ΚΙ.ΝΑΛ: Ερώτηση του Ανδρέα Πουλά προς τον Υπουργό Υγείας για τα self tests

Ερώτηση του Ανδρέα Πουλά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια με θέμα: «Προβλήματα και καθυστερήσεις με την παράδοση των self test στα φαρμακεία»

Τα παρατράγουδα και οι αναποδιές με την προμήθεια των self test μέσω κατά παρέκκλιση συμβάσεων δεν έχουν τέλος. Μετά από την κήρυξη έκπτωτης εταιρείας η οποία θα προμήθευε την αγορά με 3 εκατομμύρια self test, μία άλλη εταιρεία που συμμετείχε στον δεύτερο διαγωνισμό φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να αδυνατεί να παραδώσει τις ποσότητες που της αναλογούν.

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό έγιναν δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Σύμφωνα με πληροφορίες στον πρώτο, για τα 10 εκατομμύρια self tests, έχουν παραδοθεί ήδη τα 7 εκατομμύρια μέσα στις 7 πρώτες ημέρες από τη υπογραφή, όπως προέβλεπε η σύμβαση, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται τα 3 εκατομμύρια από την εταιρεία που το Σάββατο κηρύχθηκε έκπτωτη.

Στο δεύτερο διαγωνισμό για άλλα 10 εκατομμύρια κομμάτια που έγινε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και για τον οποίο δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση, τα 2,5 εκατομμύρια τεστ κατοχυρώθηκαν σε εταιρεία που όπως όλα δείχνουν, είναι σε θέση να παραδώσει μέσα σε μια εβδομάδα. Αλλά τα υπόλοιπα 7,5 εκατομμύρια κατοχυρώθηκαν σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εταιρεία που μάλλον δεν μπορεί να εκπληρώσει την άμεση χρονική παράδοση των 7 ημερών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα νέα εμπλοκή στη διαδικασία έχει παρουσιαστεί έπειτα από προσφυγή εταιρείας, που αντιπροσωπεύει το κινεζικό τεστ εναντίον άλλης επιχείρησης που έχει επιλεγεί και προσφέρει τα ίδια τεστ 30 λεπτά φθηνότερα.

Η πρώτη εταιρεία έχει προσφύγει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ενώ υποστηρίζει ότι η επιχείρηση που έχει πάρει την ανάθεση, όχι κατευθείαν από το εργοστάσιο, αλλά από έναν ενδιάμεσο, δεν έχει την έγκριση του εργοστασίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες αυτή είναι η πρώτη προσφυγή ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη από άλλη εταιρεία που υποστηρίζει ότι ένας άλλος μειοδότης στο δεύτερο κύμα του διαγωνισμού, κατέθεσε εκπρόθεσμα την προσφορά του.

Δεδομένου ότι τα γεγονότα αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα και τα self test δεν θα φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία μέχρι το Πάσχα και

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση στηρίζει πολύ μεγάλο μέρος του ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη στρατηγική των self test

Eρωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Επιτέλους θα φτάσουν έγκαιρα οι ποσότητες των self test στα φαρμακεία σύμφωνα με αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση;
  2. Είναι στις προθέσεις η διενέργεια και τρίτου διαγωνισμού για την προμήθεια self test και αν ναι σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να μη υπάρξουν τυχόν παρατυπίες και καθυστερήσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Προηγούμενο άρθροΦώφη Γεννηματά: “Ο κ. Μητσοτάκης μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες και μαδά τη μαργαρίτα για ανοίγματα”
Επόμενο άρθροΟ Κώστας Καλαϊτζίδης για την ένταξη του Διοικητηρίου Ημαθίας στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”