Με καθυστέρηση 5 ετών… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ακόμη και 5 χρόνια καθυστερεί το κράτος για να αποδώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που οφείλει στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα αιτήματα, για επιστροφή ΦΠΑ υπερβαίνουν σήμερα σε αξία τα 975 εκατ. ευρώ. Μάλιστα,  σε 101 από τις 112 εφορίες υπάρχουν αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πάνω από 90 ημέρες.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Σε 42, από αυτές ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει το ένα έτος ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να παρέλθει μια 4ετία ή ακόμη και μια 5ετία για να πάρει μια επιχείρηση την επιστροφή ΦΠΑ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ομοβροντία αντιδράσεων από  εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή τη στιγμή που το δημόσιο δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απειλεί με κατασχέσεις όσους του χρωστάνε. «Την στιγμή που το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών, το ίδιο προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών που έχουν οι πολίτες», τονίζουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Παράλληλα, η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, εντείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον Αύγουστο δίνουν την πραγματικότητα: Οι επιστροφές φόρων υστέρησαν 122 εκατ. ευρώ από τον στόχο. Όσοι δικαιούνται επιστροφές φόρων εισοδήματος με βάση τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων και οι οποίοι δεν είχαν καμία οφειλή προς το Δημόσιο μέχρι να εκδοθούν να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούν να πάρουν τις επιστροφές φόρων. Μάλιστα, όσοι έχουν επιστροφή φόρου μεγαλύτερη από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τον φόρο ακινήτων σε πέντε δόσεις αλλά σε μια. Ένα είναι σίγουρο. Δεν μπορεί την στιγμή, που χιλιάδες φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν στην εφορία, να καθυστερεί ακόμη και πέντε χρόνια για να καταβάλλει τις οφειλές που έχει στους ιδιώτες.

 

Προηγούμενο άρθροΣτρίβειν δια των εκλογών; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας: Νέος προπονητής ο Κώστας Κατσώνης. Ακούστε τις πρώτες του δηλώσεις.
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ