Ιστορική χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τη συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, κατά την συνάντησή του με τον Πρ. Παυλόπουλο

     Ιστορική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

     Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και αυτή είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προβλέπει καταρχάς μία δεκαετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων των δανείων της χώρας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

     «Κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023 θα αποπληρωθούν μετά το 2033 και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα πολύ στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ, και βεβαίως έχουμε και την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, 1,2 δισ. ευρώ κάθε έτος από το 2019 έως το 2022» τόνισε.

     Όσον αφορά το πλαίσιο που διαμορφώνεται με αυτές τις αποφάσεις, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία συμφωνία που είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Μία συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας, απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η Ευρωζώνη. Προκειμένου να προστατευτεί και να μείνει αρραγές το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

     Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως η 21γ Ιούνη 2018 μένει στην Ιστορία ως μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη. «Είναι μία νέα σελίδα για τη χώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Σημαίνει, όμως, ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια» επισήμανε.

     Όπως πρόσθεσε, από εδώ και στο εξής έχουμε βεβαίως στόχους, δεσμευόμαστε σε αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε άλλωστε αποδείξει ότι μπορούμε να τους πετυχαίνουμε, όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης, που εκλέγει ο ελληνικός λαός, να επιλέγει τα μέσα, προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους, και αυτή είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τη χώρα.

     «Πιστεύω, ότι γρήγορα και ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται και αφορούν τόσο το αμέσως επόμενο διάστημα -μέσα στο 2018- όσο κυρίως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, κυρίως και από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στην ελληνική οικονομία, μετά από τη θετική ανταπόκριση των αγορών, που θα οδηγήσει σε ένα κύμα επενδύσεων, που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

     Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό είναι το πλαίσιο και συμπλήρωσε: «Ήθελα να είσθε ο πρώτος, στον οποίο θα μεταφέρω και θα παρουσιάσω, με κάθε επισημότητα, τις λεπτομέρειες της χθεσινής απόφασης, όμως, πέραν του θεσμικού ρόλου, θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να αναγνωρίσω και τον ιδιαίτερο ρόλο που εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεσμικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, διαδραματίσατε όλο αυτό το διάστημα».

     «Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις, πολλές φορές κάτω από πολύ μεγάλη πίεση, και θέλω και δημόσια να αναγνωρίσω ότι αταλάντευτα ήσασταν προσανατολισμένος στην άποψη ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ανταμοιβής. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο και πιστεύω ότι αυτή η ανταμοιβή δεν αφορά καμία κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, θα ήθελα και πέραν του θεσμικού σας ρόλου, και προσωπικά, να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

     Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή του, σημείωσε ότι έκανε αυτό που θα έκανε ο καθένας στη θέση του, κάθε Πρόεδρος Δημοκρατίας και οι προκάτοχοί του, αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. «Έκανα το χρέος μου. Αυτό επέβαλε και η συγκυρία, αλλά και η ιστορία του τόπου και η προοπτική της» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Παράλληλα, διευκρίνισε προς όλους εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα, δεν είναι στατικός. Προσαρμόζεται κατ’ ανάγκη στη συγκυρία. Είναι διαφορετικός στις ομαλές περιστάσεις και πολύ διαφορετικός όταν η συγκυρία είναι κρίσιμη.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γ.Τ. ΠΘ Andrea Bonetti 2
Ιστορική χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τη συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, κατά την συνάντησή του με τον Πρ. Παυλόπουλο – Γ.Τ. ΠΘ – Andrea Bonetti

     Επίσης, υπογράμμισε ότι ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες και παρατήρησε ότι η απόφαση για την παραμονή στην ευρωπαϊκή πορεία μας ήταν απόφαση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. «Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο δημοψήφισμα που έγινε τότε ο ελληνικός λαός που είπε ΟΧΙ, αυτός ο λαός ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία. Και θέλω εδώ να αναγνωρίσω σε όλους εκείνους που εκείνη την εποχή συνέβαλαν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

     Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε πρώτον, σε ένα τμήμα από το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με ισχυρότερη οικονομία, η οποία στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και δεύτερον, στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, «αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως, αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε.

     Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας, ενώ υπενθύμισε ότι αρκετές, πολύ σημαντικές μάλιστα από αυτέ τις θυσίες οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν και όχι από εμάς.

     Δήμητρα Κατσιμεντέ

     Σύντομη στιχομυθία μεταξύ πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας πριν την επίσημη ενημέρωση για τις αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup:

     «Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται όταν κερδίζονται, αλλά πρέπει να βρω κατάλληλο πουκάσιμο (για γραβάτα)» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, λίγο πριν ξεκινήσει την επίσημη ενημέρωση προς τον κ. Παυλόπουλο, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν φόρεσε γραβάτα κατά την σημερινή συνάντησή τους.

     Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του υπενθύμισε ότι ήταν ο Ματέο Ρέντσι εκείνος που του χάρισε την πρώτη γραβάτα, με τον πρωθυπουργό να απαντά «μου έχουν χαρίσει αρκετές».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή Υφ. Εργασίας Ν. Ηλιόπουλου στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης ΕΕ στο Λουξεμβούργο
Επόμενο άρθροΔήλωση του Προέδρου Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον ΠτΔ