Πέντε συνεργεία «δίωξης αγριογούρουνων» σχημάτισαν οι κυνηγοί του Κιλκίς, οι οποίοι μετά από συστάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και του τοπικού δασαρχείου, «ξεχύθηκαν» για περίπου έναν μήνα σε 300.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών του ενιαίου λεκανοπεδίου Μουριών – Δοϊράνης, σε μία προσπάθεια μείωσης του υπερπληθυσμού των ζώων.
Οι κυνηγοί, χωρισμένοι σε ομάδες των δέκα ατόμων, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και φορώντας εμφανή πορτοκαλί γιλέκα, κατάφεραν να θηρεύσουν γύρω στα 55 αγριογούρουνα. Στη συνέχεια, αφού έγιναν οι απαραίτητοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στα ζώα και δόθηκε το «πράσινο φως» πως είναι κατάλληλα για βρώση, αποφάσισαν να δωρίσουν τα 300 κιλά κρέατος στα συσσίτια των εκκλησιών, σε πολύτεκνους και σε οικογένειες απόρων.
«Ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί τρομακτικά στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, πολλά τροχαία ατυχήματα, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος μεταφοράς ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς Χαράλαμπος Βασιλειάδης, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου και του δασαρχείου για μείωση του πληθυσμού τους.
«Αποφασίσαμε -και αυτό είναι προς τιμήν όλων των κυνηγών που συμμετείχαν στη δίωξη των αγριογούρουνων- να δώσουμε τα θηράματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε συνεργασία με το Κτηνιατρείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το δασαρχείο Κιλκίς» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου.
Πρόσθεσε, δε, πως από το ερχόμενο Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου), οπότε και ξεκινά επίσημα η κυνηγετική περίοδος, οι κυνηγοί του Κιλκίς θα συνεχίσουν την καταδίωξη των αγριογούρουνων, ενώ θα δίνουν το κρέας τους σε ανθρώπους της περιοχής που έχουν πραγματικά ανάγκη και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις φτωχές οικογένειες και τα συσσίτια. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση για τη δωρεάν διάθεση του κρέατος, η γραμματεία του Συλλόγου μας έχει δεχτεί ένα σωρό τηλεφωνήματα από ανθρώπους που θέλουν να τους στηρίξουμε» είπε.
Από την πλευρά του, ο δασάρχης Κιλκίς Γιώργος Βούρτζας υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έγινε μία πανελλαδική μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον πληθυσμό του αγριόχοιρου και «αξιολογήθηκε πως στην περιοχή μας ο αριθμός ήταν υπερβολικός και χρειαζόταν να μειωθεί. Το κυνήγι από επαγγελματίες κυνηγούς έγινε υπό τη συνεχή παρακολούθηση της θυροφυλακής και της δασικής υπηρεσίας».
Πρόσθεσε ο κ. Βούρτζας πως τα αγριογούρουνα κυνηγήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες, μέσα σε εκτάσεις με καλαμπόκια και ηλιόσπορους. Λόγω της δίωξης από τους κυνηγούς αναγκάστηκαν αρκετά από αυτά να φύγουν από τα χωράφια και να επιστρέψουν στο βουνό και τόνισε πως «με αυτή την έννοια, η συμβολή μας στο πρόβλημα είναι γενικότερη, αν και η πολιτεία θα πρέπει να προβλέψει και τη διαδικασία αποζημιώσεων στους αγρότες που έπαθαν ζημιές στις καλλιέργειες τους».
ΑΠΕ-ΜΠΕ