Ιταλία: Επτακόσιες χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν διατροφικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας COVID-19

Περίπου 700.000 παιδιά στην Ιταλία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια σε τρόφιμα λόγω της υγειονομικής κρίσης που επηρέασε τις οικογένειές τους αλλά και του κλεισίματος των σχολείων και των σχολικών κυλικείων,

σύμφωνα με την Coldiretti, τη μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση της χώρας.

«Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε έφθασε τις 700.000», ανέφερε η Coldiretti, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας στην Ιταλία.

«Η κρίσιμη κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία επιδεινώθηκε για πολλές οικογένειες λόγω του κλεισίματος των σχολείων όπου τα κυλικεία ήταν μια ευκαιρία για πολλούς γονείς να διασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα ζεστό γεύμα», προσθέτει το αγροτικό συνδικάτο.

Μεταξύ των νεόπτωχων είναι «οικογένειες εργαζομένων που έχουν χάσει την εποχική εργασία τους, οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ή τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, εργαζόμενοι στη ‘μαύρη οικονομία’ που δεν δικαιούνται ειδικά επιδόματα ή βοήθεια από το κράτος και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, καθώς και πολλοί προσωρινά ή περιστασιακά εργαζόμενοι», διευκρινίζει.

Οι δυσκολίες διασπείρονται σε όλη τη χερσόνησο, αλλά οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στον νότο, με το 20% των φτωχών να βρίσκονται στην Καμπανία, το 14% στην Καλαβρία και το 11% στη Σικελία.

Η Coldiretti ανέφερε επίσης πως τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση των τιμών καταναλωτή στα φρούτα (+8,4%), τα λαχανικά (+5%), στο γάλα (+4,1%) ή ακόμη στα αλλαντικά (+3,4%).

Εκτός από την «κούρσα για ψώνια» εξαιτίας του κορονοϊού, οι αυξήσεις αυτές στα τρόφιμα συνδέονται με το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των τοπικών αγορών σε πολλές περιοχές, εκτιμά η Coldiretti.

Η πανδημία προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στην Ιταλία, σε όλη την επικράτεια της οποίας έχουν δραστηριοποιηθεί εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Σχεδόν τέσσερις Ιταλοί στους δέκα (39%) δήλωσαν ότι συμμετέχουν σε δράσεις αλληλεγγύης, με δωρεές χρημάτων ή πακέτα τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα του αγροτικού συνδικάτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΝ.Χαρδαλιάς: Ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε και δεν κάνει ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί περαιτέρω, λέει ο υπουργός Οικονομικών