Καναδάς: Ο Καναδάς νομιμοποίησε την κάνναβη

Έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα απαγόρευσης, ο Καναδάς έγινε σήμερα η πρώτη χώρα της G20 που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, προχωρώντας σε μια ιστορική μεταρρύθμιση την οποία ανέμεναν με χαρά όχι μόνον οι καταναλωτές αυτής της ήπιας ναρκωτικής ουσίας αλλά και οι χρηματιστηριακές αγορές.

Από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδος σήμερα) στο Σεν-Ζαν-ντε-Τερ-Νεβ, στον ανατολικό Καναδά, δεκάδες άνθρωποι αψήφησαν το κρύο για πολλές ώρες για να αγοράσουν τα πρώτα γραμμάρια κάνναβης που θα πωλούνταν νόμιμα από κατάστημα της εταιρείας Tweed, το οποίο άνοιξε για λίγο από τα μεσάνυχτα με την αφορμή αυτή.

Ο Ίαν Πάουερ είχε πάει από τις 20:00 τοπική ώρα χθες γιατί ήθελε “να γραφτεί στην ιστορία”.

“Ήταν το όνειρό μου να είμαι ο πρώτος άνθρωπος που θα αγοράσει το πρώτο γραμμάριο νόμιμης κάνναβης και νά’μαι”, δήλωσε σε δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός. “Πετάω στα σύννεφα, είμαι κατενθουσιασμένος, δεν σταματάω να χαμογελάω. Δεν κρυώνω. Έχει πάγο έξω, αλλά εγώ δεν κρυώνω”, πρόσθεσε.

Τρία χρόνια μετά την εκλογή της, η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό υλοποίησε μια από τις πιο συμβολικές προεκλογικές της δεσμεύσεις: ο Καναδάς είναι μόλις η δεύτερη χώρα στον πλανήτη που νομιμοποιεί την μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μετά την Ουρουγουάη το 2013.

Στις ΗΠΑ έχει επίσης νομιμοποιηθεί η χρήση του μαλακού αυτού ναρκωτικού για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε 8 Πολιτείες  –η Καλιφόρνια αποτελεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τη μεγαλύτερη νόμιμη αγορά παγκοσμίως — και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Παράλληλα ένας αριθμός χωρών όπως η Ολλανδία ή η Ισπανία έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση και την κατοχή μαριχουάνας ή νομιμοποιήσει την χρήση θεραπευτικής κάνναβης.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού στον Καναδά θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι θα προσέλθουν στις κάλπες εντός ενός έτους για να καταθέσουν την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποιών είναι μέχρι στιγμής αβέβαιο.

Στο Κεμπέκ, τα κρατικά καταστήματα της Εταιρείας Κάνναβης του Κεμπέκ (SQDC) θα ανοίξουν τις πόρτες τους στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος). Η SQDC ξεκινάει με 12 καταστήματα αλλά σκοπεύει να ανοίξει έως και 150 εντός τριών ετών. Αντιθέτως, στην Μανιτόμπα, στον κεντρικό Καναδά, και στην Αλμπέρτα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αποφάσισαν να απελευθερώσουν τη βιομηχανία αυτή και κάποια ιδιωτικά σημεία πώλησης θα εγκαινιαστούν σήμερα.

Η κυβέρνηση επέτρεψε σε κάθε επαρχία να διοργανώσει μόνη της το εμπόριο του χόρτου αυτού και από το Μόντρεαλ ως το Βανκούβερ, περνώντας από το Τορόντο και το Γουίνιπεγκ, κάθε περιοχή ακολούθησε τη δική της συνταγή για να διοργανώσει αυτή την επικερδή αγορά που αποτιμάται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως.

Η συντηρητική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο της Οτάβας πολλαπλασίασε τις επιθέσεις της τις τελευταίες ημέρες για το μέτρο αυτό, το οποίο, σύμφωνα με τους αντιπάλους του Τριντό, αλλά και γιατρούς, εφαρμόστηκε εσπευσμένα και εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

“Προηγήθηκε συνεργασία τουλάχιστον δύο ετών με τις διάφορες διοικήσεις”, απάντησε χθες ο Τριντό, επαναλαμβάνοντας ότι η νομιμοποίηση θα επιτρέψει να περιοριστεί η πρόσβαση των εφήβων σε αυτήν την ναρκωτική ουσία και “να πάρουμε το χρήμα από τις τσέπες των εγκληματικών οργανώσεων”.

–Το 16% καπνίζει κάνναβη–

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2015, ο Τριντό είχε αναγνωρίσει ότι και ο ίδιος έχει καπνίσει μερικά “τζόιντς” στο παρελθόν, ακόμη και όταν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Ωστόσο ως πρωθυπουργός, ο Τριντό δηλώνει πλέον ότι λέει όχι στα τσιγάρα κάνναβης: “Δεν σχεδιάζει να αγοράσει ή να καταναλώσει κάνναβη μόλις νομιμοποιηθεί”, δήλωσε χθες εκπρόσωπός του στο AFP.

Παρ’όλα αυτά για έναν αριθμό Καναδών η 17η Οκτωβρίου του 2018 παραμένει μια ιστορική ημέρα και από τον Ειρηνικό ως τον Ατλαντικό, δεκάδες γιορτές έχουν διοργανωθεί ειδικά για σήμερα, ιδιαίτερα στο Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Η νομιμοποίηση αυτή αναμένεται να γιορταστεί ιδιαιτέρως και στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, όπου δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε αυτή τη νέα βιομηχανία τους τελευταίους μήνες. Η εταιρεία που ηγείται στην αγορά Canopy Growth ανέβηκε για παράδειγμα στο 448% σε έναν χρόνο και η αξία της χθες το βράδυ ανερχόταν σε 13,88 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 16% του πληθυσμού του Καναδά κάπνισε τσιγάρο κάνναβης το 2017,δηλαδή καταναλώθηκαν 773 τόνοι της ναρκωτικής αυτής ουσίας.

Αναπόφευκτα οι 120 εγκεκριμένοι παραγωγοί που υπάρχουν σήμερα δεν θα μπορούν να καλύψουν αμέσως όλη τη ζήτηση. Ωστόσο σύμφωνα με τον Μπιλ Μπλερ, τον υπουργό που είναι αρμόδιος για την Μείωση του Οργανωμένου Εγκλήματος, είναι εφικτό η παραγωγή να καλύψει το 25% της μαύρης αγοράς ως το τέλος του 2018 και περίπου το 50% σε έναν χρόνο.

“Πολλοί πιστεύουν ότι η νομιμοποίηση είναι ένα γεγονός, αλλά μάλλον είναι μια διαδικασία”, δήλωσε στο AFP. “Για σχεδόν έναν αιώνα, οι εγκληματικές ομάδες ήλεγχαν όλη την αγορά, το 100% της παραγωγής και της διανομής και είχαν κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως”, υπενθυμίζει. “Δεν θα εξαφανιστούν ήσυχα από τη μια μέρα στην άλλη”, σημείωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να εξαλειφθεί η μαύρη αγορά θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 χρόνια.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗ υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα
Επόμενο άρθροΠίνα: Αν γλυτώσει από τους …καλοφαγάδες, κινδυνεύει από ένα παράσιτο. Σημαντική απειλή για την πίνα στις ελληνικές θάλασσες