Να ξεκινήσουμε με την Βουλγαρία. Υπάρχει μία παθογένεια στην εξωτερική πολιτική. Δίνουμε τα πάντα και δεν παίρνουμε τίποτα.
Είμαστε η χώρα που έβαλε στην ΕΕ και τους Βούλγαρους και τους Αλβανούς και τους Ρουμάνους και τους Σκοπιανούς, όμως πριν τους βάλουμε έπρεπε να είχαμε θεσπίσει μέτρα για να φροντίσουμε ότι θα είναι καλός γείτονας η Βουλγαρία. Χάνουμε 6 δις ευρώ το χρόνο από τους Έλληνες επιχειρηματίες που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν τις επιχειρήσεις τους στην Βουλγαρία. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει πίσω αυτό το ποσό, μειώνοντας το φόρο προς τους επιχειρηματίες. Μιλάμε για 53.000 θέσεις εργασίας, τις οποίες έχουν δώσει Έλληνες επιχειρηματίες σε Βούλγαρους. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην Βουλγαρία είναι ύψους 2,2 δις ευρώ και εμείς δεν έχουμε επενδύσεις. Δώστε κίνητρα στην Ελλάδα!
Και δεν είναι περίεργο ότι η Βουλγαρία σε δύο παγκοσμίους πολέμους και κυρίως στον δεύτερο είχε συμμαχήσει με τους Γερμανούς; Και τώρα δημιουργείται ένας τέτοιος άξονας Γερμανίας – Βουλγαρίας – Ιταλίας – Ισπανίας – Μάλτας, που αντέδρασαν στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η Βουλγαρία έκανε μια καλύτερη συμφωνία με τον Ερντογάν, ώστε οι λαθρομετανάστες να έρχονται εδώ σε εμάς από την Τουρκία. Επίσης, ο Μπορίσωφ έκανε και έναν φράχτη, πραγματικό φράχτη όμως, στα σύνορά του και δεν περνά τίποτα.
Επίσης, σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μπορίσωφ υποστήριξε ότι είπε στους Έλληνες βουλευτές να βρουν τα εργαλεία για να βοηθήσουν τον εαυτό τους μόνοι τους. Και εμείς τους βάλαμε στην ΕΕ. Πού είναι η φιλία τους; Τα δώσαμε όλα στους Βαλκάνιους λαούς και εκείνοι δεν έδωσαν σε εμάς τίποτα. Και το επισημαίνω για να μας γίνει μάθημα με τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς. Επίσης, στην ίδια συνέντευξη, ο Μπορίσωφ είπε πως ο Ερντογάν είναι καλός φίλος του και πως είναι μεγάλο λάθος να φέρνεις ανθρώπους αντιμέτωπους με τον στρατό. Αυτό ήταν αναφορά για εμάς και τα επεισόδια που έγιναν τον Μάρτιο στα σύνορα του Έβρου.
Και λέω τώρα ότι καλό θα ήταν μετά από αυτή την στάση του Βούλγαρου προέδρου, εμείς να κάνουμε ελέγχους στα προϊόντα που έρχονται από την γείτονα και τα χαμηλής ποιότητας προϊόντα να τα επιστρέφουμε πίσω στην Βουλγαρία. Θα πιέσουμε μια χώρα για να μην κερδίζει από την δική μας αβλεψία. Στα σύνορα γεφυροπλάστιγκες για τον έλεγχο του βάρους των προϊότων δεν έχουμε, σκάνερ δεν έχουμε, το προσωπικό είναι ανεπαρκές (ως προς τον αριθμό). Μα πώς θα προστατέψουμε την ελληνική γαλακτοβιομηχανία και τον Έλληνα κτηνοτρόφο;
Και πάμε στα Ελληνο – τουρκικά. Ποτέ δεν περίμενα από τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει τόσα ψέμματα. Όταν μίλησα μαζί του μου είχε πει ότι δεν μιλά με την Τουρκία και την Γερμανία για τα Ελληνο-τουρκικά. Όταν έγινε η ιστορία με την διευθύντρια του γραφείου του είπε πάλι το ίδιο. Όταν αργότερα εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ τους ασκούσαμε αντιπολίτευση για την πολιτική που ακολουθούν στα Ελληνο-τουρκικά, μας κατηγορούσαν ότι είμαστε εκπρόσωποι των Τούρκων και μας έλεγαν ανθρώπους της τουρκικής προπαγάνδας. Και σήμερα διαβάζω τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι με την μεσολάβηση του Βερολίνου είχαμε καταλήξει σε έγγραφη συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι έκαναν μία συμφωνία που δεν γνωρίζει κανείς μας. Συμφώνησαν σε κάτι εγγράφως! Και κάπου χάλασε η δουλειά. Το να λέει ο πρωθυπουργός ψέμματα στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι θεσμικό ατόπημα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σταμάτησα να ζητώ την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συμφωνήσει σε κάποια πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ σε έναν μεγάλο πολιτικό, ο οποίος βέβαια δεν ήταν φιλέλληνας, αλλά είχε πει ότι υπάρχουν τριών ειδών ψέμματα: τα συνήθη στα οποία είστε εθισμένοι, η στατιστική στην οποία είστε πρωταθλητές και τα καταστρεπτικά στα οποία γίνατε πρωταθλητές. Εύχομαι να μην υπογράψατε κάτι με τους Τούρκους που θα είναι καταστρεπτικό για τη χώρα. Εύχομαι να μην κάνατε κάτι που θα βρούμε μπροστά μας. Γιατί δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με έναν τύπο σαν τον Ερντογάν, ο οποίος, αναφερόμενος στην καταστροφή της Σμύρνης, είπε για τους Έλληνες ότι «πριν από έναν αιώνα τους ρίξαμε στη θάλασσα ή τους θάψαμε». Δεν μπορείς να κάνει διάλογο με τον Ερντογάν ο οποίος επιβιώνει με τον σωβινισμό και τον μιλιταρισμό. Η Τουρκία είναι χώρα η οποία ψάχνει ζωτικό χώρο για να βγει στο Αιγαίο και να ξαναγράψει όλες τις συμφωνίες.
Δείτε εδώ. (δείχνει φωτο) Είναι ένα ιστορικό μοναστήρι στην Προύσα. Το γκρέμισαν οι Τούρκοι φέτος και εμείς αντίθετα τους χτίζουμε τζαμιά σε νησιά που διεκδικεί η Τουρκία. Δεν μπορεί στα Δωδεκάνησα, όπου έχουμε μια μικρή μειονότητα να δίνει άδεια η Κεραμέως να χτίζονται τζαμιά. Βάσει των διεθνών συνθηκών μόνο δύο νησιά είναι υπό κατοχή στο Αιγαίο: η Ίμβος και η Τένεδος. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης. Και έχουν το αυτοδιοίκητο. Για τα υπόλοιπα νησιά δεν μπορείς να κάνεις καμμία συζήτηση.
Πιέζω εδώ και καιρό την κυβέρνηση, τώρα που καταρρέει η τουρκική λίρα, να κλείσουμε την διέλευση των τουρκικών φορτηγών. Και δεν λέω να διακοπεί εντελώς. Αλλά να κάνουμε διαρκείς ελέγχους. Γιατί με αυτό τον τρόπο πιέζουμε και την Ευρώπη. Γιατί τα προϊόντα είναι και ευρωπαϊκά. Γιατί οι εταιρείες είναι ευρω-τουρκικές. Αν το κάνουμε λοιπόν αυτό, τους δείχνουμε ότι έχουμε την πρόθεση αν φτάσουμε στα άκρα.
Το Κατάρ, που είναι στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας, ελέγχει το 10% της Ντόϊτσε Μπανκ, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας. Ανεβάζει και κατεβάζει διοικήσεις το Κατάρ. Και έχετε την εντύπωση ότι η Γερμανία θα μας βοηθήσει αν προκύψει πρόβλημα με την Τουρκία;
Επί 40 χρόνια δεν ασκούμε σοβαρή πολιτική και αναφέρομαι στο τουρκικό λόμπυ στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο εργαλείο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τους λομπίστες. Η Τουρκία δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το λόμπινγκ. Γι’ αυτό είναι διεθνώς πιο δεκτική από την Ελλάδα. Γιατί έχει μισθοφόρους. Ενώ εμείς δεν κάνουμε τίποτα.
Και θα κλείσω με το θέμα της Μόριας. Ξέρετε ποιος έβαλε φωτιά; Οι Έλληνες κάτοικοι; Όχι βέβαια! Και αναρωτιέμαι, εκείνοι που έβαλαν φωτιά δεν έπρεπε να απελαθούν αμέσως, ή να μπουν στην φυλακή; Δείτε εδώ στην φωτογραφία, (δείχνει φωτο) οι αστυνομικοί είναι μπροστά και ακολουθούν οι πυροσβέστες οι οποίοι σβήνουν τη φωτιά. Ξέρετε γιατί; Γιατί όταν πήγε η πυροσβεστική, οι «καλοί» και «φιλήσυχοι» πρόσφυγες τους πετούσαν πέτρες. Και τώρα το κράτος και ο Έλληνας πολίτης θα κληθεί να πληρώσει 200 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτο κονδύλι για να ξαναγίνει το στρατόπεδο.
Δείτε αυτό το πανώ. (δείχνει φωτο) Είχε αναρτηθεί πριν δύο ημέρες στον καταυλισμό και λέει: Θα κάψουμε τη Λέσβο. Θα μου πείτε είναι ίδιοι όλοι οι λαθρομετανάστες; Όχι. Δεν είναι. Αλλά εσείς δεν είστε σε θέση να βρείτε ούτε τους προβοκάτορες.
Προτείναμε να τους πάτε σε ακατοίκητα νησιά. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αυτό πρέπει να γίνει ταχύτατα για να μην έχουμε κι άλλες εκρήξεις. Εσείς όμως ακατοίκητα νησιά δεν θέλετε, στα σπίτια σας δεν θέλετε, πείτε μας όμως τι θέλετε; Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να πληρώσει πάλι ο Έλληνας. Και θα το ξαναπώ: Η Μόρια είναι φυλακή ψυχών. Και όταν εμείς μιλάμε για ακατοίκητα νησιά εννοούμε να γίνουν κανονικές δομές, με νερό και με ρεύμα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Και από εκεί, κατόπιν ελέγχων όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια να απελαύνονται. Αυτό που σας προτείνουμε είναι σοβαρό και μετρημένο. Κάποιοι το παρεξήγησαν. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε έτσι να συνεχίσουν να ζουν ούτε και να κυκλοφορούν αδέσποτοι στους δρόμους και να πεινούν.
Τελευταία θα σας δείξω αυτή τη φωτογραφία. (δείχνει φωτο) Δείτε το. Σήμερα έφθασαν στην Μακεδονία 200 ασυνόδευτα παιδιά. Τα παιδιά αυτά είναι 18, 19 και 20 ετών. Αυτά όμως κύριοι της ΝΔ δεν είναι παιδιά! Είναι η 5η φάλαγγα. Και εσείς μετατρέπετε την Μακεδονία σε Μακεδονιστάν.
Το ζήτημα κύριοι είναι εθνικό. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά. Και θα δείτε ότι στο τέλος θα προτείνετε και εσείς τα ακατοίκητα νησιά γιατί δεν θα μπορείτε να κάνετε διαφορετικά.