Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, μία νέα δομή της Πρωτοβουλίας για το Παιδί εγκανιάστηκε στη Βέροια

Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος “Ιωάννης Κούσιος”, μία νέα δομή της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πεδίο δράσης την προστασία και τη φροντίδα παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο, εγκαινιάστηκε σήμερα στη Βέροια από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ειδικεύεται στην ανίχνευση και στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και η ομάδα της έρχεται καθημερινά σε επαφή με το πρόβλημα, φιλοξενώντας και περιθάλποντας παιδιά που έχουν υποστεί βία και παρακολουθεί τις υποθέσεις μέχρι την πλήρη εξιχνίασή τους και την παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη.

Στο πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Τραύματος παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης θα καταθέτουν τη μαρτυρία τους, η οποία θα βιντεοσκοπείται, ώστε να αποφεύγεται η οδυνηρή διαδικασία της επανάληψης της κατάθεσης σε διαφορετικά πρόσωπα διάφορων υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα παρέχεται βοήθεια από ειδικούς.

Ειδικοί επιστήμονες της Πρωτοβουλίας για το Παιδί εκπαιδεύθηκαν στο National Children’s Advocacy Center, στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, το οποίο εκπαιδεύει επαγγελματίες στην αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών και εφαρμόζει ένα σύστημα προσέγγισης των περιστατικών που προωθεί τη συνεργασία, μεταξύ των εισαγγελέων, της αστυνομίας, των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων για την πρόληψη της δευτερογενούς κακοποίησης των θυμάτων από τις υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύθηκαν στον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να παίρνουν τη συνέντευξη – μαρτυρία από τα παιδιά, αλλά και στην αποτελεσματικότερη και ορθότερη βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί στο παιδί.

“Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος έχει δύο πολύ σημαντικές αποστολές: πρώτον να διεκπεραιώνει μία διαδικασία, διάγνωσης – τεκμηρίωσης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων δουλειάς, τα οποία διδαχθήκαμε στο πρώτο ανάλογο Κέντρο, το οποίο  δημιουργήθηκε στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ και να παραδίδει το υλικό στη δικαιοσύνη απαλλάσσοντας το παιδί από τη ψυχοφθόρα διαδικασία των συνεχών ανακρίσεων και ανάλογων διαδικασιών. Δεύτερον, να επιλαμβάνεται των περαιτέρω, δηλαδή της θεραπείας του προκληθέντος από τη σεξουαλική κακοποίηση τραύματος”, διευκρίνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο FM 104,9” ο πρόεδρος του οργανισμού “Πρωτοβουλία για το Παιδί”, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος.

Η θεραπεία τραύματος θα γίνεται από μία επιστημονική ομάδα, παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς και εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.

“Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος θα στελεχώσει προσωπικό επτά ατόμων, τρία από τα οποία ήδη εργάζονται στον οργανισμό. Θα ξεκινήσει να λειτουργεί από αύριο για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, αλλά θα είναι ανοιχτό και στη διάθεση των αρχών για όλη την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας”, ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος σημειώνοντας ότι εκτός Αθήνας δεν λειτουργεί άλλο τέτοιο κέντρο στη χώρα.

Οι δομές που λειτουργούν ήδη από την Πρωτοβουλία για το Παιδί είναι: το Σπίτι της Βέροιας, που στεγάζει την Ημερήσια Φροντίδα του οργανισμού, το Κέντρο Αναφοράς και Παροχής Συμβουλευτικής που δέχεται καθημερινά πολλές κλήσεις για βοήθεια και ένας Ξενώνας Κλειστής Φιλοξενίας – το Σπίτι της Βεργίνας, όπου φιλοξενούνται παιδιά που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, σύμφωνα με την κρίση του εισαγγελέα.

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Βέροια διεθνή διημερίδα με συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με θέματα την αποτελεσματικότερη θωράκιση της κοινωνίας με ουσιαστικές δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης, την επαρκή κατάρτιση των εντεταλμένων να ασχοληθούν με περιστατικά κακοποίησης, τα νέα πεδία όπως η εκμετάλλευση μέσω διαδικτύου και τα ζητήματα που αφορούν τη θεραπεία τραύματος για τα θύματα, όπως τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και τα αποτελέσματα.

“Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το συνέδριο, επειδή η ομάδα που εργάζεται στην Πρωτοβουλία για το Παιδί έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλές περιπτώσεις κακοποίησης, αρκετές από τις οποίες έχουν φθάσει στα μικτά ορκωτά κακουργιοδικεία και έχουν καταλήξει και δικαστικά”, τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος.

“Σκοπός του συνεδρίου είναι να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι συμβαίνει με το σύστημα παιδικής προστασίας στη χώρα μας, τι συμβαίνει στα ανάλογα προηγμένα συστήματα της Δύσης, να δούμε ποια είναι τα κοινά σημεία και τα κοινά προβλήματα, ποιες είναι διαφορές και να πάρει ο ένας από τον άλλο χρήσιμες ιδέες”, υπογράμμισε.

“Θεωρούμε ότι όποιος ασχολείται με την παιδική προστασία είναι αδιανόητο να σταματάει στη φιλοξενία των παιδιών και μόνο σε αυτή. Από τη στιγμή που το παιδί μετά από τη δική μας επιβοήθηση καταφέρνει να “ξεκλειδωθεί” και να εξομολογηθεί σεξουαλική κακοποίηση, είμαστε υποχρεωμένοι απολύτως να διευκολύνουμε το παιδί, να τεκμηριώσουμε την υπόθεση, να καταδικαστεί ο θύτης και αυτό να αποτελέσει λυτρωτικό στοιχείο στη διαδικασία της ηθικής αποκατάστασης του θύματος. Επομένως παιδική προστασία σημαίνει φιλοξενώ, περιθάλπω, αλλά βεβαίως ασχολούμαι και με την τιμωρία του δράστη”, επισήμανε ο πρόεδρος του οργανισμού Πρωτοβουλία για το Παιδί.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ένας θάνατος, επτά θαύματα, επτά ζωές. Η συγκλονιστική μαρτυρία μίας μητέρας που δώρισε τα όργανα της κόρης της
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνελήφθη 55χρονος Αλβανός που καταζητείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην πατρίδα του