Κάντο όπως ο Μπακογιάννης… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στο ζήτημα της παραβατικότητας η χώρα μας τα τελευταία πέντε –τουλάχιστον- χρόνια, δεν μπορεί να διεκδικεί εύσημα. 

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα αλλά και σε μεγάλους δήμους του λεκανοπεδίου και της περιφέρειας.

 Κάτι οι ιδεοληψίες των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, κάτι η αδράνεια-ανικανότητα διαφόρων δημάρχων, οδήγησαν σε πλήρη γκετοποίηση/παρακμή ολόκληρες περιοχές των αστικών ιστών.

Εσχάτως αυτό αλλάζει. Κυρίως

στην Αθήνα και σιγά σιγά επεκτείνεται κι αλλού. Σιγά σιγά ζούμε κάτι διαφορετικό. Κάτι η πολιτική βούληση κάτι η αλλαγή δημοτικής αρχής, έχει φέρει την αστυνομία σε περιοχές που μέχρι πριν λίγο ήταν αδιανόητο ακόμη κι ως σκέψη.  Σ’ αυτές τις περιοχές καταστέλλει μεθοδικά και είναι παρούσα δίνοντας μηνύματα σε πολίτες και ανόμους. Στους πρώτους στέλνει μηνύματα ασφάλειας και στους δεύτερους … ανασφάλειας!

Οφείλουμε να πούμε κάτι.

Η Αριστερά  έχει μια ιδιάζουσα και κατά το δοκούν …ευαισθησία στην έννοια της δημόσιας τάξης. Τις περισσότερες φορές  αυτή η έννοια προκαλεί αλλεργία. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν σκέφτεται έτσι. Εξ ου και η γενικευμένη ανομία των ημερών ΣΥΡΙΖΑ του προκάλεσε πολλά ζητήματα. Που έφτασαν μέχρι την κάλπη.

Εδώ, πλην της πολιτικής ηγεσίας που κάνει το αυτονόητο, υπεισέρχεται κι ο Δήμος Αθηναίων. Τουτέστιν ο Μπακογιάννης.

Τι κάνει ο Μπακογιάννης;

Κάνει αυτό που κάνει ο κάθε νοικοκύρης που σέβεται το σπιτικό και την περιουσία του.

Την φροντίζει και την προστατεύει.

Δεν το έχουν χαμπάρι πολλοί, επειδή ο Μπακογιάννης κινείται κι αθόρυβα επί τούτου, αλλά εφαρμόζει (προφανώς με κατάλληλους συμβούλους) μια κλασσική μέθοδο αντιμετώπισης της ανομίας και της εγκληματικότητας. Τη μέθοδο που οι εγκληματολόγοι αποκαλούν με τα αρχικά της,  CPTED.  Εκ του Crime prevention through environmental design.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει αντιμετώπιση της εγκληματικότητας μέσω της παρέμβασης στο περιβάλλον και τη χωροταξία. Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα και βασίζεται σε μια απλή αρχή: Η εγκληματικότητα ακολουθεί τον φυσικό κύκλο της ζωής. Όταν οι νόμιμες δραστηριότητες υποχωρούν και αλλάζουν χώρο, αυτός καλύπτεται από παράνομες δραστηριότητες. Η νομιμότητα θέλει φως, η παρανομία σκοτάδι. Για να επικρατήσει λοιπόν η νομιμότητα και οι νόμιμες δραστηριότητες, πρέπει να γίνει ριζική παρέμβαση σε ένα δεδομένο περιβάλλον.

Τουτέστιν έντονο φως! Φως παντού! Ομού μετά καλλωπισμού και καθαριότητας.

Αυτά, μαζί με τη δημιουργία νέων μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων … διώχνει την ανομία μακριά. Κι αναβαθμίζει ολόκληρες γειτονιές όπως συνάδει  με τον τρόπο ζωής μιας δυτικού τύπου δημοκρατικής χώρας.

Αρκούν αυτά; Σαφώς κι όχι.

Απαιτείται συνεχής παρουσία των δημοτικών αρχών και της αστυνομίας. Παρουσία με διάρκεια. Και με τους πολίτες ιδιοκτήτες της γειτονιάς ή της πόλης τους.

Ας το κάνουν κι άλλοι. Όπως ο Μπακογιάννης!

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 08 Οκτωβρίου 2019
Επόμενο άρθροΑίγυπτος: Στο Κάϊρο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για την 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.