Κάλεσμα προς τις χώρες της περιοχής για συνεργασία, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, κοινή αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών ρευμάτων, προς όφελος της ευημερίας των λαών, απηύθυναν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Πάνος Καμμένος, Άβιγκντορ Λίμπερμαν (Avigdor Liberman) και Χριστόφορος Φωκαίδης, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της πρώτης, σε τριμερές επίπεδο, σύσκεψης που πραγματοποίησαν στην Αθήνα.
Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των τριών χωρών, αποφάσισαν τη σύσταση τριμερούς επιτροπής που θα προετοιμάζει την ετήσια τριμερή σύσκεψή τους, που λαμβάνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα.
Στη συνάντηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων στον επιχειρησιακό τομέα και σε επίπεδο ασκήσεων, καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και της τεχνολογίας, ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για συνεργασία.
Η συνεργασία των τριών χωρών στηρίζεται στην ειλικρινή φιλία και τον αλληλοσεβασμό και έχει πλέον λάβει χαρακτηριστικά εταιρικής στρατηγικής σχέσης επισήμανε ο κ. Καμμένος και σχολίασε, πως όταν η επικοινωνία μεταξύ των λαών, στη διάρκεια των ιστορικών περιόδων, ήταν απρόσκοπτη, σημειωνόταν πρόοδος σε όλα τα επίπεδα (πολιτισμού, εμπορίου), ενώ όταν εμποδιζόταν από εξωγενείς παράγοντες παρουσιαζόταν στασιμότητα και οδηγούσε σε συγκρούσεις.
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος τόνισε, ότι οι τρεις χώρες είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν και να διευρύνουν το τόξο ασφάλειας και ευημερίας που έχουν δημιουργήσει. Η αστάθεια στην περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από ένα κράτος, αλλά απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, επανέλαβε.
Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες της περιοχής να προτάξουν εκείνα που μας ενώνουν και να λύσουμε τις όποιες διαφορές με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και με την προϋπόθεση για σεβασμό της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας. Επικαλέσθηκε τέλος, τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο οποίος είπε στη σύσκεψη ότι ο κόσμος χωρίζεται στις εξτρεμιστικές χώρες και σε εκείνες που θέλουν τη συνεργασία.
Ο κ. Λίμπερμαν έκανε αναφορά στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις και τώρα σε επίπεδο τριμερούς σχέσεων, παρατηρώντας ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ασφάλειας και ευημερίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις παρόμοιες προκλήσεις -λαθρεμπόριο, τρομοκρατία διακίνηση λευκής σαρκός.
Ο διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα σε εβραίους, χριστιανούς και Μουσουλμάνους, αλλά ανάμεσα στις μετριοπαθείς χώρες και στις ριζοσπαστικές χώρες. Επισήμανε, καλώντας τις μετριοπαθείς χώρες να ενωθούν για να αντιμετωπίσουμε τα ριζοσπαστικά ρεύματα.
Οι τρείς χώρες, με τη συνεργασία τους και τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η κοινή γεωγραφία, δεσμεύονται να υπερασπιστούν την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία στη γειτονιά μας, επισήμανε ο κ. Φωκαίδης.
Σχολίασε παράλληλα, ότι οι 3 χώρες υπερασπίζονται όχι μόνο τα κοινά συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, για σταθερότητα, ασφάλεια, ομαλότητα σε μία ταραγμένη περιοχή όπου υπάρχουν θέματα ασύμμετρων απειλών, θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας και ανθρωπιστικής κρίσης.
Μέσα από την τριμερή συνεργασία επιδώκουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλήσεις, πρόσθεσε. Η Κύπρος, στηρίζοντας τον άξονα σταθερότητας, ως φορέας ασφάλειας και κόμβος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, εκφράζει τη βούλησή της, να μετατρέψει την ευρύτερη γειτονιά από ζώνη συγκρούσεων σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης.
Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο δρόμος θα αποβεί ιδιαίτερα επωφελής, εφόσον γίνει κατανοητό ότι οι απειλές και η δημιουργία εντάσεων δεν έχουν θέση στην περιοχή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ