Κατερίνη: ‘Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στην Πιερία για τη φετινή τουριστική περίοδο

Προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η ακρίβεια, επιχειρούν για το φετινό καλοκαίρι οι φορείς και οι ξενοδόχοι της Πιερίας, με στόχο να γεμίσουν με επισκέπτες όχι μόνο οι παραλίες της περιοχής, μήκους 70 χιλιομέτρων, αλλά και οι πλαγιές του μυθικού βουνού του Ολύμπου.

 

Στη μεταπανδημική περίοδο γίνεται προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους του τουρισμού να προσελκύσουν με «όπλα» τις ομορφιές του τόπου, τον Παλαιό Παντελεήμονα, το Κάστρο του Πλαταμώνα, τις παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μοναστήρια, τα γραφικά ξωκκλήσια και τις δελεαστικές τιμές στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, επισκέπτες από τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, το Ισραήλ αλλά και πολλούς ‘Ελληνες που θα επιλέξουν για φέτος να κάνουν διακοπές στη «σκιά» του Ολύμπου.

Στους τρεις δήμους της περιφερειακής ενότητας, στους δήμους Κατερίνης, Πύδνας – Κολινδρού και Δίου- Ολύμπου, υπολογίζονται περίπου 20.000 κλίνες σε 375 ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών και άλλες 20.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στα πρόσθετα, για όσους επιθυμούν να βρίσκονται πιο κοντά στη φύση και στη θάλασσα, είναι τα κάμπινγκ που διαθέτει ο νομός, ορισμένα από τα οποία προσφέρουν πολλές υπηρεσίες και άλλα απευθύνονται σε πιο νεανικό κοινό.

«Όπως φαίνεται μέχρι τώρα θα είναι μία χρονιά καλύτερη από το 2021 και σίγουρα άκρως καλύτερη από το 2020. Όσο για το 2019, για την προ πανδημίας εποχή, ο τελικός απολογισμός θα γίνει με το κλείσιμο της σεζόν. Ήδη, τον Ιούνιο παρατηρείται μία κίνηση αλλά αφορά κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο Ιούλιος είναι ήδη σε καλά επίπεδα, ενώ παραδοσιακά καλός θα είναι και ο Αύγουστος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού ταξιδιού, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών δημοσιογράφων, που διοργάνωσε η αντιπεριφέρεια Πιερίας και η εταιρεία Wise Ram.

Ο κ.Τσιτλακίδης παραδέχτηκε πως με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία επικράτησε μία «παγωμάρα», ενώ εκτίμησε πως το κενό που θα αφήσουν φέτος οι Ρώσοι επισκέπτες -και ενδεχομένως να καλυφθεί από ‘Ελληνες ή κεντροευρωπαίους- ανέρχεται σε περίπου 10%-15%. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων υποστήριξε πως το «dna» του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας συνδυάζει τον ήλιο και τη θάλασσα με το γνωστότερο βουνό της ελληνικής ιστορίας και πως στόχος όλων είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η παραλιακή ζώνη της Πιερίας ξεκινά από τον Κορινό, την παραλία Κατερίνης, την Ολυμπιακή Ακτή και φτάνει μέχρι τους Πόρους, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός 10λεπτου να μεταβούν από τη θάλασσα μέχρι τις πλαγιές του Ολύμπου. “Εχουμε ένα προσβάσιμο οδικό δίκτυο που δεν ταλαιπωρεί τους τουρίστες. Είναι εύκολο σ’ ένα 3μερο – 4μερο να γυρίσει ένας επισκέπτης όλη την περιοχή και να την ευχαριστηθεί», προσθέτει η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

Εκτιμώντας το πώς θα κινηθεί η φετινή τουριστική σεζόν η κ.Μαυρίδου εκτίμησε πως «ο πρώτος απόηχος από τους ξενοδόχους, τα καταλύματα και τους τουριστικούς φορείς είναι πως θα είναι ένα καλό καλοκαίρι. Έχει βελτιωθεί η ποιότητα και ο αριθμός των τουριστών από άλλες χώρες. Υπάρχει ενδιαφέρον για καινούργια ξενοδοχεία και μάλιστα και σε ορεινές περιοχές, από έλληνες και ξένους. Τα στατιστικά δίνουν μία πολύ δυναμική τουριστική σεζόν, την οποία ευχόμαστε όλοι να μην την αναταράξει κάτι ξαφνικό».

Τρόπους να «απλώσουν» την τουριστική περίοδο ψάχνουν από τη δική τους πλευρά και οι δημοτικές αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο και σε μία προσπάθεια να συνδυάσουν τον τουρισμό με τις τοπικές γεύσεις αλλά και τα παραδοσιακά προϊόντα που διαθέτει η Πιερία, ο δήμος Δίου – Ολύμπου προγραμματίζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να διοργανώσει ένα Φεστιβάλ Γαστρονομίας. Τα ακτινίδια, τα σταφύλια και τα κάστανα της περιοχής είναι τα κύρια προϊόντα που θα «ζωγραφίσουν» στα πιάτα με στόχο να μαγέψουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στα σχέδια του δημάρχου Δίου – Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιου, είναι, επίσης, η επέκταση των δραστηριοτήτων στον ‘Ολυμπο για την προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και το «πάντρεμα» των δύο περιοχών του δήμου του, της μίας πλευράς που έχει ως κύρια απασχόληση την τουριστική δραστηριότητα και της άλλης που ασχολείται κυρίως με τον πρωτογενή τομέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αναστασία Καρυπίδου
Προηγούμενο άρθροΠώς βλέπουν οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Focus Bari / YouGov: Σοβαρός ο κίνδυνος για τη Γη, αλλά όχι και τόσο για τη γειτονιά μου
Επόμενο άρθροΠολυμελές Πρωτοδικείο: Δεκτό για τους ευάλωτους καταναλωτές το πάγωμα των διακοπών ρεύματος