Συνάντηση με τον βασικό μέτοχο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) -εκκαθαριστή των «κόκκινων» δανείων της πρώην ΑΤΕ- και με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, πρόκειται να έχει -ίσως και εντός της εβδομάδας- η νέα διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν την πώληση της θυγατρικών της βιομηχανίας στη Σερβία.
Στο περιθώριο της σημερινής πρώτης συνεδρίασης του νέου ΔΣ της ΕΒΖ, με πρόεδρο τον πρώην επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθηγητή Παναγιώτη Αλεξάκη (που δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις), ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας, Παναγιώτης Καραχάλιος, είπε για το θέμα πώλησης των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία: «Δεν το πιάνουμε καθόλου το συγκεκριμένο θέμα στο σημερινό πρώτο διοικητικό μας συμβούλιο. Δεν γνωρίζουμε, περιμένουμε ενημέρωση. Ακόμη τη Σερβία δεν την αγγίζουμε».
Για το θέμα της χρηματοδότησης της βιομηχανίας και τη ρευστότητά της, ο κ. Καραχάλιος επισήμανε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω εάν δεν καταλήξουμε σε κάποιες συζητήσεις (σσ. το πλαίσιο είναι ασφυκτικό) όπως σε όλα τα σπίτια στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή». Πάντως, διαβεβαίωσε ότι η φετινή καμπάνια θα «τρέξει» κανονικά και ομαλά και επιβεβαίωσε χθεσινό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο «ανάβει καμίνι» για τη λειτουργία και του εργοστασίου της βιομηχανίας στην Ορεστιάδα.
Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση για τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι εσχάτως δηλώνουν ανήσυχοι σε σχέση με το αν θα πληρωθούν για τις ποσότητες προϊόντος που παραδίδουν στα εργοστάσια της ΕΒΖ, ο κ. Καραχάλιος σημείωσε: «Να μην είναι κανένας ανήσυχος. Όλα θα κυλήσουν ομαλά και καλά και οι τευτλοπαραγωγοί μπορούν να είναι ήσυχοι και ήρεμοι ότι θα κάνουν καλές γιορτές».
Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 4 Οκτωβρίου, αλλά η ημερομηνία μετατέθηκε αρχικά για τις 9, κατόπιν για τις 11 και ακολούθως για τις 18 του ίδιου μήνα. Το νέο χρονοδιάγραμμα -που ανακοινώθηκε- προβλέπει: Ξεκίνημα λειτουργίας αύριο, Τρίτη 31 Οκτωβρίου, τευτλοεξαγωγή των πρώτων ποσοτήτων την Πέμπτη και την Παρασκευή, 2 και 3 Νοεμβρίου και έναρξη κοπής τεύτλων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Από τα περίπου 17.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος με ζαχαρότευτλα, αναμένεται να συγκομιστούν σχεδόν 100.000 τόνοι και να παραχθούν 11.000 τόνοι ζάχαρης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ