Κ. Χατζηδάκης: Τα προβλήματα υγείας στην εργασία κοστίζουν ακριβά στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις

«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η κυβέρνηση, με μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει, αποδεικνύουν πως το θέμα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι για εμάς μία βασική προτεραιότητα»,

υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στη διαδικτυακή ημερίδα για τη «Διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο ΕΟΔΥ και η Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας 2020-2022 «Μειώστε την Καταπόνηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «με τον νέο νόμο για την προστασία της εργασίας (ν. 4808/2021) ενσωματώσαμε στο εθνικό δίκαιο τη Σύμβαση 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Παράλληλα, υπήρξε και μία ειδικότερη πρόβλεψη για τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΛΙΝΥΑΕ. Όλα αυτά, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί κατά καιρούς από την κυβέρνηση, είναι ενδεικτικά της προτεραιότητας που έχει για εμάς το θέμα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία», σημείωσε.

Ο υπουργός τόνισε πως «το θέμα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούν να βρουν κοινούς παρονομαστές οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι γιατί είναι θύματα του προβλήματος, αλλά και οι επιχειρήσεις γιατί χάνουν πολύτιμους συνεργάτες και ζημιώνονται ποικιλοτρόπως από αυτό».

Αναφερόμενος σε σχετικά στοιχεία μελετών, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως, με δεδομένο ότι εργαζόμενοι περνούν καθημερινά το 1/3 του χρόνου τους στην εργασία τους, οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται είναι πολύ σημαντικές για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία τους.

«Πέρα από το πρόβλημα σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, που είναι και το πιο βασικό, τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 4-6% του ΑΕΠ για τις περισσότερες χώρες. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως η ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικών με την υγεία στους χώρους εργασίας έχει βοηθήσει στη μείωση της απουσίας των εργαζομένων, λόγω άδειας ασθενείας κατά 27%, και κατά 26% στο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ειδικά, για τα μυοσκελετικά προβλήματα, που ήταν και το θέμα της ημερίδας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, «τα μυοσκελετικά προβλήματα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα υγείας που αναφέρουν οι εργαζόμενοι, καθώς περίπου πάνω από τους μισούς (60%) το αναφέρουν ως το βασικό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας τους».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση ασχολούνται εντατικά με αυτό το θέμα. «Είναι προπάντων θέμα συνείδησης και πρέπει να προτάξουμε την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, παίρνοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες», σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑρ. Πελώνη: «Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας δεν υπήρξε ποτέ»
Επόμενο άρθροΔιαψεύδει δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ ο Ν. Χαρδαλιάς και κάνει λόγο για “αθλιότητες σε βάρος του” – Καταθέτει αγωγή και μηνυτήρια αναφορά