Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών και “απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους” τόνισε σε δηλώσει της στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, επαγγελματίες που έχουν χάσει την ιδιότητα, εισοδηματίες, αλλά και τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το ποσό οφειλών των φυσικών προσώπων που μπορεί να ρυθμιστεί εν δυνάμει είναι 13 δισ. ευρώ.
«Για φυσικά πρόσωπα είναι μέχρι μηνιαίες 120 δόσεις με λιγότερες τις 18, εκτός εάν η δόση θα ήταν κάτω από 30 ευρώ, οπότε θα είναι λιγότερες οι δόσεις. Η μικρότερη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, οι λιγότερες δόσεις 18 και οι περισσότερες 120», διευκρίνισε η κ. Παπανάτσιου. Παράλληλα ανέφερε ότι για φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς την εφορία, στις 31/12/2018, ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 3,467 εκατ. φορολογούμενοι, που όφειλαν συνολικά 36,138 δισ. ευρώ, αλλά από αυτούς 3.172 φυσικά πρόσωπα έχουν οφειλές από 1 εκατ. ευρώ και πάνω, συνολικά, 23 δισ. ευρώ. Τελικά, «το ποσό που μπορεί να ρυθμιστεί εν δυνάμει είναι 13 δισ. ευρώ», όπως σημείωσε η υφυπουργός.
«Για τις εταιρείες, στις μη κερδοσκοπικές (σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα κτλ.) διατηρείται η δυνατότητα για ως 120 δόσεις, ακριβώς το ίδιο με τα φυσικά πρόσωπα», συνέχισε η κ. Παπανάτσιου, ενώ «για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις είναι:
● ως 18 δόσεις (αντί ως 12 σήμερα) για οφειλές από τακτική αιτία (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, κτλ.) που έχουν βεβαιωθεί ως 31/12/2018
● ως 30 δόσεις (αντί 24 ως σήμερα) για οφειλές από έκτακτη αιτία ή εφάπαξ καταβαλλόμενες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος κληρονομιάς, μεταβίβασης, κτλ).
Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα νομικά πρόσωπα η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε οτι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, που συμφέρει καλύτερα γιατί έχουν μείωση της βασικής οφειλής. «Εάν ένα νομικό πρόσωπο έχει μεγάλη οφειλή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πληρωμή με ένταξη στις 120 δόσεις, χρειάζονται άλλα μέτρα, γι’ αυτά είναι ο Εξωδικαστικός» διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Οι οφειλέτες, όπως εξήγησε η υφυπουργός, θα μπορούν από την επομένη της δημοσίευσης του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ να ρυθμίζουν μέσω taxisnet το χρέος τους, με σημαντική περικοπή προσαυξήσεων και τόκων. Προκειμένου να ενταχθεί ο οφειλέτης στην νέα διαδικασία ρύθμισης οφειλών, θα πρέπει μετά την δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιδιώκεται να έχει ενεργοποιηθεί «ως 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα», υπό την αίρεση των κινήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιδιώκει να καθυστερήσει την διαδικασία, ενώ θα μείνει ανοιχτή «μέχρι τις 28 Ιουνίου». «Θα υπάρχει εφαρμογή στο taxis, δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, μόνο για ειδικές περιπτώσεις ίσως αναγκαστούν να πάνε σε ΔΟΥ», διευκρίνισε.
«Με το που μπαίνει στην ρύθμιση, έχει 10% μείωση τόκων και προσαυξήσεων και μετά θα βλέπει τι τον εξυπηρετεί, με λιγότερες δόσεις θα έχει μικρότερες προσαυξήσεις, εάν μπορεί να δώσει όλα τα χρήματα, θα έχει 100% μείωση προσαυξήσεων», εξηγήσε η υφυπουργός. Σημειωσε εξάλλου ότι στη ρύθμιση μπορούν να περιληφθούν και όσοι έχουν ρυθμίσεις τις οποίες εξυπηρετούν με εξαίρεση όσους έχουν ενεργή την παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ