Σε λίγο καιρό θα πωλούνται κεράσια στις αγορές, είναι ευκαιρία να μάθουμε γι’ αυτά τα υπέροχα φρούτα κάποιες πρακτικές που θα μας ενθουσιάσουν.
Είναι γνωστό σε όλους μας το κεράσι για την υπέροχη γεύση του το χρώμα αλλά και τις διαφορετικές χρήσεις του, για τους τρόπους που το απολαμβάνουμε αλλά και για τα ευεργετήματα του για την υγεία μας.
Πριν μερικά χρόνια είχα την τύχη να επισκεφθώ το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσα που ανήκει στον Γεωπόνο Παναγιώτη Μανίκη.
Εκεί μαζί με άλλους περίεργους φυσιολάτρες εθελοντές δοκίμασα υπέροχα κεράσια χωρίς χημικά με μια εκπληκτική τραγανή υφή και μια γεύση ανεπανάληπτη που όμοιά της δεν έχω ξαναβρεί σε κανένα κεράσι.
Έφαγα λοιπόν τα κερασάκια μου και με ευλάβεια κράτησα τα κουκούτσια σε χαρτοπετσέτα για την επόμενη φύτευση. Έκανα όμως το λάθος να θέλω πετάξω τα κοτσάνια. Εκεί λοιπόν έμαθα πως τα κοτσάνια των κερασιών έχουν θεραπευτικές, αναλγητικές ιδιότητες και δεν τα πετάμε.
Τα κοτσάνια των κερασιών τα απλώνουμε στον ίσκιο για να ξεραθούν. Τα αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο και τα χρησιμοποιούμε όλο τον χρόνο ανάλογα, σαν ρόφημα που θυμίζει την γεύση του τσαγιού ή σαν θεραπευτικό αφέψημα.
Με μια χούφτα ξερά κοτσάνια από κεράσια σε βραστό νερό μπορείς να φτιάξεις ένα εξαιρετικά διουρητικό ρόφημα με άρωμα κερασιού. Είναι πολύ ευεργετικό για όσους έχουν προβλήματα νεφρολιθίασης αλλά μπορεί να προστεθεί και σε όλα τα μείγματα ροφημάτων βελτιώνοντας τη γεύση τους.
Φυσικά το κεράσι είναι εκείνο το φρούτο που δεν πετάς τίποτα, γιατί ακόμη και τα κουκούτσι του εκτός του ότι αν το φυτεύεις σε 6 μήνες θα έχεις ένα μικρό υβρίδιο φυτό κερασιάς, με προοπτικές ανάπτυξης ακριβώς του κερασιού που έφαγες, είναι ωφέλιμο καθώς έχει την ιδιότητα να εγκλωβίζει την θερμότητα και να την αποδεσμεύει λίγο – λίγο καθιστώντας τα μια τέλεια ασφαλή θερμοφόρα για τον χειμώνα.
Μαζεύετε τα κουκούτσια, τα πλένετε πολύ καλά μέχρι να ξασπρίσουν και θα τα στεγνώσετε στον ήλιο. Όταν στεγνώσουν εντελώς θα τα βάλετε μέσα σε υφασμάτινες θήκες.
Αν τοποθετήστε το μαξιλάρι που φτιάξατε πάνω στο σώμα του καλοριφέρ για 15 με 20 λεπτά θα πάρουν την θερμοκρασία βαθιά μέσα στο εσωτερικό τους και θα την αποδεσμεύουν σιγά, σιγά σε περιοχές του σώματος που έχουν πόνο, όπως μέση, αυχένα, γόνατο, κοιλιά.
Αν έχετε φάει πολλές φορές ολόκληρα τα κεράσια με το κουκούτσι καλό θα ήταν να μην το ξανακάνετε γιατί αυτό που περιέχουν τα κουκούτσια είναι αυτό που μπορεί να σας σκοτώσει. Τα κουκούτσια περιέχουν κυάνιο που αποδεσμεύεται μόνο αν τα λιώσετε ή τα σπάσετε.
Απολαύστε τα κεράσια στην εποχή τους, προτιμάτε τα Ελληνικά, έχουν υπέροχη γεύση, κατά προτίμηση τα βιολογικά. Φτιάξτε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, λικεράκι ακόμα και αποξηραμένα κεράσια.
Διατροφικά στοιχεία κερασιού ανά 100 g
- Θερμίδες (kcal) 50
- Λιπίδιο 0,3 g
- Χοληστερόλη 0 mg
- Νάτριο 3 mg
- Κάλιο 173 mg
- Υδατάνθρακες 12 g
- Φυτικές ίνες 1,6 g
- Ζάχαρη 8 g
- Πρωτεΐνη 1 g
- Βιταμίνη A 283 IU
- Βιταμίνη C 10 mg
- Ασβέστιο 16 mg
- Σίδηρος 0,3 mg
- Βιταμίνη D 0 IU
- Βιταμίνη B6 0 mg
- Βιταμίνη B12 0 µg
- Μαγνήσιο 9 mg
Μην πετάτε τίποτα από αυτό το λαχταριστό φρούτο, μην ξεχνάτε την γαρνιτούρα, το κερασάκι έχει την καλύτερη θέση στην τούρτα!