Στον …καλό μας το καιρό, προσβλέπει τώρα η Ελλάδα, προκειμένου να μετριάσει κάπως το ενεργειακό κόστος, καθώς αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια αναμένεται να βρεθούν από τη νέα χρονιά οι καταναλωτές καθώς η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να αποτυπωθεί στις τιμές ενέργειας στον επόμενο.
‘Ετσι για το νέο χρόνο η εικόνα με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια παραπέμπει σε τιμές ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Σημειώνεται ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου στο Ολλανδικό hub (TTF) για τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο καταγράφουν νέο ρεκόρ, φτάνοντας στα επίπεδα των 180 ευρώ, που ουσιαστικά ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα του Οκτωβρίου οπότε και υπήρχαν μεγάλες κορυφώσεις στις καμπύλες τιμών.
Επίσης για τον Απρίλιο του 2022το συμβόλαιο στο TTF του φυσικού αερίου τιμολογείται στα 130 ευρώ, και στα 120 για τον Ιούλιο και 125 για τον επόμενο χειμώνα.
Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι το νέο έτος μπαίνει με τις χειρότερες προοπτικές καθώς λόγω χειμώνα το φυσικό αέριο αποτελεί την βασική πηγή παραγωγής ρεύματος. Και βέβαια το όλο σκηνικό επηρεάζει την όλη πορεία της οικονομίας.
Σήμα κινδύνου
«Οι ανατιμήσεις της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορών, πέρα από την επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μπορούν να προκαλέσουν ανατροφοδοτούμενες πληθωριστικές πιέσεις που, εφόσον υπερβούν εκείνες των εμπορικών εταίρων, θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα» είναι η χαρακτηριστική αναφορά της έκθεσης για το τρίτο τρίμηνο του 2021 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Τιμές ρεύματος
Για σήμερα πάντως οι τιμές ρεύματος και πάλι είναι στα ύψη καταγράφοντας αυξήσεις σε επίπεδο ΕΕ περίπου 20% σε σχέση με χτες. Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώθηκε στα 415 ευρώ, με την ανώτατη τιμή στα 524 ευρώ και την κατώτατη στα 286 ευρώ. Η ζήτηση διαμορφώνεται σε 200 γιγαβατώρες, ενώ στο ενεργειακό μείγμα 52,6% έχει το αέριο, 11,5% οι ΑΠΕ, 12% ο λιγνίτης, 15% τα υδροηλεκτρικά και 5% οι εισαγωγές.
Η κατάσταση βέβαια στην Ευρώπη είναι ανάλογη ακόμη και χειρότερη όπως στην περίπτωση της Γαλλίας με τιμές στη Γερμανία στα 416 ευρώ, στη Γαλλία στα 452, στην Πολωνία στα 343, στην Ιταλία στα 437, ενώ στη Βουλγαρία η τιμή αυξήθηκε κατά 23% στα 421 ευρώ.
Είναι φυσικό πάντως ότι όσο η ΕΕ δεν κινείται δυναμικά στην κατεύθυνση υιοθέτησης μιας κοινής στρατηγικής, αλλά και διαμόρφωσης ενός συγκροτημένου σχεδίου, η απειλή παραμένει και βέβαια η εικόνα θα επηρεάζεται από τις ροές ροή φυσικού αερίου.
Πάντως ο καιρός και η μείωση του ρυθμού πτώσης των αποθεμάτων, λόγω εορτών και ανάπαυλας στην παραγωγή, στις μεγάλες αποθήκες της κεντρικής Ευρώπης δημιουργούν μια κάποια ελπίδα για ανάσχεση του ράλι τιμών.
Υπενθυμίζεται ότι από την ΕΜΥ υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο της θερμοκρασίας, περισσότερη ηλιοφάνεια και ενίσχυση ανέμων για την επόμενη εβδομάδα και άρα η συμμετοχή των φτηνών ΑΠΕ στο εθνικό μίγμα μπορεί να βοηθήσει σε μια αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.