Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στη Βέροια πολιτική εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση του Μ-Λ ΚΚΕ Ημαθίας στο ΚΑΦΕ «ΕΛΗΑ», με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, όπως αυτές χρωματίζονται από τις κρίσιμες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την πανδημία και την υγειονομική κρίση, τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση και την αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ με ιδιαίτερη ένταση και βάθος το τελευταίο διάστημα.
Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους της Κ.Ο. Ημαθίας ο Γ.Μελιόπουλος και την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο σ. Δ. Κοντοφάκας. Παρόντες πολλοί φίλοι , συναγωνιστές και σύντροφοι.
Στην εισήγησή του ο σ. Δ. Κοντοφάκας ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για τα παραπάνω θέματα, τονίζοντας αρχικά τη σημασία της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως νίκη των αγώνων του λαού μας όλο το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αφού όλοι οι παράγοντες που εξέθρεψαν το ναζιστικό, εγκληματικό, μόρφωμα παραμένουν. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη οι λαϊκοί αγώνες που ξέσπασαν πρόσφατα , κι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με βία και καταστολή να δυναμώσουν και να συνεχιστούν.
Στο μέτωπο της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης τονίστηκαν στους παρευρισκόμενους οι συνδέσεις της με την αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνεται και βαθαίνει , τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζει και επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ , η απόλυτη σύνδεση με την δεκαετή και πλέον κρίση που μαστίζει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αμείωτη.
Σημειώθηκε χαρακτηριστικά το εύρος και το βάθος των συνεπειών για το λαό μας που εξακολουθεί να ματώνει έπειτα από τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων ετών, πολιτικές που επέβαλαν ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές και δυνάστες και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις του παρελθόντος. Οι συνέπειες αυτής της συνεχιζόμενης πολιτικής, στο εύφορο έδαφος που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, είναι τραγικές σε κάθε τομέα που αφορά την ζωή του, στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, και είναι αυτές που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, το λαό σε αγώνες.
Ιδιαίτερο κομμάτι της εισήγησης αποτέλεσαν τα ελληνοτουρκικά , οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τα τετελεσμένα που δημιουργεί με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ-Ε.Ε η Τουρκία , η αυξανόμενη επιθετικότητά της και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται εξαιτίας της συνεχιζόμενης προσκόλλησης της αστικής τάξης της χώρας και των κυβερνήσεων της στο άρμα του ιμπεριαλισμού.
Είναι ακριβώς η υποτέλεια και εξάρτηση στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρώπης που γιγαντώνουν τον κίνδυνο, οδηγούν σε χάσιμο βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα στη χώρα και σε μία ευρεία περιοχή που βρίσκεται επί χρόνια σε πολεμικό αναβρασμό. Απέναντι σε μία τέτοια υποτελή και ξενόδουλη πολιτική που φουσκώνει τα πανιά της Τουρκίας είναι ανάγκη σήμερα να χτιστεί ένα πραγματικά αντιμπεριαλιστικό κίνημα που θα αγωνίζεται ενάντια στις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τους δύο λαούς.
Είναι ωστόσο αναγκαίο να τονιστεί πως οι κομμουνιστές δεν εγκαταλείπουν τον πατριωτισμό στα πατριδοκάπηλα χέρια όσων εντέλει προσκυνούν τα ίδια αφεντικά, τους ιμπεριαλιστές. Είναι αυτοί που σηκώνουν τα λάβαρα της υπεράσπισης της πατρίδας και του λαού μας, το έπραξαν όταν χρειάστηκε και θα το πράξουν αν χρειαστεί.
Στη συζήτηση που ακολούθησε την εισηγητική ομιλία αναδείχθηκαν οι αγωνίες κι ο έντονος προβληματισμός των φίλων, συναγωνιστών και συντρόφων και δόθηκε η ευκαιρία να εξηγηθούν περισσότερο τα καθήκοντα της περιόδου, η ανάγκη να δυναμώσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα δυναμώνοντας οι αριστερές και κομμουνιστικές ιδέες.
Δόθηκε επίσης η δυνατότητα να αναλυθούν στους παρευρισκόμενους οι ευθύνες που φέρουν οι δυνάμεις της αριστεράς, του ΚΚΕ και του αντικαπιταλιστικού χώρου που με την πολιτική τους φρενάρουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, στερώντας του κρίσιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν ευρύτατες λαϊκές δυνάμεις.