Το ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αναγκαιότητα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το γεγονός ότι η ΕΕ είναι δίπλα στην Ελλάδα, τόνισαν στις σημερινές ομιλίες τους, στο Πνευματικό Κέντρο Καστανιών Έβρου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέβησαν σήμερα στην ακριτική περιοχή.
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: Ζούμε, ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας
«Εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας γιατί ξέρουμε ότι ακόμα κι αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και πάρα πολύ λεπτό ζήτημα, είναι πάρα πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα». δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα «είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ» και διευκρίνισε πως η εδώ παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους Ευρωπαίους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο ότι «εμείς είμαστε μαζί γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας…».
Σημείωσε πόσο σημαντική είναι η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. «…Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υλοποιείται αυτή η συμφωνία και γι αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβεται και να τηρεί αυτά που προβλέπονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη Συρία, ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες ευκαιρίες για μια πολιτική, για μία διπλωματική λύση».
«…Ζούμε, ενεργούμε μαζί, είμαστε ενεργοί και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τη δική σας κυβέρνηση, με όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς για να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύουμε τα σύνορά μας, να δείχνουμε την ενότητά μας όταν πρέπει να είμαστε ισχυροί και να δείχνουμε ότι αυτό είναι εφικτό», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η κατάσταση στα σύνορά μας είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά
Για εξαιρετικές, έντονες και δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τα όσα είδαν κατά τη σημερινή επίσκεψη στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή. «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πάρα πολύ δύσκολη αποστολή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και θα θελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και τους πολίτες και τη FRONTEX για τις άοκνες προσπάθειές τους», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες και δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας», εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη συμπόνια μου για τους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων και βρέθηκαν σ’ αυτή την κατάσταση».
Διευκρίνισε πως το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης είναι αυτό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της υποστήριξης προς την Ελλάδα, την οποία ευχαρίστησε γιατί «είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».
Χαρακτήρισε προτεραιότητα την τήρηση της τάξης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα που όπως είπε είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν για την υποστήριξη των ελληνικών Αρχών
«Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη υπηρεσιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η FRONTEX ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θ’ αναπτυχθούν από τη FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα -είναι 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Αυτή η υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Ξεκινάμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα και μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια αναφορικά με ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ό,τι χρειαστεί», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος η κ. φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε πως «όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θ’ απογοητευθούν». «Θα διατηρήσουμε τη γραμμή μας και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Τώρα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και ψύχραιμες δράσεις και δράσεις με βάση τις αξίες μας», τόνισε συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν αποτελούν μόνο αυτοσκοπό…».
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι: Ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή παρουσία πολιτικής εκπροσώπησης, Κοινοβουλίου, ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως είπε θα ήταν ανώφελη αν επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες δεν διαφοροποιούνταν η σημερινή κατάσταση. Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν είχαμε ακούσει, πριν ενάμιση χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, πιθανότατα δεν θ’ αντιμετωπίζαμε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είπε: «…Οφείλει να είναι η Ευρώπη, εκείνη η οποία θα πρέπει ν’ ασκήσει μεταναστευτική πολιτική. Να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα με τρόπο που οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων θα είναι εγγυημένα».
Απευθυνόμενος στην Τουρκία, είπε ότι «εμείς θέλουμε να συνδιαλεγούμε, να συζητήσουμε και θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σασόλι στα ανήλικα ασυνόδευτα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση, από κοινού με τους άλλους θεσμούς, χάραξης μίας ενιαίας στρατηγικής. «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το μέλλον τους», κατέληξε.
Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβτς: Ήρθαμε να εκφράσουμε υποστήριξη και αλληλεγγύη στην ελληνική κυβέρνηση
Τέλος, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή «να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της, γιατί η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο…». «Είναι προς όφελος όλων μας τα ελληνικά σύνορα να μην είναι πορώδη», τόνισε ο Κροάτης πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Δήλωσε πως η σημερινή επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα πέραν του μηνύματος τής στήριξης στην Ελλάδα, με τα συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρθηκαν, στέλνει κι ένα μήνυμα προς την Τουρκία «ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ βασίζονται και στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αναζητήσουμε μια πολιτική και διπλωματική λύση, η οποία θα αποκλιμακώσει την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Καστανιές, που είδαμε πριν από μερικές ώρες», είπε ο κ. Πλένκοβιτς, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση αποτροπής μίας μεταναστευτικής κρίσης αντίστοιχης του 2015-2016.
ΑΠΕ-ΜΠΕ