Η καλλιέργεια των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων ενός παιδιού που προάγουν τις ικανότητες επικοινωνίας, η ενίσχυση των παραγόντων εκείνων που βοηθηθούν ένα παιδί να αναπτύξει θετική στάση ζωής και η δημιουργία σχέσεων αγάπης, συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αποφεύγονται προβληματικές εξαρτητικές συμπεριφορές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Αυτά τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Καβάλας, κοινωνιολόγος Χρύσα Τσελέπη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών.
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια αφορμή για περισυλλογή και αυτοκριτική όλων μας για τις αιτίες του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος που θίγει, πληγώνει και διαβρώνει το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους. Για το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργεί στην Καβάλα, η ημέρα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη της πρόληψης ως πρώτη γραμμή άμυνας σε σχέση με το σύνθετο πρόβλημα των εξαρτήσεων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσελέπη, με αφορμή τη σημερινή ημέρα.
Επισημαίνει δε, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που απασχολεί πολλούς νέους ανθρώπους αλλά και τις οικογένειες τους. «Χάρη στις γνώσεις, την εμπειρία, τη συνεχή κατάρτιση των στελεχών μας», σημειώνει με έμφαση, «αλλά και της μεγαλύτερης πληροφόρησης που υπάρχει από τα διάφορα ΜΜΕ, παρέχεται πλέον μεγαλύτερη πρόσβαση και ευχέρεια προς όλους εκείνους που έχουν ανάγκη την υποστήριξη και τη συμβουλευτική ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως η εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες».
Οι επιστημονικές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Καβάλας εστιάζονται -μεταξύ άλλων- στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, στην υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών στον ρόλο τους σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, στην υποστήριξη παιδιών και εφήβων, στην παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης σε ενήλικες πάνω σε θέματα επικοινωνίας, σχέσεων και δυσκολιών που αφορούν στα παιδιά και την οικογενειακή ζωή, ενώ γίνονται και παραπομπές σε θεραπευτικές δομές για εξαρτημένα άτομα από ουσίες, τζόγο, διαδίκτυο, συναισθηματικές σχέσεις.
«Η Παγκόσμια Ήμερα κατά των Ναρκωτικών δίνει μια ακόμη ευκαιρία να μιλήσουμε για την εξάρτηση. Παράλληλα μας υπενθυμίζει ότι η πρόληψη αποτελεί το βασικό μας όπλο», σημειώνει και η ψυχολόγος υγείας Νάνσυ Παυλίδου, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Καβάλας.
«Η καλλιέργεια των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, η ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων του ανθρώπου και οι προστατευτικοί παράγοντες που μετριάζουν ή απομακρύνουν τις πιθανότητες εμφάνισης και εκδήλωσης προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης», υπογραμμίζει η κ. Παυλίδου, «αποτελούν την προστασία μας απέναντι στην εξάρτηση.
Σε αρκετές μελέτες στις οποίες εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων πρόληψης που βασίζονται στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων διαπιστώθηκε μείωση του ποσοστού των νέων που ξεκινούν το κάπνισμα, ή ελαττώνουν το καθημερινό κάπνισμα, καθώς και των νέων που κάνουν χρήση οινοπνευματωδών και κάνναβης (Botvin & Griffin 2007)».
ΑΠΕ-ΜΠΕ