Οι γυναίκες με διαβήτη που πίνουν συχνά καφέ ή τσάι με καφεΐνη, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο, σε σχέση με όσες δεν κάνουν καθόλου κατανάλωση καφεΐνης, σύμφωνα με μια νέα πορτογαλική επιστημονική έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει τα οφέλη του καφέ στο γενικό πληθυσμό, αλλά η νέα έρευνα εστιάζει στους διαβητικούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καφεΐνης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για μια διαβητική γυναίκα. Για άγνωστο λόγο, η μελέτη δεν διαπίστωσε ανάλογη συσχέτιση στην περίπτωση των ανδρών διαβητικών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταβίντ Καρβάλιο και τον δρα Ζοάο Σέρζιο Νέβες του Πανεπιστημίου του Πόρτο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Λισαβόνα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3.000 άτομα με διαβήτη.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν την κατανάλωση καφεΐνης από κάθε συμμετέχοντα και τη συσχέτισαν με τη θνησιμότητα. Σε χρονικό διάστημα 11 ετών πέθαναν 618 άνθρωποι.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με διαβήτη που κατανάλωναν έως 100 μιλιγκράμ καφεΐνης (ένα καφέ περίπου) τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 51% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσες δεν έπιναν καθόλου καφέ ή τσάι.
Όσες κατανάλωναν 100 έως 200 μιλιγκράμ καφεΐνης καθημερινά, είχαν 57% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ για ημερήσια κατανάλωση άνω των 200 μιλιγκράμ καφεΐνης (περίπου δύο καφέδες), ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 66%.
Οι γυναίκες που έπιναν καφέ, είχαν κυρίως μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θσνάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ όσες έπιναν κυρίως τσάι, είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.
Πάνω από το 80% του παγκόσμιου ενηλίκου πληθυσμού καταναλώνουν καφεΐνη καθημερινά. Η ημερήσια κατανάλωση καφέ υπολογίζεται σε 100 έως 300 μιλιγκράμ, ανάλογα με την ηλικία και τη χώρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ