Το πολικό ψύχος φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε στον Καναδά, όπου ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές έχει πέσει κάτω και από τους -40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να υπάρχει ελπίδα ότι θα ανέβει πριν περάσουν αρκετές ημέρες, προειδοποίησαν σήμερα οι αρχές.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία Environnment Canada πολλαπλασίασε τις προειδοποίησεις της για ακραία παγωνιά, καλώντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
“Σήμερα το πρωί είχαμε -40 βαθμούς στο Τζέραλντον, στο βόρειο Οντάριο. Πρέπει να ανατρέξουμε στο 1993 για να βρούμε τέτοιες θερμοκρασίες στο Οντάριο και το Κεμπέκ”, εξήγησε ο μετεωρολόγος Αλεξάντερ Πάρεντ.
Η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ χαμηλότερα από τη συνηθισμένη για την εποχή στις επαρχίες της Αλμπέρτας, του Σασκάτσουαν και της Μανιτόμπας. Οι ψυχρές αέριες μάζες από την αρκτική, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους προκαλούν ακραίες συνθήκες όπως στο Γουάιτχορς όπου οι επιστήμονες αναμένουν σφοδρές χαλαζοπτώσεις.
Με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, είναι επίσης πολύ έντονος ο κίνδυνος υποθερμίας ή σοβαρού κρυοπαγήματος. Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε ότι με θερμοκρασία αέρα κάτω των -35 βαθμών το εκτεθειμένο δέρμα μπορεί να παγώσει σε λιγότερα από 10 λεπτά. Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με περιορισμένη κινητικότητα και οι άστεγοι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από την πολική παγωνιά.
Οι ξενώνες όπου φιλοξενούνται άστεγοι οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση καταλύματος και οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και να προσφέρουν ζεστά ενδύματα. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Mission της Οτάβας πρόσθεσε κρεβάτια όχι μόνο στον κοιτώνα αλλά και στην τραπεζαρία του και σε μια γειτονική εκκλησία. Εθελοντές και εργαζόμενοι περιπολούν στους δρόμους για να εντοπίσουν τους άστεγους και να τους καλέσουν στο καταφύγιο. Από την πλευρά του, ο Στρατός της Σωτηρίας προσφέρεται να μεταφέρει δωρεάν όποιον έχει ανάγκη.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ