Κάντε το όπως η Ελλάδα! – Του Βασίλη Κορκίδη Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να φτάσει νωρίτερα με υγεία και ασφάλεια στην επόμενη μέρα και η πραγματική οικονομία σχεδιάζει και ελπίζει να ανακάμψει ταχύτερα.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα πόσο πίσω στο χρόνο θα γυρίσουμε και πόσο πολύ θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς αισθανόμαστε, ότι οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις και να μην επιτρέψουν στον άγνωστο λογαριασμό του αόρατου πολέμου να πάρει μη αντιμετωπίσιμες διαστάσεις. Σαφώς και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αλήθεια πως η επόμενη μέρα θα είναι μακρά και δύσκολη.

Σίγουρα θα υπάρχουν «μεγάλα αγκάθια», αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη γραμμή επανεκκίνησης, ποια θα είναι η κατάσταση στην αγορά, πόση η καταναλωτική δύναμη, πόσοι πελάτες και προμηθευτές θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, με ποιο τρόπο θα γίνονται οι εμπορικές συναλλαγές, πόση ρευστότητα θα χρειαστεί, σε πόσο χρόνο και σε τι κόστος θα αντικατασταθούν εμπορεύματα, αλλά και πόσες οφειλές και επιταγές τελικά θα πληρωθούν. Όλοι έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει πως η επιστροφή μας στην «υγιή» καθημερινότητα δεν είναι εύκολη, ενώ τίποτα στην κοινωνία και οικονομία δεν θα είναι το ίδιο με πριν.

Όμως, η προσέγγιση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης και ιδιότυπης παγκόσμιας κρίσης είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η χώρα μας με τα μέσα που διαθέτει και αξιοποιεί και στα δύο μέτωπα, αυτό της δημόσιας υγείας, που η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας αναγνωρίζεται διεθνώς και αυτό της οικονομίας με το «ελληνικό πακέτο» στήριξης των 24 δισ. ευρώ, κυρίως με ιδία μέσα, μας επιτρέπει σήμερα να λέμε στους ευρωπαίους εταίρους μας, κάντε το όπως η Ελλάδα!»