Μια διατροφή που περιέχει κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει εκείνο άλλης μελέτης που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος και έδειξε ότι τα κορεσμένα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πιο υγιεινά από εκείνα άλλων ζωικής προελεύσεως τροφίμων και μπορεί να δρουν προστατευτικά έναντι του διαβήτη.
Στη νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD 2014) στη Βιέννη, επιστήμονες από τη Σουηδία ανέλυσαν στοιχεία από 26.930 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 74 ετών.
Οι ερευνητές τούς παρακολούθησαν επί 14 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο 2.860 από αυτούς εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2.
Όπως έδειξε η ανάλυση της διατροφής τους, η κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν προστάτευε ούτε αύξανε τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ αντιθέτως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος τον αυξάνει, ανεξαρτήτως από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.
Αντιθέτως, η κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών δρούσε προστατευτικά. Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές έφταναν τις οκτώ μικρομερίδες την ημέρα είχαν κατά 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μόνο μία.
Μία μικρομερίδα ισούται με 200 ml γάλα ή με 200 ml γιαούρτι ή με 20 γραμμάρια τυρί ή με 25 γραμμάρια κρέμα ή με 7 γραμμάρια βούτυρο.
Ωστόσο και μία μικρομερίδα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά την ημέρα φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο: 180 ml πλήρους γάλακτος υψηλής παστερίωσης ημερησίως λ.χ. τον μείωναν κατά 20% και 30 ml κρέμα κατά 15%.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου του Lund, τα λιπαρά επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη, επιδρώντας στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι δεν ασκούν την ίδια επίδραση όλα τα είδη λιπαρών, καθώς και ότι ειδικά τα λιπαρά των γαλακτοκομικών μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ