Κέρκυρα: Πρότυπη στον ελλαδικό χώρο η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

Ως πρότυπη στον ελλαδικό χώρο μπορεί να χαρακτηριστεί η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Κέρκυρας, η οποία θεωρείται κτιριακά άριστα δομημένη.

Η  νεοσύστατη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Κέρκυρας, που λειτουργεί αυτόνομα, από τις 5 Μαΐου 2020, έχει τρεις θαλάμους δίκλινων δωματίων, με προθάλαμο ο καθένας, ενώ υπάρχει ειδικός χώρος εξεταστηρίου και μόνωσης, προθάλαμος για τις διασταυρώσεις, γραφεία και χώρος αναψυχής καθώς και ανεξάρτητη είσοδος.

Στη Μονάδα καταγράφονται σήμερα 65 ασθενείς, οι περισσότεροι κυρίως με μεσογειακή αναιμία και κάποιοι με δρεπανοκυτταρική νόσο. «Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς χρειάζονται μετάγγιση αίματος κάθε 8 με 12 ημέρες» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αιματολόγος Επιμελήτρια Α’, Υπεύθυνη της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Κέρκυρας, Μαριάννα Κατσάτου. Όπως αναφέρει η ίδια, «στη Μονάδα υπάρχει επάρκεια αίματος για τις ανάγκες της μετάγγισης που στηρίζεται στην εθελοντική αιμοδοσία των Κερκυραίων, στον Ερυθρό Σταυρό, καθώς επίσης και στους εγγεγραμμένους 120 συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών στο νησί».

Αυτή τη στιγμή η Μονάδα είναι επανδρωμένη με δύο γιατρούς, μία μόνιμο και μία ειδικευόμενη, καθώς και τρεις νοσηλεύτριες, ενώ γίνονται ενέργειες από τη Διοίκηση του νοσοκομείου για δεύτερο μόνιμο ιατρό. «Στόχος είναι να έχουμε ασθενείς οι οποίοι να βρίσκονται σε καλή κλινική κατάσταση, να μη χρειάζονται νοσηλείες, πέραν της προβλεπόμενης μετάγγισής τους και να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε σε ένα καλό επίπεδο. Πλέον  με τις καινούργιες θεραπείες όλοι οι ασθενείς, που παλαιότερα είχαν ένα προσδόκιμο ζωής πολύ μικρότερο, σήμερα ζούνε τελείως διαφορετικά και έχουν μακρά ζωή και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Κατσάτου.

Ο νεαρότερος ασθενής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Κέρκυρας είναι 19 ετών ενώ το όριο βρίσκεται και σε πάνω από 60 ετών. Η Μονάδα παρέχει τις υπηρεσίες της και σε ασθενείς  από τη Θεσπρωτία , τη γείτονα χώρα Αλβανία, αλλά και ως τουριστικό μέρος που είναι η Κέρκυρα, παρέχει κατά τους θερινούς μήνες τις υπηρεσίες της και σε ασθενείς από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο αριθμός συνολικά των ασθενών να ξεπερνά αυτούς τους μήνες τα 90 άτομα.

«Πλέον όσοι νοσούν από μεσογειακή αναιμία είναι ενταγμένοι μέσα στη ζωή και δεν έχουν πρόβλημα ούτε οι ίδιοι ούτε τα παιδιά τους. Επίσης ο προγεννητικός έλεγχος προλαμβάνει τα πάντα. Κανένα παιδί από αυτούς που έχουν μεσογειακή αναιμία δεν θα γεννήσει παιδί που να πάσχει, θα είναι απλός φορέας και θα είναι όλοι πλέον ενταγμένοι στη ζωή φυσιολογικά» καταλήγει η κυρία Κατσάτου.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας) ,που γιορτάζεται πάντα στις 8 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας διαδικτυακή ημερίδα με θέμα, «η Θαλασσαιμία εν μέσω πανδημίας». Στην ημερίδα συμμετείχαν επτά ομιλητές, ενώ είχε σκοπό την ενημέρωση των ασθενών αλλά και των πολιτών.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας αποτελεί ετήσιο ορόσημο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας κάθε χώρας σε σχέση με την ασθένεια. Συνιστά ημέρα σεβασμού και στήριξης προς τα εκατομμύρια αιμοδοτών ανά το κόσμο, που δίνουν μέσα από την ανιδιοτελή τους προσφορά ζωή στους άγνωστους συμπολίτες τους. Και είναι, φυσικά, μια ημέρα δέσμευσης για συνέχιση και ενδυνάμωση της προσπάθειας, για να αντιμετωπιστούν και να μειωθούν οι υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες που πλήττουν τους θαλασσαιμικούς.

Η Ελλάδα, εν μέσω νέων, συνεχώς αναδυόμενων προκλήσεων, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί χώρα πρότυπο σε παγκόσμια εμβέλεια για την βέλτιστη διαχείριση της θαλασσαιμίας και την περαιτέρω βελτίωση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης και της ποιότητας ζωής όλων των ασθενών. Προσωπικά παραμένω πιστός στις προσπάθειες με στόχο την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ανθρώπους με θαλασσαιμία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδας Ρουμπάτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος που φέρεται ως συνεργός 36χρονης σε υπόθεση υποτιθέμενης απαγωγής
Επόμενο άρθροΧρ. Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες τα μέτρα στήριξης της οικονομίας – Τι θα συμβεί με φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ