Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Ρ/Σ «Πρώτο Πρόγραμμα» και τον δημοσιογράφο Γ. Πίκουλα
Η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά πίσω από τις εξελίξεις στην πανδημία. Ζητούμενο ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων. Προβληματικός ο τιμωρητικός χαρακτήρας που υπονομεύει και την ίδια την ιχνηλάτηση. Δεν μπορεί να αλλοιώνεται ο οριζόντιος χαρακτήρας της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Για τη διαχείριση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία:
Δυστυχώς το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαρκούς λήψης νέων μέτρων, αποδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας, έγκαιρης πρόληψης, οργάνωσης, εφαρμογής και ελέγχου των προηγούμενων.
Και το λέω αυτό γιατί το στοίχημα που είχε τεθεί για το τείχος ανοσίας απέτυχε. Αυτή τη στιγμή, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που ακούγαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βρισκόμαστε λίγο πάνω από το 50% στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Αυτό δείχνει, ότι έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα που ανακοινώνονταν διαρκώς δεν ελέγχθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε. Ειδικά στην τουριστική περίοδο, οι έλεγχοι όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού τεστ ήταν ελάχιστοι και ανεπαρκείς.
Και αυτό συνεχίστηκε και στην πορεία, και φτάσαμε χθες να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων και μία αρνητική προοπτική από δω και στο εξής.
Για τα χθεσινά μέτρα της Κυβέρνησης και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν:
Ως Κίνημα Αλλαγής ταχθήκαμε σθεναρά υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού και ψηφίσαμε υπέρ της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και σε όλους όσους έρχονται σε επαφή μέσω της δουλειάς τους με ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου. Και αυτό διότι ο εμβολιασμός, μειώνοντας την πιθανότητα διασποράς, ενισχύει ουσιαστικά το τείχος προστασίας των ανθρώπων που αν νοσήσουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.
Ήμασταν πάρα πολύ καθαροί και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης από την αρχή της πανδημίας και σε κάθε έκφανση τους, βάζοντας ο καθένας το δικό του προσωπικό λιθαράκι στην περαιτέρω μείωση διασποράς του ιού.
Όμως ακούγοντας χθες τα νέα μέτρα, με την απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς διατίθενται δωρεάν, πόσο μάλλον όταν οι υπηρεσίες αυτές ενισχύουν την ιχνηλάτηση του ιού, μου γεννάται ένας προβληματισμός. Γιατί αντί να ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης, που είναι παραπάνω από αναγκαία και κρίσιμη σε αυτή τη συγκυρία, μπαίνουν νέα προσχώματα και εμπόδια σε αυτήν, και μάλιστα με τιμωρητικά χαρακτηριστικά.
Και επιπρόσθετα, τίθεται μία παράμετρος που αφορά την αλλοίωση του οριζόντιου χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Δεν νομίζω, για παράδειγμα, ότι στην Ελλάδα έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνία, πως στους καπνιστές την αξονική θώρακος θα την χρεώνουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει, ότι θα βάλουμε νερό στο κρασί μας ως προς την αναγκαιότητα να συνεισφέρουμε όλοι μας σε μια αποτελεσματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για τον εμβολιασμό του, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να αφήσουμε πίσω οριστικά το υγειονομικό – τουλάχιστον – σκέλος της κρίσης.
Για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και τις καταγγελίες του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την «εντολή μη κατάσβεσης» στη Β. Εύβοια:
Είναι όντως σοκαριστικό (σσ. αυτό που δήλωσε ο κ. Σπανός). Και ειδικά για μία περιοχή όπως η Β. Εύβοια, μια περιοχή που επισκέφθηκα και εγώ μαζί με τη Φώφη Γεννηματά, όπου διαπιστώσαμε πραγματικά ότι μιλάμε για μία τεράστια καταστροφή, και περιβαλλοντική – έχουν καεί πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους – αλλά και ως προς τα σπίτια, τις καλλιέργειες και την παραγωγική βάση της περιοχής.
Η καταγγελία είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει και ο κ. Περιφερειάρχης να εξηγήσει συγκεκριμένα ποιος το είπε και τι εννοεί. Και, φυσικά, σήμερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να απαντήσει στη Βουλή για τις καταγγελίες αυτές, δεδομένου, μάλιστα, ότι πρόκειται και για στέλεχος της ΝΔ, γεγονός που κάνει ακόμα πιο σοβαρή την κριτική του απέναντι στην πολιτική ηγεσία που συντόνιζε και λάμβανε τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στη Β. Εύβοια.
Η εικόνα που μας μετέφεραν οι κάτοικοι των περιοχών που επισκεφθήκαμε ήταν απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη, ως προς την έλλειψη εναέριων μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στοιχείο που αποδεικνύεται και από την έκταση που πήρε η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από τον Ευβοϊκό έφτασε στο Αιγαίο και επέστρεψε στον Ευβοϊκό, ουσιαστικά σβήνοντας μόνο στα όρια της θάλασσας. Αυτό καταδεικνύει και τη βαρύτητα των ευθυνών, αλλά και την έλλειψη συντονισμού και αποτελεσματικότητας. Εμείς ζητήσαμε και ζητάμε να αναληφθούν πολιτικά οι ευθύνες.
Το ζητούμενο τώρα είναι όλοι μαζί να δουλέψουμε – και αυτό θα κάνουμε ως Κίνημα Αλλαγής – για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής αυτής αλλά και όλων των περιοχών που έχουν πληγεί, οι οποίες δυστυχώς απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, με επαρκείς πόρους, και στο οποίο κύριοι μέτοχοι και διαχειριστές θα είναι η αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των περιοχών, και όχι κάποιοι «φωτεινοί παντογνώστες» που δεν γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν. Θα δουλέψουμε ώστε την επόμενη ημέρα, οι άνθρωποι αυτοί να μην ξεχαστούν, να μην μαραζώσουν οι περιοχές τους και να μην αναγκαστούν να τις εγκαταλείψουν.