί ούτε μία ρύθμιση οφειλών από την πλατφόρμα’’ επισημαίνει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης που κατέθεσε μάλιστα και ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας στοιχεία και σαφή και συγκεκριμένη απάντηση για τον αριθμό των ρυθμίσεων οφειλών και δανείων που έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επισπευστεί η διαδικασία.
‘’ Η κυβέρνηση εμφάνιζε ως μαγική λύση τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου.
Μετά όμως από τεσσερισήμισι μήνες μόλις 33.096 πολίτες εισήλθαν στην πλατφόρμα ενώ δεν έχει κατατεθεί ούτε μία ρύθμιση οφειλών και δανείων ως τώρα, ενώ δεν υφίσταται προστασία 1ης κατοικίας’’ αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.
Παράλληλα ο κ.Κατρίνης αναφέρεται στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται στο κοινωνικό πεδίο, με δεδομένα όπως:
-Η αύξηση του ιδιωτικού χρέους στα 243 δις ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι αγνώστου ύψους οφειλές μεταξύ ιδιωτών.
-Οι πλειστηριασμοί 300.000 ακινήτων που μπαίνουν στην τελική ευθεία, όπως δηλώνουν δημοσίως οι εκπρόσωποι των funds.
-Η μειωμένη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ‘’ΓΕΦΥΡΑ 1’’ και ‘’ΓΕΦΥΡΑ 2’’ που κάλυψαν μόλις 85.000 δανειολήπτες, αφήνοντας στον ‘’αέρα’’ τη μεγάλη πλειοψηφία των κόκκινων δανείων.
– Η απότομη άρση των μέτρων στήριξης θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση χιλιάδες δανειολήπτες που εργάζονται σε ευάλωτους τομείς της οικονομίας
‘’ Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε λίγο δεν θα μπορεί να κρύψει αλλά και να αποφύγει την πραγματικότητα, αφού οι ρυθμίσει δανείων ξανακοκκινίζουν πολύ γρήγορα, οι πλειστηριασμοί ξεκινούν άμεσα και δεν έχει καν συσταθεί ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους αδύναμους δανειολήπτες.
Μια δύσκολη πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία που εντείνεται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, την οποία η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί χωρίς να λάβει δραστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης.