Με τα «απαγορευτικά» με μορφή ακορντεόν να είναι καθημερινά φαινόμενα στην ΕΕ και στις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού αλλά και την πανδημία και τους εμβολιασμούς να είναι «σταυρόλεξα» για δυνατούς λύτες η επανεκκίνηση του τουρισμού εξελίσσεται σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Και βέβαια αυτό αντανακλά σε όλη την οικονομία όπου βέβαια ο τουρισμός είναι η πιο άμεση και σίγουρη λύση στο θέμα της ανεργίας αλλά και της ανάσχεσης της ύφεσης.
Η εικόνα τώρα είναι απογοητευτική. Ουσιαστικά αγορά δεν υπάρχει όπως αναφέρει ιδιοκτήτης επιχείρησης δωματίων στον Πλακιά Ρεθύμνου με τις πρώτες κρατήσεις να έχουν μπει για το επόμενο φθινόπωρο και οι ακυρώσεις να συνεχίζονται πεισματικά.
Ολο αυτό βέβαια ακούγεται λογικό, καθώς η διάθεση για ταξίδι είναι μηδενική με τα κρούσατα να καλπάζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν θετικοί στα Covid tests, δηλαδή οι διπλάσιοι από το Σεπτέμβριο!
«Βασικό ζητούμενο βέβαια είναι ο χρόνος διάθεσης. Τι ποσοστό των εμβολίων αυτών η ΕΕ εκτιμά ότι θα έχει διατεθεί στην Ελλάδα ως Απρίλιο 21, ώστε έως Ιούνιο να έχει επιτευχθεί τέτοιο ποσοστό ανοσίας για να μην χαθεί οριστικά & η τουριστική σαιζόν 21;» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter o επικεφαλής του Ομίλου ΙΚΟS και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης που συμπληρώνει τα εξής αναφερόμενος στους εμβολιασμούς: «είναι ζήτημα ανυπολόγιστης σημασίας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και ως οικονομικό διακύβευμα αξίας εκατοντάδων δις €, η ΕΕ έκανε «οικονομία» διαθέτοντας 4 δις € αντί για ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό. Θα ήταν η καλύτερη επένδυση της ΕΕ ever!»
«Προτεραιότητα για κάθε ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση. Αυτή είναι η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε και να κερδίσουμε το 2021 με δεδομένο πως το πρώτο εξάμηνο θα είναι χαμένο τουριστικά. Όλοι οι διεθνείς αναλυτές, συνεκτιμώντας και τους ρυθμούς του εμβολιασμού, συμφωνούν πως στην καλύτερη περίπτωση μόνο μετά τον Μάιο θα μπορούμε να δούμε μια ανάκαμψη στα ταξίδια. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είναι ακόμη πιο αυστηρός στην πρόβλεψή του, τοποθετώντας την ανάκαμψη του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Συνεπώς έχουμε μια δύσκολη μάχη, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, πρέπει να αντέξουμε ώστε να μπορούμε να μιλάμε για επιτυχίες από το 2022 και μετά» αναφέρει στο KA-Business.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος.
Ουσιαστικά η επανεκκίνηση του τουρισμού έχει να κάνει με το ρυθμό των εμβολιασμών στους βασικούς “πελάτες” της Ελλάδας (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) αλλά και τις άλλες χώρες, όπου μόνο το Ισραήλ φαίνεται να έχει καλή επίδοση. Ερώτημα είναι το τι θα γίνει με κανόνες ταξιδιού από την ΕΕ που τώρα είναι σε περιδίνηση λόγω των πολιτικών προμηθειών των εμβολίων αλλά και των έντονα κεντρόφυγων τάσεων που καταγράφονται. Παράγοντες της αγοράς που μέχρι πρότινος εξέφραζαν την ανάγκη για κοινούς κανόνες τονίζουν ότι η σημερινή κατάσταση με τα εμβόλια δεν μπορεί να αποκλείσει ένα συνολικό αλλαλουμ με τους κανόνες ταξιδιού που θα ισχύσουν.
Έτσι δεν αποκλείουν να γίνουν «εθνικές επιλογές» π.χ. στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση απέναντι στη Ρωσία, η οποία εμβολιάζεται μόνο με το δικό της εμβόλιο, που δεν έχει ακόμα πάρει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές.