Καβάλα: Κατασκευή έργων αγροτικής οδοποιίας ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την κατασκευή έργων αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 39,6 εκατ. ευρώ, σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου από την Καβάλα, πρώτο σταθμό της διήμερης επίσκεψής του στην Ανατολική Μακεδονία. Πρόκειται για έργα στο πλαίσιο της προκήρυξης του μέτρου «Αγροτική Οδοποιία» από τις Περιφέρειες ανά τη χώρα.

Στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης τοπικών φορέων, παραγόντων, εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο υπουργός ανάφερε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η έκδοση προσκλήσεων για το μέτρο της αγροτικής οδοποιίας.

Το μέτρο, όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, θα συμβάλλει στην επέκταση και βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Στη συνάντηση με τα στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία του υπουργείου με τις Περιφέρειες για την αξιοποίηση του «βασικού εργαλείου» για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δισ. ευρώ και συνολικής επένδυσης 6 δισ. ευρώ.

«Εκχωρήσαμε στις Περιφέρειες», τόνισε ο υπουργός, «αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω των οποίων καλούνται να υλοποιήσουν τις χωρικές στρατηγικές τους επιλογές σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές επιλογές, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Συνολικά αφορούν στο 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή 1,65 δισ. ευρώ. Έχουμε ήδη προκηρύξει σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στους νέους αγρότες, σημείωσε ότι συνολικά σε επίπεδο χώρας έχει προκηρυχτεί ποσό 241 εκατ. ευρώ, με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών. Όσον αφορά στις πληρωμές, μέχρι τις 31.03.2017 έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε απορρόφηση 12%, και αν υπολογισθεί και η προκαταβολή (ύψους 188,7 εκατ. ευρώ) σε 17%».

Ερωτηθείς για το θέμα που έχει ανακύψει στην Καβάλα με την τοποθέτηση δυο νέων σταθμών διοδίων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ο υπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες αυτές έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέα πρόταση για τα διόδια στην Ελλάδα που θα στηρίζεται στην αναλογική προσέγγιση και τη χιλιομετρική καταβολή χρήσης των συγκεκριμένων δρόμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΜε «αγωνιστικά μπλόκα» είναι έτοιμη να απαντήσει για το «χαράτσι στο νερό» η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
Επόμενο άρθροΟ καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος