Κατά της υποστήριξης της τουρκικής πρότασης για τη θέση του ΓΓ του ΔΝΟ Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε

Κατά της υποστήριξης της τουρκικής πρότασης για τη θέση του ΓΓ του ΔΝΟ
Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε,

 

Η ανάδειξη του νέου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) είναι προγραμματισμένη για τις 18.07.2023

Ο ΔΝΟ, ναυτιλιακός βραχίονας του ΟΗΕ, στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας και προστασίας της διεθνούς ναυτιλίας και στη μείωση της ρύπανσης από τα πλοία. Ασχολείται επίσης με νομικά θέματα, όπως την ευθύνη (liability) και την αποζημίωση, αλλά και, εν γένει, την διευκόλυνση της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η Ελλάδα είναι μόνιμο μέλος, μεταξύ των πέντε κρατών Κατηγορίας Α, με ενδιαφέρον στην παροχή διεθνών ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Η διάθεση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας είναι παντελώς ανεξήγητη. Αυτό καθώς:

Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Τουρκία αμφισβητεί κάθε διεθνή συνθήκη, ακόμα και αν την έχει συνυπογράψει, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μοντρέ.

Η Τουρκία δεν επιτρέπει σε πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταπλέουν στα λιμάνια της. Με την έναρξη του ουκρανικού πολέμου, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη δια θαλάσσης μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Όμως η Τουρκία, διατηρώντας εν ισχύ το εμπάργκο, απαγορεύει στην Κύπρο να είναι μέρος της διαδικασίας αυτής, εις βάρος της Κύπρου.
Η Τουρκία σαμπόταρε την ευρωπαϊκή επιχείρηση IRINI, υπέρ της μη εμπλοκής τρίτων κρατών στον λιβυκό πόλεμο.

Η Τουρκία διεκδικεί παράνομα και χωρίς καμία νομική βάση δικαίωμα έρευνας και διάσωσης μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, εις βάρος της Ελλάδας.

Ερωτάται ο αξιότιμος κ. Αντιπρόεδρος:

– Σκοπεύει να προωθήσει τον συντονισμό των επιλογών των Κρατών Μελών της ΕΕ για τη στήριξη στο πρόσωπο ενός Γενικού Γραμματέα του ΔΝΟ από κράτος που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας;

– Υπάρχει βούληση για τη στήριξη κοινής υποψηφιότητας από κράτος μέλος της ΕΕ;

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση

 

Προηγούμενο άρθροΠεριοδεία του Κωνσταντίνου Μπούμπα σε χωρία των Σερρών
Επόμενο άρθροΠροεκλογική Εκδήλωση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ημαθίας στην Ειρηνούπολη