Να …μιλήσουν για το φαινόμενο των ανθισμένων κερασιών στην Πιερία μέσα από τις φωτογραφίες τους και να μεταφέρουν έτσι τη μαγεία τους, καλεί το διήμερο 13-14 Απριλίου ερασιτέχνες κι επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και όλους όσοι απλώς αγαπούν τη φύση, ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ), στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα, στο πλαίσιο των Ανθισμένων Διαδρομών-Λευκάδος Χερν του ΕΟΤ.
«Οι εκφραστικότερες φωτογραφίες του διημέρου θα επιλεγούν, έτσι ώστε μαζί με τις επίσης επιλεγμένες φωτογραφίες του φωτογραφικού διαγωνισμού που ήδη “τρέχει”, θα αποτελούν το θεματολόγιο των ανάλογων εντύπων προβολής της αειφόρου και τουριστικής Πιερίας που θα ετοιμάσει ο οργανισμός», επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΠΟΤΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΤΑΠ, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς», προκήρυξε φωτογραφικό διαγωνισμό Ανθισμένων Κερασιών, στον οποίο δυνατότητα συμμετοχής έχουν οι ενδιαφερόμενοι έως και την προσεχή Πέμπτη 11/4. Ως τότε θα πρέπει να έχουν αποστείλει τις φωτο-δημιουργίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@kerasiarachis.gr.
Από το σύνολο των φωτογραφιών που θα συγκεντρωθούν, η επιτροπή θα επιλέξει τις πέντε καλύτερες και θα τις παρουσιάσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14/4, στη Ράχη. Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι όλες οι φωτογραφίες που θα έχουν θετική έγκριση από την επιτροπή αξιολόγησης, θα εκτεθούν στην ανάλογη εκδήλωση της επόμενης χρονιάς.
Ποδηλατάδα στους κερασώνες της Ράχης
Την τιμητική του θα έχει το ποδήλατο στη δράση των Ανθισμένων Κερασιών Πιερίας. Η «Ποδηλατάδα στους Κερασώνες της Ράχης», που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΤΡΙΑΣ», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου.
Οι ποδηλάτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στη δράση, μέσω δήλωσης ενδιαφέροντος στο τηλέφωνο 6980241390, ενώ όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, θα μεταφερθούν στις 11:30 το πρωί (ώρα αναχώρησης) από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στο σημείο εκκίνησης της ποδηλατοδιαδρομής, στην είσοδο της Τ.Κ. Λόφου Κατερίνης.
Οι κερασώνες στον Κολινδρό και τη Ράχη Πιερίας
Όλη του τη ζωή, ο 69χρονος παραγωγός Νίκος Πλατσάς βρίσκεται ανάμεσα σε κεράσια και μάλιστα γεννήθηκε σε έναν κερασώνα στον Κολινδρό Πιερίας. Ο ίδιος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι την περίοδο από το 1958 μέχρι και το 1980 στην περιοχή γιορταζόταν η έναρξη της άνοιξης που σηματοδοτούσαν οι ανθισμένες κερασιές. Μάλιστα, αυτή η πρώτη γιορτή κερασιού ήταν η πρώτη που έγινε πανελλαδικά σε ό,τι αφορά αγροτικό προϊόν, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι στη διάρκεια του διημέρου θα παρουσιαστεί μία έκθεση φωτογραφίας και βίντεο με στιγμές από όλες εκείνες τις γιορτές και ήδη οι οικογένειες στην περιοχή ανοίγουν μπαούλα, ξεσκονίζουν άλμπουμ φωτογραφιών και ψάχνουν υλικό.
Στην περιοχή του Κολινδρού, σύμφωνα με τον κ. Πλατσά, καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα με κεράσια, με τους παραγωγούς, που υπερβαίνουν τις 160 οικογένειες να διαθέτουν περισσότερα από 40.000 δέντρα και την ετήσια μέση παραγωγή να ξεπερνά το 1 εκατ. κιλά. Κατά τον ίδιο, γίνονται εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη, στη Ρωσία και στα Βαλκάνια.
«Τον Οκτώβριο του 2024 θα διαθέτουμε την πιο σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς», Δημήτρης Ντούρος, σημειώνοντας ότι η επένδυση σε κτιριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό -και όχι μόνο- υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και υλοποιείται με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.
Στην περιοχή της Ράχης, σύμφωνα με τον ίδιο, καλλιεργούνται 2.000 στρέμματα με κεράσια. Με την παραγωγή ασχολούνται πάνω από 250 άτομα, ηλικίας από 20 έως και 70 χρόνων, που καλλιεργούν περισσότερα από 60.000 δέντρα, ενώ η ετήσια μέση παραγωγή ξεπερνά τους 1.000 τόνους. «Το 85% της παραγωγής μας εξάγεται σε αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Τα κεράσια φτάνουν στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία, το Ντουμπάι (ΗΑΕ), τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδία», σημειώνει χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της παρουσίας τους στις αγορές που ήδη βρίσκονται και η ισχυροποίηση του κερασιού Ράχης στην Ινδία.
Η καλλιέργεια της κερασιάς
Η καλλιέργεια της κερασιάς αποτελεί μία από τις δυναμικότερες στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα αναπτύσσεται και εξελίσσεται εντατικά, κυρίως με την χρήση μοντέρνων μεθόδων και συστημάτων καλλιέργειας.
Το κεράσι ως φρούτο είναι πολύ αγαπητό και διαδεδομένο και καταναλώνεται ευρέως από τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών κι έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι καλλιεργητές παράγουν μεγάλες ποσότητες αυτού του φρούτου, ωστόσο γίνονται και εισαγωγές από τρίτες χώρες, που υπολογίζεται ότι φθάνουν μέχρι και τους 100.000 τόνους ετησίως.
Η έκταση της καλλιεργούμενης γης με οπωρώνες κερασιάς στην Ευρώπη είναι περίπου 1.750.000 στρέμματα, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO), με την καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα, βάσει της ίδιας πηγής, να διαμορφώνεται σε περίπου 162.000 στρέμματα. Μάλιστα, σημειώνονται ανοδικές τάσεις, καθώς η καλλιέργεια επεκτείνεται και στην νησιωτική Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων (ένω του 75%), βρίσκεται στην Μακεδονία και κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Το 2018, η Ελλάδα σε εκτάσεις παραγωγής κερασιών καταλάμβανε την τρίτη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Ιταλία (300.000 στρ.) και την Ισπανία (275.000 στρ.) σύμφωνα με τα στοιχεία από τον FAO, ενώ σε επίπεδο ετήσιας παραγωγής, η χώρα μας την ίδια χρονιά κατατασσόταν στην τέταρτη θέση με 90.290 τόνους, πίσω από την Ιταλία (114.798 τόνους), την Ισπανία (106.584 τόνους) και τη Ρουμανία (90.837 τόνους).
*Τη φωτογραφία παραχώρησε για χρήση ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
ΑΠΕ-ΜΠΕ