Κάντε το γεύμα του παιδιού σας ευχάριστο, συμβουλές! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη Κατσάνη

Τι κάνουμε όταν το παιδί μας δεν θέλει να φάει περιμένοντας κάτι πιο νόστιμο από αυτό που του σερβίραμε;

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη Κατσάνη

Φυσικά εννοείται ότι το παιδί περιμένει κάτι πιο «γλυκό» σαν αυτά που έχει δοκιμάσει, έτσι κάθε γεύμα είναι μια μάχη που καταλήγει σε μια συμφωνία για να μην μείνει νηστικό!

Περισσότερο από τους γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες δεν μπορούν να δεχτούν πως μπορεί να μείνουν νηστικά τα εγγονάκια τους, έτσι τους προσφέρουν πολλές και διαφορετικές γεύσεις φαγητού προκειμένου να φάνε «κάτι».

Συχνά μαγειρεύουν δεύτερο και τρίτο φαγητό για να το ευχαριστήσουν με αποτέλεσμα να το κακομαθαίνουν.

Αν οι ώρες που τρώει ένα παιδί είναι σταθερές δημιουργείτε και στην συνεχεία τηρείτε ένα πρόγραμμα που θα κάνει το παιδί να νιώθει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και να έχει και σταθερό και ποιοτικό ύπνο.

 Όσο και αν το παιδί αρνείται να φάει, μην έχετε ένταση, μην το μαλώσετε, σκεφθείτε δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να του τραγουδάτε ή του λέτε παραμύθια!

Δώστε ποιοτικό χρόνο στη σχέση με το παιδί σας, μαγειρέψτε μαζί, κάντε να το δει σαν παιχνίδι, τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν, θα ανοίξει ξαφνικά η όρεξή του!

Μην πιέσετε το παιδί να φάει, κουβεντιάστε του για την επιλογή σας αυτή, αφήστε να το να το σκεφτεί και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!

Εξηγήστε στο παιδί σας ήρεμα αυτό το φαγητό επιλέξατε να υπάρχει στο σπίτι εκείνη την ημέρα και δε μπορείτε να του ετοιμάσετε κάτι άλλο.

Δημιουργήστε πολύχρωμα πιάτα με ζωάκια και φατσούλες, τα παιδιά το βρίσκουν αστείο και το τρώνε!

Ένα παιδικό πιάτο μπορεί να έχει και εμφάνιση και όνομα διασκεδαστικό.

Μην φανερώνετε το άγχος σας, το παιδί σας αντιδρά ανάλογα και εκμεταλλεύεται την αδυναμία σας αυτή.

Αφήστε το να φάει μόνο του με ένα πλαστικό κουταλάκι δεν πειράζει να λερωθεί, υπομονή, δοκιμάστε να σας ταΐσει, λερωθείτε…. σε λίγο θα τρώει πραγματικά μόνο του.

Τα μπισκότα και τα γλυκά δεν είναι η βασική τροφή ενός ανθρώπου, πόσο μάλιστα ενός παιδιού, μπορείτε να του το «τάξετε» για να φάει λίγο εφόσον έχει φάει πρώτα το κανονικό του γεύμα.

Μην πιέσετε το παιδί να φάει μπορεί να μην πρόκειται για καπρίτσιο της στιγμής, μπορεί  να μην τρώει μια συγκεκριμένη τροφή, ενημερώστε τον παιδίατρο.