Κέρκυρα: Πρωτιά στην Ελλάδα φέρνει το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Μικροσκόπιο Ατομικής Δύναμης – Δυναμικής Φασματοσκοπίας

Το μοναδικό στην Ελλάδα Μικροσκόπιο Ατομικής Δύναμης – Δυναμικής Φασματοσκοπίας (Atomic Force Microscope – Force Spectroscopy) ForceRobot 300, διαθέτει πλέον το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για ένα μικροσκόπιο που επιτρέπει την απεικόνιση και τη μελέτη της αναδίπλωσης μεμονωμένων βιολογικών μορίων, όπως πρωτεϊνών (protein folding), οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διεργασίες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής  και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Παναγιώτης Βλάμος, «η λειτουργία των πρωτεϊνών βασίζεται τη σωστή αναδίπλωσή τους στον χώρο. Αν οι πρωτεΐνες δεν αποκτήσουν τη κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να εμφανίσουν λανθασμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πλευρικών ομάδων και να σχηματίσουν συσσωματώματα τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον οργανισμό (αμυλοειδή, prions). Τα συσσωματώματα οργανώνονται σε ινιδιακές δομές, που είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson».

Η εγκατάσταση, λειτουργία και παραμετροποίηση του εξοπλισμού στο ακαδημαϊκό ίδρυμα, πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό (Brucker, Berlin, Germany) ,στο πλαίσιο του έργου “Ερευνητική δραστηριότητα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο» για τη μελέτη αναδίπλωσης πρωτεϊνών στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες (FOLDIT)” της δράσης «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας».

«Η χρήση του μικροσκοπίου ForceRobot 300 θα οδηγήσει στην εξαγωγή και ανάλυση σημαντικών δεδομένων αναφορικά με τις ιδιότητες και τον ρόλο της ελαττωματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών και των συσσωματωμάτων τους στις πρωτεϊνοπάθειες και τη μετάφραση των ευρημάτων σε κλινικές δοκιμές για ασθένειες που σχετίζονται με πρωτεΐνες με ελαττωματική αναδίπλωση» ,σημείωσε ο κ. Βλάμος.

Το μικροσκόπιο, το οποίο είναι και από τα ελάχιστα στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι πλήρως αυτοματοποιημένο καθώς διαθέτει αυτοματοποιημένη ευθυγράμμιση λέιζερ και ανιχνευτή, προηγμένο και αποκλειστικό λογισμικό για ανάλυση των δεδομένων που εξάγονται, καθώς και χαρτογράφηση μοριακής αναγνώρισης προσφέροντας υψηλότερη πυκνότητα δεδομένων με σχεδόν απεριόριστα σημεία ανά καμπύλη δύναμης.

«Ο αντίστοιχος εξοπλισμός δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο και σε συνδυασμό με μελέτες σε κλινικά δείγματα ασθενών με νευροεκφυλισμό θα συμβάλει στη μοντελοποίηση της λανθασμένης αναδίπλωσης στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται έλεγχος σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για μακροπρόθεσμη χρήση του εξοπλισμού και καθορισμός πολιτικών χρήσης μέσω της άμεσης δικτύωσης σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με συναφείς ερευνητικούς και επιχειρηματικούς πόλους, καθώς και πλάνο ενσωμάτωσης της ερευνητικής υποδομής σε μεγάλα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δίκτυα Ερευνητικού Εξοπλισμού» καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βλάμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟυκρανία: Το ρωσικό  πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού δείχνει ότι η εξαγωγή σιτηρών μέσω λιμανιών δεν θα είναι εύκολη
Επόμενο άρθροΝέα Ζηλανδία – Κορονοϊός: 5.853 νέες μολύνσεις, 14 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο