Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ψυχική στους νέους

Εθνική Καμπάνια Ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψυχική υγεία των νέων στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ξεκινά σήμερα και για τρεις μήνες, η πρέσβειρα Ψυχικής Υγείας Τατιάνα Μπλάτνικ και η Breathe Hellas.

Η καμπάνια «Uniform of Hope» είναι μια πρόσκληση σε δράση που προτρέπει 28 γνωστούς αθλητές να γίνουν πρότυπα υπέρ της ψυχικής υγείας, εξαλείφοντας το στίγμα, προωθώντας τον ανοιχτό διάλογο και ενθαρρύνοντας παράλληλα τους νέους να μοιραστούν την δική τους ιστορία. Η καμπάνια «The Uniform of Hope» μετατρέπει την στολή των αθλητών σε σύμβολο υπέρ της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Με αισιόδοξα μηνύματα υπέρ της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Μέσω της καμπάνιας, υπό την καθοδήγηση της Breathe Hellas, θα προβληθούν βίντεο, φωτογραφίες και μηνύματα στο διαδίκτυο αλλά και σε σημεία σε όλη την Ελλάδα από τις 16 Ιουλίου έως τις 10 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η καμπάνια στοχεύει να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο σε ό,τι αφορά τη φροντίδα και την πρόληψη της ψυχικής υγείας.
Στην επίσημη παρουσίαση στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Breathe Hellas, παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ψυχικής Υγείας Δημήτριος Βαρτζόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.
Η ιδρύτρια της Breathe Hellas Τατιάνα Μπλάτνικ τόνισε: «Σήμερα, βρισκόμαστε μαζί για να φωτίσουμε μία άλλη πλευρά της δύναμης: της ψυχικής δύναμης και όχι μόνο της σωματικής.
Σήμερα με αυτή την καμπάνια επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη σημασία της ευαισθησίας και της ευαλωτότητας, δημιουργώντας κοινότητες όπου όλοι θα μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Στόχος μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς και να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται και όταν την χρειάζονται. Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αυτή είναι μια κορυφαία στιγμή για να υποστηρίξουμε τους ήρωες του ελληνικού αθλητισμού και να γιορτάσουμε τη νίκη ενάντια στις αντιξοότητες. Η ελπίδα μας είναι ότι, με τον ίδιο τρόπο που η Ολυμπιακή δάδα περνά από αθλητή σε αθλητή, η εκστρατεία μας θα εμπνεύσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας υπέρ της ψυχικής υγείας και της εξάλειψης του στίγματος. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε αθλητές να ενταχθούν στο έργο μας, ξεκινώντας από την Ελλάδα».
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή είπε ότι την Παρασκευή το υπουργείο καταθέτει το νομοσχέδιο του για ψυχική Υγεία. «Οι άνθρωποι εδώ και χρόνια προσπαθούν να κρύψουν τα ψυχικά νοσήματα. Είναι νοσήματα όπως όλα τα άλλα νοσήματα. Χρειάζονται σωστή αντιμετώπιση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στην καμπάνια «οι αθλητές ενώνουν την φωνή τους μιλώντας για τις δικές τους ψυχικές δυσκολίες και ευαισθητοποιούν νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχικό νόσημα». Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας, θα έχετε τη στήριξή μας, κατέληξε.
Η καμπάνια περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις που καταγράφηκαν τον Μάιο του 2024, στις οποίες αθλητές και προπονητές μοιράζονται τις ιστορίες τους, τόσο τους θριάμβους, όσο και τις προκλήσεις. Μιλούν για σημαντικές στιγμές που τους καθόρισαν, μοιράζονται τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες τους και περιγράφουν τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για καλή ψυχική υγεία παράλληλα με τη σωματική τους άσκηση.
Ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, δήλωσε πως πέρα από την κρατική δομή χρειαζόμαστε την κοινωνία των πολιτών που προσφέρουν εθελοντικό έργο. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ψυχική νόσο είναι το στίγμα. Είναι η συνειδητοποίηση από τα νέα παιδιά που νοσούν ότι μπορούν να βοηθηθούν και μαζί με τους γονείς τους να αναζητήσουν βοήθεια για την ψυχική νόσο».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, είπε ότι είμαστε σήμερα εδώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για «να εντάξουμε την ψυχική υγεία στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, 10 ημέρες πριν ξεκινήσουν οι αθλητές τις προσπάθειές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού». Συναισθήματα όπως η πίεση το άγχος και ο φόβος είναι υπαρκτά στην αθλητική αναμέτρηση και γι΄ αυτό οι αθλητές αλλά και όλοι οι νέοι, χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, πρόσθεσε και κατέληξε: «Οι αθλητές είναι εδώ να σπάσουν τα ταμπού με την συμμετοχή τους σε αυτή την καμπάνια και ελπίζουμε το μήνυμα να φτάσει στο στόχο του».
Το υλικό της καμπάνιας θα δημοσιεύεται σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και θα είναι διαθέσιμο σε σημεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο, με στόχο να δημιουργήσει μια βιωματική εμπειρία που θα είναι παράλληλα προσιτή, ουσιαστική και ενδιαφέρουσα. Σχεδιασμένη για να ευαισθητοποιήσει κυρίως τους νέους σχετικά με την ψυχική υγεία στην Ελλάδα, η καμπάνια της Breathe Hellas είναι ένα ισχυρό εργαλείο στον αγώνα κατά του στίγματος που περιβάλλει την ψυχική υγεία. Το πρώτο υλικό δημοσιεύτηκε από την Breathe Hellas στις 16 Ιουλίου στις πλατφόρμες του YouTube, του Instagram, του TikTok και στην ιστοσελίδα www.breathehellas.com.
Πολλοί από τους αθλητές και προπονητές που συμμετέχουν στην καμπάνια είναι μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας που θα ταξιδέψει στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και ήταν παρόντες και παρούσες στην εκδήλωση.
Η πλήρης λίστα των συμμετεχόντων περιλαμβάνει τους / τις Αλέξανδρο Γκιννή, Αιμιλία Εφραίμογλου, Αλεξάνδρα Εφραίμογλου, Αλέξη Παππά, ‘Αννη Πανταζή, Αντώνη Τσαπατάκη, Ντέμη Νικολαΐδη, Δημήτρη Ιτούδη, Δώρα Γκουντούρα, Ελευθερία Πλευρίτου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβίνα Μάλτση, Γιώργο Πρίντεζη, Ιωάννη Μπουρούση, Ιωάννη Φουντούλη, Κλέλια Πανταζή, Λευτέρη Πετρούνια, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Μαρία Πολύζου, Νικολέτα Κυριακοπούλου, Νόρα Δράκου, Πάτρικ Μουράτογλου, Πολυχρόνη Τζωρτζάκη, Στέλιο Μαλακόπουλο, Τάκη Ξουρή, Θοδωρή Ιακωβίδη, Βασιλική Μιλλούση και Βασιλική Πλευρίτου.
O διευθυντής Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Αλέξανδρος Καμπούρογλου, επισήμανε πως το Ίδρυμα υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία στους νέους. «Ευχόμαστε η καμπάνια να είναι καλοτάξιδη και να φτάσει το μήνυμα σε όσους περισσότερους γίνεται, καθώς όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκες, στόχους αλλά και όρια».
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση έκαναν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης, που είπε ότι το 20% των νέων στη χώρα μας δυσκολεύονται να βρουν κάτι θετικό στη ζωή τους και η δρ. Λίλλυ Πέππου, επιστημονική σύμβουλος του Breathe Hellas και συντονίστρια της Μονάδας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ακριβούς Ιατρικής «Κώστας Στεφανής».
Η καμπάνια αναπτύχθηκε ως αναγκαία «απάντηση» σε μια παγκόσμια έξαρση της κατάθλιψης, του στρες και του άγχους και απευθύνεται στην αυξανόμενη επικράτηση αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων στους νέους στην Ελλάδα. Η καμπάνια «Uniform of Hope» στοχεύει να ενισχύσει τις πρακτικές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της ψυχικής υγείας, που έχουν τις ρίζες τους στην αυτοφροντίδα και την κοινότητα, προωθώντας παράλληλα τον αθλητισμό ως προληπτικό μέτρο, πρώτα βήματα που αναγνωρίζονται ως βασικά για την πρόληψη σοβαρών ψυχικών καταστάσεων. Τα εργαλεία ψυχικής υγείας που παρέχει η Breathe Hellas από το 2021 είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα: www.breathehellas.com.
Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ακριβούς Ιατρικής «Κώστας Στεφανής».
Η παραγωγή και η προώθηση της καμπάνιας υποστηρίζονται από δωρεές της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, του Ιδρύματος «Στέλιος» και του Ιδρύματος Πετροχείλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνελήφθη διακινητής ετών 15 – Μετέφερε 9 πρόσφυγες, εκ των οποίων 7 ανήλικους
Επόμενο άρθροΑΑΔΕ: Προαιρετικός, από 17/7, ο IBAN πριν την υποβολή δηλώσεων εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή