΄Ένα τόσο δα σποράκι έχει την δύναμη να θεραπεύει τα πάντα, από την Αρχαιότητα έως και σήμερα, μια ανατολίτικη έκφραση ακολουθεί το κίμινο και μεγαλώνει την φήμη του , «Το Μαύρο Κύμινο θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο».
Το Μαύρο Κύμινο είναι γνωστό από την Αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα για τις εξαιρετικές ιδιότητες του στην υγεία και την ομορφιά. Υπό την μορφή ελαίου βρέθηκε στον τάφο του Tutankhamen και άλλων Αιγυπτίων Φαραώ και γι αυτό το λάδι του Μαύρου Κύμινου ονομάζεται “ λάδι των Φαραώ”.
Ο Ιπποκράτης, το θεωρούσε πολύτιμο στις για το ήπαρ και την χώνεψη ενώ ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε σαν παυσίπονο για τους πονοκεφάλους, αποσυμφορητικά για την ρινική περιοχή, και τον πονόδοντο.
Το έλαιο από μαύρο κύμινο παράγεται από το σπόρο του αιγυπτιακού φυτού Nigella sativa , είναι πολύ ευεργετικό γιατί περιέχει πάνω από εκατό συστατικά όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα.
Πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν και στο εργαστήριο, οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί Ιπποκράτης και Διοσκουρίδης, στο γεγονός ότι το μαύρο κύμινο λειτουργεί σαν παυσίπονο και τονωτικό, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες, και αν γίνεται συχνή χρήση αυτού έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών.
Έρευνα που έγινε σχετικά με το κίμινο, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Shahid Sadoughi στο Ιράν, έδειξε ότι όχι μόνο μειώνει το επίπεδο κακής χοληστερόλης στο αίμα, αλλά βοηθάει το σώμα να κάψει μέχρι και 3 φορές περισσότερο λίπος.
Στην έρευνα που έγινε η ομάδα των ανθρώπων που έχασε συντομότερα βάρος κατανάλωνε 3γρ κύμινο ανακατεμένο μέσα σε 140γρ γιαούρτι καθημερινά για 3 μήνες, ενώ μείωσαν κατά 23 μονάδες τα τριγλυκερίδια στο αίμα τους, τους μειώθηκε η “κακή” χοληστερόλη κατά μέσο όρο σχεδόν 10 μονάδες.
Το κίμινο έχει την δύναμη να θεραπεύει: απώλεια των μαλλιών, κεφαλαλγία, αϋπνία, ίλιγγο, αλωπεκία, πιτυρίδα, πονόδοντο, αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα, ακμή, ασθένειες του δέρματος, ρευματισμούς, διαβήτη, υπέρταση, μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, σεξουαλική ανικανότητα, γενική κόπωση, ανορεξία, νωθρότητα και τεμπελιά και ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και γρήγορη απομνημόνευση.
Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό ιδικά στην ινδονησιακή κουζίνα είναι βασικό συστατικό στα μείγματα του κάρι. Χωρίς αυτό τα φαγητά της Μ. Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής θα ήταν άνοστα αφού αντικαθιστούν ακόμα και το αλάτι. Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει σάλτσες και παρασκευές με κιμά, όπως τα υπέροχα ζουμερά σουτζουκάκια.
Η λύση είναι απλή και δεν χρειάζεται συνταγή! Η καθημερινή χρήση του το μαύρου κύμινου δεν έχει παρενέργειες παρά μόνο οφέλη και ειδικά το έλαιο του μαύρου κύμινου που περιέχει φωσφορικά άλατα, σίδηρο και ενώσεις υδατανθράκων, και τα αντιβιοτικά που είναι ικανά να σκοτώσουν τα μικρόβια.
Μια ωραία πρόταση είναι να χρησιμοποιείτε το λάδι κίμινου στο πρωινό, ή στα γεύματα της ημέρας. Είναι ωραίο στα ροφήματα μαζί με μέλι , αλλά και στο γιαούρτι ή στις σαλάτες σαν σπόρος.