Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής & Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής – Γιώργος Καραμέρος
Θέμα: Καραμέρος: «Δεν μπορεί να υπάρχει Ελλάδα 2.0 με βόθρους με απορροφητικούς βόθρους στην Ανατολική Αττική»
Η κυβέρνηση αρνείται να εκδόσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τα κατά τόπους δίκτυα της αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Αυτό ήταν το αντικείμενο συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτής
Α’ Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχη Ψηφιακή Διακυβέρνησης Γιώργου Καραμέρου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.
Εξήγησε πως αποτελεί μείζον ζήτημα υποδομών της ευρύτερης περιοχής και τόνισε πως εδώ και 1,5 χρόνο από τη παροχή αυτής νομοθετικής δυνατότητας στο Κορωπί (λόγω του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου Παιανίας που εγκαινιάστηκε) αλλά και σε άλλες περιοχές όπου κατασκευάζονται συνδέσεις αποχέτευσης, εκκρεμεί η σχετική ΚΥΑ βάσει της οποίας θα ενεργοποιηθεί αυτή δυνατότητα των πολιτών, ενώ υποστήριξε και τη αναγκαιότητα της αναδρομικής ισχύς του μέτρου.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την έναρξη της δράσης «Εξοικονομώ – Σύνδεσης με το Δίκτυο Αποχέτευσης» που περιγράφεται στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» καθώς και η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ τους επόμενους μήνες θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.
Ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε πως οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής επιθυμούν την ανάπτυξη του αποχετευτικού δικτύου που θα προφυλάσσει την ποιότητα ζωής, το υπέδαφος της περιοχής, τις θάλασσες, αλλά και τις καλλιέργειες, σημειώνοντας την αντίθεση που επικρατεί να γίνονται έργα δικτύου αλλά πρακτικά να αδυνατούν οικονομικά, τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις να συνδεθούν με αυτά.
Τέλος επεσήμανε ότι επιπρόσθετα στην επιβάρυνση των 1.000 έως 4.000 ευρώ για τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, απαιτούνται τουλάχιστον άλλα τόσα χρήματα για την εφαρμογή του κανονισμού της πυροπροστασίας που επιβάλλει αιφνιδίως, κακογραμμένος κανονισμός της κυβέρνησης.
«Δεν μπορεί να υπάρχει Ελλάδα 2.0 με βόθρους με σηπτικούς βόθρους με απορροφητικούς. Ο πολίτες λόγω οικονομικής πίεσης επιλέγουν να παραμείνουν στο μεσαίωνα του σηπτικου βόθρου. Δώστε οικονομικά κίνητρα στους πολίτες κατα προτεραιότητα. Προστατέψτε το περιβάλλον στην πράξη ».
το βίντεο της Ερώτησης: