Kαραμέρος: «Αποκαλυπτική για τις αδυναμίες του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας η “έκθεση ψηφιακης δεκαετιας” της Ε.Ε»

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου. "Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου. Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "Ελληνικό Κτηματολόγιο" Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων. Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης" Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γιώργος Καραμέρος

&

Think Tank Ψηφιακής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Θέμα: «Αποκαλυπτική για τις αδυναμίες του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας η “έκθεση ψηφιακης δεκαετιας” της Ε.Ε»

Η πρόσφατα δημοσιευμένη «έκθεση ψηφιακής δεκαετίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει στο προσκήνιο τις αδυναμίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο παρασκήνιο, επενδύοντας στην επικοινωνία.

Η έκθεση αναδεικνύει την υστέρηση της χώρας μας στην επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς μόλις το 43% να έχει κατακτήσει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής λειτουργίας τη στιγμή που ο ενωσιακός μέσος όρος είναι στο 58%. Επίσης, υπογραμμίζει το τεράστιο πρόβλημα αξιοποίησης του ψηφιακά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού συνδυαστικά με την ελλιπή εμβάθυνση του πληθυσμού στις σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες. Ειδικά σε επίπεδο χρήσης υπηρεσιων υπολογιστικού νέφους (cloud), data analytics και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (A.I.) οι ελληνικές επιχειρήσεις υπολείπονται σημαντικά του ενωσιακού μέσου όρου, αφού μόνο το 33,5% έχει υιοθετήσει τέτοιες υπηρεσίες τη στιγμή που στην Ε.Ε. αυτό ισχύει για το 55%.

Επίσης, παρά την αυξημένη ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο σε τεχνολογίες πληροφορικής στην Ελλάδα, το ποσοστό στο σύνολο των εργαζομένων είναι στο μισό (2,4%) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (4,8%) σε μια συγκυρία, μάλιστα, όπου το Δημόσιο έχει ανάγκη αυτούς τους επαγγελματίες για να επιτελέσει αξιόπιστα τη λειτουργία του στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας και της εποπτείας της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act).

Ακόμη και οι θετικές επιδόσεις της χώρας μας όπως στις υποδομές οπτικής ίνας (FTTP) ή στις συνδέσεις διαδικτύου υψηλής χωρητικότητας (VHCN) σκιάζονται από το ολιγοπωλιακό καθεστώς της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που έχει προκαλέσει την προσοχή της Ε.Ε. και έλεγχο για την κατανομή κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 2,5 δις ευρώ σε μόνο 10 εταιρείες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταπατά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και εντείνει με τις κακές πρακτικές της τα φαινομένα αποκλεισμού των ευάλωτων συμπολίτών μας με περιορισμένη ψηφιακή εξοικείωση. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρνητικές επιδόσεις της Ελλάδας συγκαταλέγεται η ελλειψη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων για το 48,6% του συνολικού πληθυσμού

.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την κατα προτεραιότητα βελτίωση των ψηφιακών υποδομών χωρίς σχέσεις εξάρτησης στην αγορά και την αξιοποίηση των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων του ψηφιακού τομέα με σεβασμό στην αξία της εργασίας, ασφάλεια στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και συμπεριληπτικές πρωτοβουλίες για όλη την κοινωνία.

(Διαβάστε την έκθεση εδώ)

Προηγούμενο άρθροΣυγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη, στον κο Απόστολο Τζιτζικώστα
Επόμενο άρθροΥπερδέσμευση επί πλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα απονιτροποίησης το οποίο πλέον ανέρχεται στα 152.552.968 €