Όταν πριν από λίγες ημέρες το νέο πουλαίν του Αλέξη Τσίπρα, Στέφανος Κασσελάκης, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε στο γνωστό βίντεο που παρουσίασε, ότι «το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν». Όσοι ζούσαν τότε πέριξ του Πειραιά και του λιμανιού, ξέρουν ότι δεν είναι έτσι. Κανένα παραδικαστικό κύκλωμα δεν είχε κτυπήσει τους γονείς του. Ο δε πατέρας του, όπως έγραψε και το «Πρώτο Θέμα», είχε προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για την κατηγορία της απάτης εναντίον του συνεταίρου του στην Casco AEBE, εταιρεία ναυτιλιακών χρωμάτων που διατηρούσε στην Ελλάδα έως το 2004. Τότε αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση δικαστηρίου.
Να τονίσουμε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός -που προϋποθέτει ότι η πλευρά του μηνυόμενου αποζημιώνει τον μηνυτή ώστε να αποσύρει τη μήνυση- έγινε στις 30 Ιανουαρίου του 2018, ενώ η δίκη είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2017, με τον πατέρα Κασσελάκη κατηγορούμενο επειδή φέρεται να παρουσίαζε στον συνέταιρό του ανύπαρκτες οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας, τις οποίες ο τελευταίος στη συνέχεια αποπλήρωνε, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για πραγματικές, με την υπόσχεση από την πλευρά Κασσελάκη ότι θα ακολουθούσαν πωλήσεις υλικών που θα υπερκάλυπταν τα χρήματα που είχε καταβάλει. Η μήνυση είχε ως αποτέλεσμα ο πατήρ Κασσελάκης να χάσει τη διοίκηση της εταιρείας.
Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία που ο σημερινός διεκδικητής της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ως … κτύπημα του παραδικαστικού κυκλώματος στην οικογένειά του. Κι, όταν του ζητήθηκαν λεπτομέρειες από ΜΜΕ, απάντησε ότι δεν έχει υποχρέωση να κάνει κάτι τέτοιο… Αμέσως μετά, τον στήριξαν επισήμως οι δυνάμεις Τσίπρα, Πολάκης, εξάδελφος Τσίπρας, Τζάκρη και άλλοι που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του.
Έχει κι άλλο περί τούτου: Ο πατέρας Κασσελάκης, μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την κατηγορία της εξαπάτησης του συνεταίρου του, ίδρυσε δυο χρόνια μετά, μια άλλη εταιρεία στις ΗΠΑ, την οποία φρόντισε έπειτα να εξαγοράσει η ναυτιλιακή που στο μεταξύ διεύθυνε ο γιος του!
Ταυτοχρόνως, ήρθαν κι οι αποκαλύψεις δια χειρών Στέφανου Τζανάκη και Γεωργίας Σαδανά, στο «Πρώτο Θέμα». Οι οποίες αναφέρουν ότι ο φέρελπις ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα, είχε απολυθεί ως ανεπαρκής, ως «bad performer», από την Goldman Sachs. Δηλαδή εκεί που δούλευε τον έκριναν ανεπαρκή, όμως ο Αλέξης Τσίπρας τον έκρινε επαρκή και τον διόρισε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ!
Την ίδια στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές, απομακρύνθηκε και από τη ναυτιλιακή εταιρεία που, όπως είχε πει, ίδρυσε ο ίδιος.
Όταν γι αυτά ζητήθηκαν εξηγήσεις, όταν χρειάστηκε ν’ απαντήσει στην εφημερίδα και στα γεγονότα, επιστρατεύθηκαν τα …άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…. Τότε ακούστηκαν τα γνωστά περί… κακόβουλων ΜΜΕ! Μάλιστα, με ισχυρή δόση λαϊκισμού ζήτησε από τον Τύπο να μην ασχολούνται με την «καθαρή» ζωή του, αλλά να κάνουν ρεπορτάζ «για την ακρίβεια που μαστίζει τους πολίτες», ή για τον Έβρο, «που είναι κι αυτός Ελλάδα, και που μέσα σε 16 μέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον αφάνισε από τον χάρτη». Τουτέστιν αποπροσανατολισμός και βήματα βαρέως λαϊκισμού.
Όταν μάλιστα η εφημερίδα επέμεινε στις αποκαλύψεις της κι έγραψε για «δύο ψέματα και μια ηχηρή σιωπή» από τον Στέφανο Κασσελάκη, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι «όσον αφορά στη δήθεν απόλυση από την Goldman Sachs, στις 17 Μαρτίου 2014 και ενόσω εργαζόταν σε αυτήν, ο κ. Κασσελάκης γίνεται δεκτός από το ΜΙΤ για μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Για την εισαγωγή του στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο έλαβε συστατικές επιστολές από τους προϊσταμένους του στη Goldman Sachs. Η αποχώρησή του από τη Goldman Sachs έγινε ώστε να συνεχίσει ανώτερες σπουδές στο παραπάνω γνωστικό αντικείμενο».
Η εφημερίδα ταυτοχρόνως ανέφερε κι ένα δεύτερο «θολό» σημείο για τα επιχειρηματικά πεπραγμένα στις ΗΠΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Αφορούσε την απομάκρυνσή του από την εταιρεία Tiptree Marine, λίγο προτού συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπος της Ομογένειας.
Προσέξτε: Το2014, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση. Όπως ο ίδιος περιέγραψε και έγραψε το «Πρώτο Θέμα», την «απογείωσε». Δηλώνει ότι αυτός άλλαξε το όνομά της σε “Philadelphia Coatings” για να θυμίσει ότι ο ίδιος και οι γονείς του έζησαν εκεί, όπως και ότι έκανε “rebranding” στην εταιρεία διευρύνοντας το δίκτυο διανομής της σε 40 χώρες (…)
Πού τα δήλωσε όλα αυτά; Στην αγωγή που κατέθεσε στις 3 Απριλίου του 2023 στο τοπικό δικαστήριο της Νότιας Νέας Υόρκης εναντίον της Tiptree, της “μαμάς” εταιρείας Tiptree Marine, που λέει ότι ίδρυσε στις αρχές του 2018 και στην οποία εργάστηκε για πέντε χρόνια ως CEO (…).
Προσέξτε: Τρεις εβδομάδες πριν από την κατάθεση της αγωγής, οι μέτοχοι της Tiptree τον είχαν απομακρύνει από την εταιρεία. Στην αγωγή του, ο Κασσελάκης αναφέρει ως μοναδικό λόγο για την απόλυσή του το ότι δεν ήθελαν τον πληρώσουν για τις επιχειρηματικές επιτυχίες του σύμφωνα με όσα προέβλεπε το “χρυσό” συμβόλαιο που είχε υπογράψει (…) Επί των ημερών του, η Τiptree Marine αγόρασε, διαχειρίστηκε και στη συνέχεια πούλησε μέσω της θυγατρικής της Swiftbulk, στην οποία CEO ήταν ο Κασσελάκης -με κέρδος 16 εκατ. δολαρίων- τρία καράβια ξηρού φορτίου». Η εφημερίδα περιέγραψε επίσης πώς η Triptree Marine, επί διοίκησης του κ. Κασσελάκη το 2018, εισηγήθηκε και υλοποίησε την εξαγορά της επιχείρησης του πατέρα του, της Philadelphia Coatings, σε μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε επικερδής και για τις δύο πλευρές –«είναι προφανές ότι οι Κασσελάκηδες είχαν πετύχει μία πολύ καλή συμφωνία, μέσω της οποίας θα έπαιρναν χρήματα για την εξαγορά της, ενώ η πορεία της θα ελεγχόταν από τον μικρό γιο της οικογένειας», έγραψε το «Πρώτο Θέμα». Με την αγωγή του κατά της Triptree Marine ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί 7,5 εκατ. δολάρια από την εταιρεία. Στην απάντησή του προς το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι υπήρξαν συμφωνημένες αλλά μη καταβεβλημένες αμοιβές του, ότι απέρριψε δύο προτάσεις που του έγιναν εξωδικαστικά και πως στις 13 Μαρτίου 2023 ο ίδιος κατέθεσε αγωγή ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων για λήξη («termination») της συνεργασίας του με την Tiptree.
Κι αν αυτά αφορούν τα γεγονότα που εν πολλοίς δεν γνωρίζουμε, όσα έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον κατάλογο των 30 υπογραφών που κατέθεσε ο Στ. Κασσελάκης, τα γνωρίζουμε, ασχέτως αν επιχειρήθηκε να μη λάβουν διαστάσεις.
Είναι γνωστό λοιπόν, ότι η πρόεδρος του συνεδρίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενημέρωσε για δύο διορθώσεις στον κατάλογο των 30 που υπέγραψαν υπέρ του. Όπου, στη θέση της Κλειούς Αγγουράκη υπογράφει ο Γιάννης Βουλγαράκης και στη θέση της Γεωργίας Ρανέλα, η Άννα Κωνσταντινίδου.
Ο Τάκης Κατσαρός, συνοδοιπόρος του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, με ανάρτησή του κατάγγειλε πλαστογραφία και στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Κασσελάκης δεν είχε επιπτώσεις.
«Δείχνεις τι τρύπιος παράς είσαι. Αλλά, δεν φταις μόνο εσύ, αλλά κι αυτοί που ανέχτηκαν την απάτη σου και εφηύραν τρόπο να αντικαταστήσουν με “αυθεντικά” τα πλαστά νομίσματα στη “δεσμίδα” σου. Κι αυτό είναι εξίσου επικίνδυνο» έγραψε, για να προσθέσει τα εξής:
«Ποια μπορούσε να είναι η τιμωρία σου; Όχι ο αποκλεισμός σου, όχι. Αυτό στη μεταδημοκρατία που ζούμε έως και δώρο θα ήταν για τύπους σαν κι εσένα. Γιατί, θα ξεκούμπωνες τη λιλά γραβατούλα σου, θα τραβούσες το βιντεάκι σου και θα μίλαγες για πολιτικό αποκλεισμό. Τιμωρία θα ήταν ο δημόσιος εξευτελισμός σου, είτε ζητώντας σου να ανέβεις στο βήμα και να ζητήσεις συγνώμη είτε με μια δήλωση αποδοκιμασίας της πράξης σου από το Προεδρείο του Συνεδρίου. Πάμε μπροστά (;). Προχωράμε (;)”, διαβεβαιώνουν οι υποψήφιοι. Οι τέσσερις αυθεντικοί και η “κάλπικη λίρα”» καταλήγει ο Τάκης Κατσαρός.
Κάτι τελευταίο: Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν φήμες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία για πιέσεις στον Όθωνα Ηλιόπουλο, προκειμένου να παραιτηθεί και να λάβει τη θέση του στη Βουλή ο Στ. Κασσελάκης, πρώτος επιλαχών εκπρόσωπος της ομογένειας. Έτσι, μπορεί να υπάρξει διαρχία με την Έφη Αχτσιόγλου, λένε συνομιλητές του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ …
Πώς το λέει ο λαός μας; Πιάσ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το…